Itthon is van online temető

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu

Címkék: online szolgáltatás

2010.
11.01.
20:38

6 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Amerikában egyre népszerűbbek azok a site-ok, amelyeken emléket állíthatunk elhunyt szeretteinknek. Magyarországon eltűntek a korai kísérletek, de úgy tűnik az emléklap.hu-ként indult Gyertyaláng modellje sikeres. Az üzleti modellekben alapvető az eltérés: a tengerentúlon egy konkrét összegért pontosan meghatározott módon emelik ki az emlékhelyet, itthon sajátos "verseny" zajlik azért, hogy az elhunytak emléke minél láthatóbbá váljon. A gyászportál.hu virtuális emlékfalat működtet.

A Virtual Memorials az egyik legrégebbi online emlékhely. A site-ot 1996-ban amerikában első ilyen oldalként alapították, azzal a céllal, hogy az elhunytaknak szeretteik online emlékhelyet is állíthassanak. Az első emléket 1996-ban Robert Lee Peace pilótának állították, aki 1917-ben született és 1987-ben halt meg.

Az oldalon lehetőségünk van ingyenesen elkészíteni az emlékhelyet, ahová a megemlékező sorok mellé egy látogatói emlékkönyvet helyeznek el. Ha többet szeretnénk, akkor 55 dollár ellenében képeket, videókat tölthetünk fel és háttérzenék közül válogathatunk.

Ha többet szánunk rá akkor, kiemelhetjük, láthatóbbá tehetjük az emlékhelyet. Az elhunyt születésnapján például 200 dollár ellenében az általunk készített emlékhely közvetlenül a címoldalról lesz elérhető egy éven keresztül, 50 dollárért a születésnapi és évfordulós aloldalon helyezik el az emlékhelyhez vezető kis kép és szöveg. Az emlékhelyeket nem távolítják el.Eltérő modellt követ a www.memory-of.com. Itt éppen az emlékhely fenntartásáért kell fizetni, 4,95 dollárt havonta vagy 49,5 dollárt egy évre. Ha befizetjük a majdnem 95 dollárnyi összeget, akkor az oldal fenntartását folyamatosan vállalja a site üzemeltetője. A korábban leírt szolgáltatások mellet itt gyújthatunk virtuális gyertyát és családfa összeállítására is van lehetőségünk. Mindkét üzleti modellt követő szolgáltatásra találunk külföldi példát, ám úgy tűnik, hogy a hazai piac nem tudta eltartani az első hasonló kísérleteket, egy működő oldalt találtunk.

Több gyertya, nagyobb láthatóság

A gyertyalang.hu emlékoldalon jelenleg több mint 80 ezer gyertya ég. Az elhunytak részére kis emlékoldalt készíthetünk fotóval, szöveggel, idézetekkel és természetesen gyertyát is gyújthatunk, hiszen ez az üzleti modell alapja. Egy térképen rögzíthetjük, hogy hol ég a mi gyertyánk, és megnézhetjük, hogy merre ég a többi láng. Érdekes, hogy amíg a fent bemutatott amerikai példák színvilágában a fehér a meghatározó, addig a Gyertyaláng oldalán a háttér teljesen fekete.

A Gyertyaláng az sms-ben küldött kódkra, a micropay.hu rendszerére épít, arra kapunk lehetőséget, hogy az egyszerűektől különböző, szebben kivitelezett gyertyánk egyre tovább égjen. Ha azt szeretnénk, hogy gyertyánk legtovább, azaz 12 hétig égjen, 1875 Ft-ot kell fizetnünk az üzemeltető Port Kft.-nek. Ha valakiért sok különleges gyertyát égetnek, akkor az előrébb kerül az akikért ég listában. A címoldalról elérhető emléklapok azok, amelyekért a legtöbb gyertyát gyújtották. November elsején átlagosan 200-1600 gyertya ég szeretteinkért. Mellettük Jézus Krisztusért és Michael Jacksonért is égnek a lángok, a poplegendáért 310 láng lobog, a Megváltóért 744. Vagyis eltérően a tengerentúli példáktól a címlapra kerülésnek nincs szabott ára és nincs garantált ideje, egy sajátos "licit" dönti el, mely emlékhelyek lesznek láthatók.

A gyaszportal.hu - amely elsősorban a gyász feldolgozásában a szükséges teendők átlátásában segíti a gyászolókat - működtet egy emlékfalat, néhány száz regisztrálttal, az elhunytak fényképeivel, a születés és a halál dátumaival. A Budapesti Temetkezési Zrt. online emlékhelyeket nem kínál, de a gyászolókat e-gyászjelentés készítő és online szertartástervező alkalmazás segíti. Ez utóbbi segít átlátni, hogy a tervezett szertartás esetében milyen részletekre kell odafigyelni, végül ajánlatot kérhetünk a temetkezési vállalkozásoktól.

Elhamvadt kísérletek

Az az elképzelés, hogy a gyászolókat motiválni kell, hogy látogassák az emlékhelyeket és többet költsenek, már az elhalt hazai kísérletekben is megjelent, amelyek közül már egyik sem látható. Ilyen például a spiritlife.hu emlékhely szolgáltató. A készítők úgy vélték, hogy a szeretteiknek emléket állítókat folyamatosan motiválni kell, hogy gyakran látogassák a virtuális sírokat - egy sírkövet állíthattunk fel egy fotóval, szöveggel - ezért a sírkövek omladozni kezdtek, a sír fokozatosan gazosodott, ha nem jött a látogató. A tamagocsik és tétova tevék világát idéző ötlet bár első hallásra talán ravasz marketingfogásnak tűnhet, a kegyelet világában nem működött. A látogatók nem voltak motiváltak, és a weboldal mára már teljesen az enyészeté lett. Hasonlóan a spiritlife-hoz, ma már elérhetetlen az In Memoriam portál, amelyben 2006-ban 236 regisztrált emlékhely volt megtalálható, de ma már csak korabeli újságcikkek utalnak a létezésére.
    
6 hozzászólás 

2012.
10.19.
12:43

vpn
Tisztelt érdeklődők! Az In Memoriam portál 2012 november 1.-vel újra megnyitja kapuit!

6

2011.
10.07.
12:08

D. Ildikó
A spiritlife.hu működik - most látogattam meg!
A http://sirkert.virtualisan.net/ viszont tényleg nem létezik már; nagyon kár!
Figyelemre érdemes még a http://www.gyertyagyujtas.hu.

5

2011.
07.25.
21:06

Lívia
Miért nem érhető el a sírkert virtuálisan oldal?

4

2011.
07.24.
18:33

Anna
Kedves Győrfi Tamás !

Sajnos már nem elérhető a megadott link ! Miét nem ???? Gondolom pont Ön az aki erre magyarázatot tudna adni.

3

2011.
06.29.
16:10

KRIPLI KAROLYNE.MAMOKA00
Győrfi Tamás
Memoriam http://sirkert.virtualisan.net és a mai napig működő portál 2026 emlékhellyel... HOL NAPOK OTA NEM LEHET ELÉRNI,VÁLASZT VÁRUNK.TÖBB PORTÁLON REKLAMÁLTAM MÁR.SENKI NEM ADD RÁ VÁLASZT.KÖZKEDVELT HELY VOLT ÉS MÁR NEM LÉTEZIK.MAMOKA00.

2

2011.
06.13.
11:43

Györfi Tamás
"Hasonlóan a spiritlife-hoz, ma már elérhetetlen az In Memoriam portál, amelyben 2006-ban 236 regisztrált emlékhely volt megtalálható, de ma már csak korabeli újságcikkek utalnak a létezésére." In Memoriam http://sirkert.virtualisan.net és a mai napig működő portál 2026 emlékhellyel...

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

iWiW vagy myVip?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hazai webshopok piaci helyzete

Az online üzletek többségének nem hogy ártott volna a recesszió, kifejezetten előnyükre vált. Az Év internetes kereskedője díj nyerteseit is megkérdezve körbejártuk, profiltól függően hogy állják a sarat az online boltok, és megnéztük azt is, milyenek lesznek az idei vásárlói trendek.

A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés