iPad: hamarosan itthon is kapható, de érdemes-e vásárolni? Segítünk!

Szerző: Kádár Viktor Forrás: digibiz.hu

Címkék: Apple | Ipad

2010.
11.29.
12:31

1 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Itthon mobilszolgáltatókat és a média-hipermarketeket megelőzve egy könyvesbolt-hálózat, a Libri árulja majd hivatalosan elsőként az Apple nagy sikerű táblagépét, az iPadet. A digibiz nem bírta ki a várakozást és már nyáron beszerezte 16 gigás, wifis készülékét, így az elmúlt félév tapasztalataira alapozva segítünk eldönteni, érdemes-e a boltba szaladni a december 5-től kapható tabletért.

Ha abból indulunk ki, hogy egy forradalmi eszközzel állunk szemben, amit ha megszerzünk, rögtön eldobhatjuk korábbi notebookunkat, rögtön le kell hervasszuk a kedélyeket. Hogy miért?
Először is mert érintőképernyőn nem lehet rendesen gépelni, legalábbis normális sebességgel, magyar ékezetet használva képtelenség. Hiába a kiegészítő applikáció, hiába az iOS 4.2.1-el bevezetett gyorsékezet-írási lehetőség, egy kicsit is komolyabb jelentőségű szöveg megírására, legyen az csupán egy tisztességesen megválaszolt email, már nem alkalmas. Hovatovább azt gondolom, ha el is jutunk egyszer odáig, hogy megjelenik az iOS virtuális billentyűzeten a magyar ékezetes QWERTZ billentyűzet, akkor sem lesz könnyű megszokni, hogy nem társul a fizikai gombnyomáshoz fogható érzet egy-egy billentyű lenyomásához.    

gizmodo.comMásodszor azért, mert a Read it laterbe 10-ből 1 weblapot még mindig azért veszek fel, mert egész egyszerűen nem tudok hozzáférni a weboldal tartalmához az eszközön. Így könyvjelzőzöm, némi bosszúság mellett, hogy legközelebb a PC-men nyissam meg, amely meg tudja jeleníteni a weblapot, le tudja játszani a videót, nem okoz neki  gondot elbánni a Javaval, és megjeleníteni a szerencsétlen Flash alkalmazásokat. Sokan sírtak már emiatt, talán éppen eleget is, és az idő múlásával talán az is egyre biztosabban látszik, hogy az Adobe csak vesztesként jöhet ki a Flash ellen indított hadjáratból, de amíg a meccs nincs végleg lejátszva és a webes videólejátszók 90 százaléka át nem tér FLV-ről HTML5 szabványúra, addig ez továbbra is egy igen kellemetlen, idegesítő, otromba hiba marad.

Harmadszor azért, mert az iPad,  hasonlóan az iPhone-hoz, gyakorlatilag nem kezeli a külső fájlokat. Ha jobban belegondolok, az iTunes-on keresztül feltöltött mp3-akon, a Safariból lementett fotókon és az iPaddel készített screenshotokon kívül nincs is saját fájlom a 16 GB-os eszköz háttértárjára mentve. Minden egyéb fájl kezelése legfeljebb valamilyen plusz alkalmazáson keresztül lehetséges. Ha kapok egy pdf-et emailben, azt megnyitja a Mail, de lementeni már nem tudom. Ha legközelebb szükségem lesz rá, ismét az adott levélből kell megnyitnom. Ha szeretnék megnyitni a webről elérhető wmv videót, nem fog menni. Odáig jutok, hogy a fájl letöltődik, a rendszer pedig feldobja a fájlt kezelni tudó, lehetséges alkalmazások listáját, de ezek között általában nem szerepel releváns app, ami tehát ténylegesen le tudná játszani azt.

Bár a PC-n és Mac-en egyaránt népszerű VLC videólejátszó iOS-es verziója már megjelent, és ez némileg feloldotta a rendszer konokságát, ami alapesetben, mondanom sem kell, hogy kizárólag iTunes-on keresztül feltöltött Quicktime videót hajlandó lejátszani. A VLC már ugyan lejátszik minden fontosabb formátumot, és nem kell félnapokat konvertálnunk, ha egy DivX filmet szeretnénk megtekinteni a tabletünkön, de továbbra sem oldja meg a Quicktime-on kívüli webes videók lejátszásának problémáját.

Ha abból indulunk ki, hogy az iPad semmi másra nem való, mint médiafogyasztásra, ezek a hiányosságok még inkább szembetűnővé válnak. Van azonban az éremnek egy másik oldala, ami a magyarázatot is jelenti egyben arra a kérdésre, hogy a fent leírtak ellenére mitől annyira sikeres az Apple tabletje, hogy kategóriateremtő eszközként beszél róla világszerte a szaksajtó. Ha ugyanis kifejezetten alkalmas területre evezünk, például egy jól optimalizált, Flash nélküli weblapot böngészünk vele, vagy ennél is tovább menve, dedikált közegbe helyezzük, azaz mondjuk egy hetilap iPad  verzióját nyitjuk meg rajta, rövid idő alatt azt érezhetjük, hogy valóban a jövő eszközét tartjuk kezünkben.

Minden eddiginél lenyűgözőbb újságolvasási élményt nyújt ugyanis, ha a cikkekbe ágyazva videókat, slideshow-kat, interaktív, 360 fokos körpanorámákat nézhetünk, ha egy szemléltető ábrát magunk nyomkodhatunk végig, aktiválva az éppen sorra kerülő részeit, vagy csak önmagában az, ahogy az elektronikus újság az elforgatásra, a megdöntésre, egy kis dörzsölésre, vagy akármilyen, az ujjainkkal kifejezhető gesztusra reagálni képes. 

Az iPadről a legtöbbünknek az jut eszébe, hogy nem más, mint egy nagyméretű iPhone. Ez részben igaz is, azzal a kitétellel, hogy nem lehet rajta telefonálni. Ez a hasonlóság azonban egyben a legnagyobb előnye is. Egy folyamatos készenléti helyzetben levő eszköz, melyet ha csak nem muszáj, sosem tartunk kikapcsolva, így bármikor, ha valaminek utánanézni, e-mailezni, facebookozni, vagy valamit gyorsan lejegyezni szeretnénk, villámgyorsan rendelkezésre áll, csupán a telefonhoz hasonlóan, a billentyűzár oldását kell elvégezni.

Nem kell várnunk az oprendszer betöltődésére, sem programok elindítására, gyors kényelmes és mindig készen áll, olyan felhasználási közegekben is, amelyeket korábban nem gondoltunk volna kifejezetten számítógép vagy notebooknak való környezetnek. Nálunk például leginkább a konyhaasztalon fekszik, és itt várja, hogy reggeli mellett híreket olvassunk rajta, főzés közben receptet böngésszünk, vagy egymás távollétében IM-üzeneteket váltsunk rajta keresztül.
Ez az instant rendelkezésre állási képesség az iPad egyik legnagyobb előnye.2010 őszén még kellemetlen szembesülni az érzéssel, de az Apple olyan eszközt hozott forgalomba, és tette szokás szerint fanatikusan szerethető, tömeges használati cikké, amely elsőre nem kifejezetten a használható termék benyomását kelti, mégis elvárja tőlünk, hogy várjuk ki türelemmel,  amíg a világ előbb-utóbb az iPad képességeihez idomul. És nagyon úgy tűnik, hogy idomul, elég csak  az offline hetilapok  egyre-másra felbukkanó iPad-váltazotokból kiindulni, ami a ráfordított energiát és pénzmennyiséget önmagában szemlélve is komoly ígéretként hat. Miközben a háttérben természetesen az Apple is folyamatosan fejleszti a készülék operációs rendszerét, tehát jó esetben, egy tegyük fel egy év múlva megjelenő iOS már új hardwer vásárlása nélkül is egy sokkal inkább kompatibilis, minden ízében médiafogyasztásra termett készüléket faraghat kíváncsiságból vásárolt tabletünkből. Mi továbbra is ebben bízunk, és a fenti bosszantó körülmények ellenére nem bántuk meg, hogy "befektettünk az eszközbe".

A hivatalos értékesítéssel kapcsolatban természetesen megkérdezzük a Librit, a cikket hamarosan elolvashatják oldalunkon.
    
1 hozzászólás 

2010.
11.29.
12:53

MedveLaszlo
En egy vizallo kivitelt szeretnek a furdoszobaba :)

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Biciklivel vagy autóval?

További villámkérdések  Szavazás állása

A Netrisk.hu megéri a pénzét?

A tavalyi évben közel 1,4 milliárd forintos árbevételt produkáló Netrisk.hu többségi tulajdonát a napokban szerezte meg az Enterprise Investors, több mint 6 milliárd forintért. Az üzlet nem csak az évi több száz millió forintos osztalékért érte meg.

Brutális növekedés a Netrisknél Brutális növekedés a Netrisknél

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés