Itt a RockMelt: egy Chromium alapú Facebook-böngésző

Szerző: KV Forrás: digibiz.hu

Címkék: RockMelt | böngésző | Facebook

2010.
11.09.
10:35

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A cloud computing eddig arról szólt, hogy a usernek semmi mást nem kell elindítani gépén, csak a böngészőt. A RockMelttel ezentúl már azt sem kell. A böngészőtípusok evolúciójának legújabb darabja a felhőben fut és Facebookon keresztül indíthatjuk el.

Az már eddig is elég jól látható volt, hogy a szoftverfejlődés vonalán előrehaladva a jövő a kliens oldali programokkal szemben a cloudban működőké, azaz azoké az alkalmazásoké, melyek nem igényelnek részünkről telepítést. Megnyitásukhoz mindössze egy böngészőre van szükség, mivel az internetre kapcsolt gépek felhőjében futnak, az adott alkalmazás elérését pedig egy megfelelő webhelyen keresztül teszik lehetővé számunkra.

Amikor a Gmailt használjuk, akkor is egy ilyen alkalmazást futtatunk, levelezőkliens nélkül ún. webmailen keresztül emailezünk. A Google Docs segítségével akár a teljes Office csomag is megspórolható, hiszen szöveget szerkeszteni, táblázatot kezelni is tudunk rajta keresztül, de létezik online-photoshop, online prezentáció-szerkesztő és meg rengeteg egyéb alkalmazás, amelyek legnagyobb előnye, hogy telepítés nélkül, akármilyen netre kapcsolt gépről elérhetjük fájljainkat, bármikor szerkeszthetjük vagy lementhetjük őket.

A Google olyannyira a cloudban látja a jövőt, hogy saját operációsrendszerét, a Chrome OS-t - amelyet ígéretük szerint még idén megismerhetünk - kifejezetten úgy fejlesztette ki, hogy gyakorlatilag semmi másból ne álljon, mint egy böngészőből, amely a lehető leggyorsabban elindítható a gép bekapcsolását követően. A Linux-alapú rendszer bootoláskor tehát a klasszikus operációsrendszertől eltérő módon nem egy optimális szoftverkörnyezetet, hanem egy olyan, specifikus platformot indít, amelynek fő feladata együttműködni a Google webes alkalmazásaival. Nincs tehát sok-sok telepíteni való szoftverösszetevő, nincsenek vírusok és kompatibilitási problémák sem.

Már a böngésző is felhőben fut

A cloudban való szoftverfuttatás pedig egészen odaáig fokozható, hogy már maga a böngésző sem a saját gépünkön fut. Egy vadonatúj, egyelőre prebéta állapotban lévő böngésző, a RockMelt ezt kinálja, ezzel pedig akár forradalmasíthatja is a brózerek világát. A  RockMelt Facebook azonosítóval enged csatlakozni, így minden beállításunkat, könyvjelzőnket és előzményeinket identitásunkhoz kapcsolva eltárolja, majd legközelebbi bejelentkezésünkkor elénk tárja, attól függetlenül, honnan netezünk éppen.

A demo-videó alapján pedig mi alig várjuk, hogy megérkezzen a kipróbálásra szóló, egyelőre limitált meghívónk

Küllemre megszokott érzést kelthet a Google Chrome böngészőt használókban, mivel alapvetően a RockMealt is Chromium alapokra épült. Szembetűnő különbség a böngésző két oldalsávjában jelentkezik, amely baloldalon a legkedvesebb Facebook-ismerőseink avatarját, jobboldalon pedig kedvenc szolgáltatásaink ikonjait mutatja. Utóbbiak , rájuk klikkelve kisebb slide-barokká változnak, az aktuális szolgáltatás minden fontos funkcióját kínálva, összességében pedig afféle widget-gyűjteményt alkotva teszik még vajazottabbá a böngészés élményét. A keresősávba gépelt kifejezéshez tartozó találatok instant sávocskába listázódnak , melyek klikkelésre nyílnak meg a főablakban.

Facebookozásra lett teremtve

Természetesen a megosztás is fontos helyet kapott a böngészőben, egyből a címsáv mellől, egy gombnyomásra elérhető. Ha pedig csak egy-egy ismerősünkkel szeretnénk megosztani az adott tartalmat, elég ráhúznunk a jobboldali sávban található fényképére a linket, és kiválasztani, hogy a falon, cseten vagy üzenetben kívánjuk megosztani vele a linket Facebookon.
A RockMelt teljességében nézve nem más, mint egy közösségi-webezésre optimalizált, a különböző interakciós kiegészítőket mélyen integráló, cloud-alapú social-dashboard. 

Nevezhetnénk Facebook-böngészőnek is, hiszen túlnyomó részben a Facebook legfontosabb funkciói jelennek meg benne beépítve, de valójában sokkal inkább weblapokat kiváltó kliensprogram, mint böngésző: a Google Instant keresője, a Twitter news feed widgetje és számos, konfigurálást követően megjeleníthető szolgáltatás kezelhető belőle pofon egyszerűen. A már említett Chromium alapoknak megfelelően természetesen támogatja a legújabb Chrome kiegészítőket, valamint a HTML 5-öt és a CSS3-at. 
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Céges honlap vagy blog?

További villámkérdések  Szavazás állása

Street View havi bontásban

Összegyűjtöttük a tavasz óta először Európában, majd egészen Ázsiáig terjedő botrány állomásait.

Street View-botrányok havi bontásban Street View-botrányok havi bontásban

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés