IT felkészültségben az első harmadban vagyunk

Szerző: digibiz

Címkék: IT | internet

2011.
04.13.
12:09

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Svédországban a legelterjedtebb az információs technológia, ráadásul az ország már második éve szerzi meg a vezető pozíciót, mutatta ki egy tanulmány kedden. Magyarország a 49. helyen áll.

A World Economic Forum (WEF) éves beszámolója 138 országot figyelt 2010-ben, és úgy látszik, az északi országok erős fölényben vannak, hiszen 4 helyet is megszereztek az élmezőnyben. A Networked Readiness Index az egyes országok információs és kommunikációs hálózati lefedettségét, az információs technológiákhoz való hozzáférést és az emberek, vállalatok alkalmazási hajlandóságát vette figyelembe.

Magyarország az összesített 49. helyet szerezte meg az országok között. A lakossági internethasználat tekintetében a 33. helyen állunk, 40.-ek vagyunk a mobiltelefon előfizetések számát tekintve, a 48 helyezést hozta el a mobil lefedettség, de csak 94.-ek a közösségi hálózatok alkalmazásában. 

A pozíciónkon sokat rontott a mindenkori kormányzat, így például 118. helyen állunk a 138 ország között, ha azt nézzük, hogy a kormányzat milyen erőfeszítéseket tesz az IT szolgáltatások terjesztéséért. 137. helyen állunk a tanulmány szerint, ha az IT és kommunikációs szektor adóztatási hatékonyságát vizsgálják, és 133. helyen állunk, ha a kormányzati adminisztratív akadályok alapján rangsorolják az országokat.

De a szektort körülvevő környezet elemzésekor kiderült: Magyarországon gyorsan lehet céget alapítani, csak 5 ország előz meg minket. És nem állunk rosszul a high-tech termékek, szolgáltatások exportjában, 9.-ek vagyunk ezen a területen

Az ázsiai területet vezető Szingapúr lett a második Svédország mögött, amit Finnország, Svájc és az Egyesült Államok követ. Svédországban a legnagyobb arányú a technológiák hozzáférhetősége, itt a lakosság 90 százaléka használja az internetet napi rendszerességgel. Alan Marcus a WEF igazgatója szerint a Skandináv országokban azért ilyen jó a helyzet, mert a vidéki területeken is szinte teljes lefedettség látható, amit sok más országban csak próbálnak elérni, így például Amerikában is.

A WEF arra számít, hogy hamarosan nagy változás következik be az internethasználat szempontjából és a növekedés a fejlődő országok irányába fog eltolódni. Itt a hálózatok sebességének és minőségének javulása, és az egyre szélesedő lefedettség új lehetőségeket ad majd az embereknek, így a használati hajlandóság is erős lesz. Marcus Alan szerint ez már most jól látható azokban az országokban, ahol a közelmúltban zavargások voltak, vagy azok még most is tartanak, így Egyiptomban, Líbiában, vagy Tunéziában. Ezekben az államokba hihetetlen gyorsasággal tör be az új technológia, aminek nagy szerepe lehet az országok demokratizálásában.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Foursquare vagy Gowalla?

További villámkérdések  Szavazás állása

Interjú Barczi Imrével, a Postr leendő termékmenedzserével

"Nem ismerem még ennyire a Postr-t, de nem hiszem, hogy mindenkinek bloggerré kellene válnia. Épp az a lényeg, hogy ezek az új újramegosztó szolgáltatások a bloggolásnál jóval kevesebb energiaráfordítást kívánnak a felhasználóktól, így többen tudnak bevonódni. Sokkal fontosabb a reagálás, mint az önálló tartalomelőállítás."

"Nem hiszem, hogy mindenkinek bloggerré kellene válnia" 

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés