It-iparági fúziók II. rész: Bérgyártások és Intel-blokád

Szerző: W.J. Forrás: digibiz.hu

Címkék: Microsoft | Apple | IBM | Google | Yahoo | közösségi oldal | Foxcon

2010.
08.25.
12:04

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A hagyományos üzleti modellt megújító Apple és Microsoft után az újkori ellenlábas Google-lal folytatjuk a fúziós példák tegnap megkezdett sorát. Ezt egy talán kissé megkésett kezdeményezés követi a Linux világából, némi it-biztonsági felhanggal, majd egy valóságos kockázati tényező az öngyilkosságba hajszoló bérgyártásról.

Az  It-iparági fúziók I.rész: Méretes pofonok a segítő kéztől című cikkünket itt olvashatja.

A minden(v)evő követhetetlen bevásárlókörútja


A Microsoft desktop-hegemóniája még mindig sokaknak csípi a szemét: a Linux-rendszerek mellett a Google is igyekszik alternatívát teremteni böngésző alapú irodai szoftvereivel. Ráadásul a Google az Android platform révén rendesen belehasít az Apple piacába is, miközben viszont az általa 2006-ban 1,6 milliárd dollárért felvásárolt YouTube szolgáltatásai, közös fejlesztés eredményeként szervesen épülnek be az iPhone-éba. Másfelől viszont az Apple a Microsofttal kokettál: fontolgatja, hogy a Google keresőjét a Microsoft Bingjére cseréli

A YouTube-üzlet megtérülését egyébként többen kétségbe vonták annak idején, hiszen akkoriban komoly szerzői jogi aggályok övezték az oldal működését. Ehhez képest a YouTube 2009-ben már megháromszorozta hirdetési bevételeit, s idén akár meg is térülhet a Google invesztíciója: a napi kétmilliárd videóletöltés és a szerzői jogi megtisztulás odavonzotta a reklámozókat.

A Google idei töretlen és szinte már követhetetlen bevásárlókörútja egy dologra látszik rávilágítani: egyszerűen nem engedi meg, hogy az általa elképzelt üzleti modellben valamely területen is gyenge pont keletkezzen. A bevásárlólista tartalma arra utal, hogy megváltozóban van az üzlet jellege, hiszen a mind szofisztikáltabb szolgáltatásokra építő technológiának számos aprónak tűnő, de az egész szempontjából létfontosságú résztechnológiát kell magába olvasztania.
 
Helyét keresi a Linux is a mobilvilágban

Egy hír szerint ma ötmilliárd eszköz kapcsolódik a netre, s ez a szám 10 év alatt akár meg is négyszereződhet. Ennek fényében különösen jelentős a Linaro nevű nonprofit vállalkozás, amelynek alapítója az ARM, az IBM, a Samsung, a Texas Instruments, a Freescale Semiconductor és az ST-Ericsson. Céljuk egyrészt az, hogy a Linux-rendszerek számára megnyíljon a mobilrendszerek világa, részben pedig, hogy elébe menjenek az Intel esetleges terjeszkedésének: Linux alapú szoftverek fejlesztésével mobiltelefonokra, tablet-pc-kre és egyéb eszközökre. A vállalat a várakozások szerint egyéb szoftverek mellett operációs rendszerek és programozási eszközök komponenseit fejleszti, ARM tervezésű chipekre - ezeket használja a legtöbb mobiltelefon, így az iPhone is.

engadget.com

No és mit tett az Intel, látván, hogy mobilpiaci vetélytársa ilyen erős támogatókra lel? Megvette a McAfee-t, az egyik leginkább válságállóbb it-üzletágnak ugyanis az it-biztonság bizonyult. És talán még a marketing is olcsóbb, mint másutt: elegendő csupán időről időre valami újabb veszedelemmel riogatni - erre a média is állandó vevő -, s máris nyílnak a vevők pénztárcái..

Ha már Kína is túl drága

Sajátságos helyzetben vannak azok a bérgyártásra szakosodott vállalatok - mint amilyen a Magyarországon is jelentős foglalkoztatónak minősülő Flextronics vagy Foxconn -, amelyeknek villámgyorsan kell átalakítaniuk gyártósoraikat aktuális megrendelőik kívánalmainak megfelelően. A Foxconn azért került egy időben a hírlisták élére, mert azt a felfokozott tempót, monotonitástűrést, amelyet ez a gyártási technológia megkövetel, a cégnél foglalkoztatottak egy idő után már nem voltak képesek némán tűrni, főként, hogy a Foxconn igyekezett igencsak nyomott munkabérekkel operálni.

Egymást követték tehát a sencseni gyártósorok mellett dolgozók öngyilkosságai (idén több mint tíz, 18 és 24 év közötti fiatal vetett véget életének), míg végül a Foxconn legnagyobb megrendelőihez fordult: emelni szeretné vállalási árait, hogy javíthasson az általa foglalkoztatottak élethelyzetén. A Foxconn legnagyobb megrendelőinek sorában ott van az Apple, a Dell, a HP, a Microsoft és a Sony is, pikáns ugyanakkor, hogy a HP épp a közelmúltban jelentette be szándékát: saját készülékekkel jelenik meg az okostelefonok piacán. Észnél kell lenni tehát a Foxconnál, hiszen lehet, hogy a gyártósorok egyikén a HP okostelefonja készül majd (a HP, ugye, az idén vette meg a Palmot 1,2 milliárd dollárért, annak mobiltelefonos hardvereszközeivel és a Web OS operációs rendszerrel együtt.), a másikon meg az iPhone.

Könnyű elképzelni, hogy egy ilyen helyzetben mekkora biztonsági kockázatot jelentenek az alulfizetett és ezért reményüket vesztett munkavállalók. Jóllehet a termékek költségeinek igen kis hányada csak a munkaerőköltség, már az is elgondolkodtathatja a megrendelőket, ha csupán tervezett nyereségük ezredrészéről kell lemondaniuk a bérgyártó áremelése miatt. Persze a gyártás még mehet tovább is - mondjuk, Vietnamba vagy Indiába -, ha már Kína is túl drága.

Fejlesztőműhely helyett tárgyalóterem

Az egész, most formálódó trendet gyökeresen megváltoztathatja az Oracle: szabadalmi pert indított a Google ellen, azzal vádolva, hogy illetéktelenül használta föl a Java-kódokat az Android fejlesztésénél. (Mint ismeretes, a Java a Sun 2009-es, 7,4 milliárd dollár értékű bekebelezésével került az Oracle birtokába.) Az Oracle egyenesen azt követeli a Google-tól, hogy állítsa le az összes Android-termék forgalmazását, valamint fizessen komoly kártérítést, mivel szándékosan sértette meg a szabadalmakat. Hogy mi a tét? A Google naponta 200 000 Android-mobilt értékesít.

Az  It-iparági fúziók I.rész: Méretes pofonok a segítő kéztől című cikkünket itt olvashatja.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Open Office vagy Ms Office?

További villámkérdések  Szavazás állása

Nők a neten

Az Ipsos-Gemius SA adatai szerint a legmagasabb arányban a Barátikör.com közösségi oldalon vannak jelen a hölgyek 55,16%-kal, míg a Facebook-on a magyar felhasználók 53%-a nő.

A nők és az internet kapcsolata A nők és az internet kapcsolata

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés