Itthon is erősít az okostelefonokkal visszatérő Nokia

Szerző: KV Forrás: digibiz.hu

Címkék: Nokia | okostelefon

2010.
09.16.
08:32

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Londonban rendezett Nokia World-ön a cég egyszerre négy okostelefon bejelentésével rázta le magáról azt a hosszú ideig tartó bénultságot, amely a néhány éve még úttörőként diadalmaskodó finn vállalatot az első iPhone megjelenése óta sújtotta. Hazánkban eközben bejelentették, hogy tovább fejlesztik K+F központjukat.

Azok a felhasználók, akik a mobilkommunikáció világába a Nokia korábbi készülékein keresztül szocializálódtak, és mindig is idegenkedtek az új generációs, érintőképernyős, fizikai billentyűzet nélküli készülékektől, most felsóhajthatnak. A finn vállalat új modelljei között rendes gombokkal ellátott, fizikai QWERTY billentyűzettel rendelkező készülék is szerepet kapott, amellyel a Nokia amellett, hogy igyekszik továbbvinni az általa képviselt termékfejlesztési vonalat, végre igazi okostelefont kínál vásárlói figyelmébe.

Bár egyes vélekedések szerint a Nokia akkor tudna igazán sikeres mobiltelefon-gyártóként visszatérni, ha átállna az Apple mobil-operációsrendszere ellen egyelőre egyedüli kihívónak látszó Android platformra, a kedden Londonban bejelentett, Nokia N8, C6, C7 és E7 típusú készülékeken a Symbian^3 operációs-rendszer fut. Ez több mint 250 újítást tartalmaz, sokkal inkább felhasználóbarát, mint korábban és állítólag végre ugyanúgy képes megjeleníteni weboldalakat, mint bármelyik normális böngésző.

Ütőképes új készülékek

techcrunch.comAz új Symbian rendszert futtatva a Nokia okostelefonjai akár egyszerre 16 program futtatásával is könnyedén megbirkóznak a demonstrációk alapján. Valamint mind a négy modell képes nagy felbontású videófelvételt készíteni, melyet az N8 és az E7 HDMI kimeneten keresztül TV-re is ki tud játszani.

A Nokia tehát minden bizonnyal ütőképes készülékekkel rukkolt elő, melyeknek további előnye a navigációs funkciókban rejlik. Mivel mind az iOS, mind az Android platformon futó készülékek esetén a beépített GPS a pontos lokáció megjelenítésére az internetről tölti a térképet, ami éppenséggel netkapcsolat híján, vagy roaming helyzetben igencsak megnehezíti - vagy éppen rendkívül borsossá teszi - az eligazodást ezeken a készülékeken. Ezzel szemben a Nokia ingyenesen szolgáltatott térképei révén már 78 országban igazodhatunk el internet nélkül, csupán a készülék memóriájába mentett adatok alapján.

Bár most kedden a Nokia World-ön az okostelefonoké volt a főszerep és a közreadott információk alapján a kategóriába tartozó készülékekből már csaknem 200 ezer darabot adnak el naponta, Purnima Kochikar alelnök szerint nem szabad elfeledkezni a középkategóriás mobilokról sem, melyekből még mindig az ötszörösét, nagyjából 1 milliót értékesítenek.

További 100 magyar mérnököt kívánnak foglalkoztatni

A Nokiával kapcsolatban azonban nem árt tudni, hogy messze nem csak a kisfogyasztói mobilkommunikációban érdekelt a vállalat. A Budapesten jelenleg 800 munkatárssal működő Nokia Siemens Networks K+F központja fejleszti a magyarországi vezetékes-, mobiltelefon és internet szolgáltatók, valamint kábeltévés társaságok technikai eszközeinek jelentős részét.  
Továbbá a Nokia Siemens Networks nevéhez fűződik az a GSM-R szabvány is, amely a világ több mint 19 országában, ötvenezer kilométer vasútvonalán szolgáltat vállalati kommunikációt. Az összességében több mint 26 GSM-R hálózatot kiépítő és üzemeltető Nokia Siemens Networks a globális rádiókommunikációs piac 60 százalékát tudhatja magáénak és éppen a héten jelentették be, hogy magyarországi központjukban további 100 mérnököt kívánnak foglalkoztatni.


A telefonokról...

A Nokia E7 leginkább a gyártó egykor oly népszerű Communicatorjának utódjaként fogható fel, amely egy 4 incses, ClearBlack technológiával készült érintő-képernyőn kívül egy 4 soros, fizikai QWERTY billentyűzetet is tartalmaz és elsősorban konzervatívabb üzletembereknek szánják. A helyszínen tartozkodó újságírók a Nokia új technológiájával készült, napsütésben is tökéletes láthatóságot igérő kijelzőjét első benyomásaik alapján az Apple retina-display-ének riválisaként írták le, amely a 16 GB-os modell 495 eurós árához dukál is.

A Nokia C7-es modelljét közösségi-hálózatokra optimalizált okostelefonként mutatták be, ennek megfelelően alapértelmezett módon tartalmaz Facebook és Twitter kilenst, melyek információt az iPhone push-notification-jéhez hasonlóan felpattanó ablakokban is képes a használó figyelmébe ajánlani.A készülék 8 GB-os és 3,5 incses érintő-képernyővel látták el, árát pedig 335 euróra lőtték be.

A Nokia C6 a gyártó legolcsóbb és a többi okostelefon-gyártó készülékeihez leginkább hasonlítható telefonja. 3,2 incses AMOLED érintő-képernyőt, és szintén az új ClearBlack technológiáját foglalja magában és 260 euróba fog kerülni.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Gmail vagy Thunderbird?

További villámkérdések  Szavazás állása

Okosan mérni

Ha olyasmiről hallunk, hogy valami értünk, fogyasztókért van, mindjárt elkezdődik a kutatás holmi sanda háttérérdek után. Nincs ez másként a smart meteringgel - tükörfordításban az okos méréssel - sem. A Berg Insights prognózisa szerint az okos mérési technológia térhódítása a először Ázsiában valósul meg, de 2015-ig Európában is 111 millió háztartásba jutnak el az okos mérőeszközök.

Smart metering: kinek van erre energiája? Smart metering: kinek van erre energiája?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés