Hanyagolják itthon az egyszer használatos kártyaszámokat

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu

Címkék: elektronikus ügyintézés | internet kártya | bank | adathalász

2010.
04.08.
11:01

1 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A bankok nem népszerűsítik eléggé a netkártyát, annak ellenére sem, hogy korunk egyik legbiztonságosabb netes fizetésre alkalmas eszköze. A kártyát havi díjas szolgáltatásoknál nem lehet használni, de tökéletesen alkalmas mindenféle netes rendelés esetén.

Az adathalász módszerek sokat finomodtak az idők folyamán. Míg egy rossz angolsággal megfogalmazott, a személyes adatok átadására felszólító e-mailnek ma már szinte senki nem dől be, a pénzintézetek oldalaira megtévesztően hasonlító honlapok és az ál-vírusirtók által becsapott internetezőkről folyamatosan olvashatunk a sajtóban. Néhány hete nagy port kavart, hogy Albert González a világon egyedüliként 20 év börtönbüntetést kapott hacker támadásai miatt. Többek között egy központi elszámolórendszert és több óriás kereskedelmi üzletlánc (pl.: TJX, Office Max, 7-Eleven) tranzakciós rendszerét is feltörték, amely során körülbelül 130 millió kártya adatait szerezték meg - olvasható korábbi cikkünkben.

A fenti eset jól mutatja, hogy a személyes adatok és vagyon megvédése még a legnagyobb cégek és bankok számára is problémát okozhatnak. Magyarországon az elmúlt két-három év során általában 3-4 havonta történtek komolyabb hacker támadások. Szakértők szerint az egyik - az USA-ban már bevált - megoldás a kizárólag online vásárlásra felhasználható internetkártya. Az ehhez kapcsolódó számlákra ugyanis elegendő a vásárlás előtt átutalni a pénzt, ezért a tulajdonosoknak nem kell attól tartania, hogy nagyobb összeget emelnek le a számlájáról, mint amire számított. 

AFP foto

Magyarországon öt bank, a CETELEM, a CIB, az ERSTE, az OTP, és az MKB kínál internetkártya szolgáltatást. A pénzintézeteknek az online vásárlás biztonságáért felelős szolgáltatásai többé-kevésbé hasonlóan működnek. A "virtuális" kártyákat a bankok ügyfelei egy meglévő számla mellé igényelhetik, az OTP-nél például a Net, a Prémium vagy az Elektronikus számlacsomag mellé lehet rendelni, a CIB-nél az Online számlacsomaghoz, az MKB-nál pedig bármilyen forintalapú számlához kapcsolódhat a csak internetes vásárlásra alkalmas kártya.

Az elkülönített számla helyett az internetes vásárlást az ERSTE Banknál időzáras limittel próbálják biztonságosabbá tenni: a pénzintézetnél vezetett internetkártyák számláihoz a kereskedők csak egy bizonyos, az ügyfél által megadott időintervallumon belül férhetnek hozzá. A CETELEM Bank pedig minden vásárláshoz egy külön virtuális kártyaszámot generál, amely 48 óráig vagy az első tranzakcióig érvényes.   
Maga az internetkártya egy a hagyományos bankkártyákhoz hasonló plasztiklap, melyen nincs mágnes csík és aláírni sem kell. A kártyát mindenfajta online vásárláshoz fel lehet használni, a csoportos beszedési megbízások és a havidíjas szolgáltatások kivételével. A bankok többsége ingyenesen kínálja az internetkártyákat, az igénylésükhöz szükséges számláknak vagy számlacsomagoknak azonban természetesen vannak költségeik. A netkártyás fizetésért a bankok nem számítanak fel kezelési díjat.
Az általunk megkérdezett bankok (OTP, CIB, MKB, CETELEM) képviselői nem nyilatkoznak arról, hogy pontosan hány ügyfelük használ virtuális kártyát, ezért pontosan nem lehet tudni, hogy melyik bank internetkártyája az elterjedtebb Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2009-ben összesen 243 ezer virtuális kártyát igényeltek a bankok ügyfelei, ami nem tűnik kiemelkedően magas számnak, ahhoz képest, hogy összesen több mint nyolcmillió bankkártyát használtak tavaly Magyarországon.

Homa Péter, a Bankkártya.hu oldal szerkesztője szerint a csekély érdeklődésnek az lehet az oka, hogy a pénzintézetek nem fektetnek túl nagy hangsúlyt a kártyák népszerűsítésére, valamint érthetetlen módon, egy kivételtől eltekintve (CETELEM) nem használják az általa legbiztonságosabbnak tartott egyszer használatos kártyaszámokat.

Homa szerint a jövőben lehet számítani arra, hogy szélesebb körben is elterjed a netkártya fogalma, hiszen az olyan esetek, mint a PPO - botrány sok embert meggyőzhetnek a kártyatípus használatának ésszerűségéről. A PPO nevű, egyebek mellett autópálya matricák elektronikus kereskedelmével foglakozó cég, január elején, előzetes tájékoztatás nélkül, 2500 forint regisztrációs díjjal terhelte meg az ügyfeleinek a számláját, akik úgy tudták, hogy egy ingyenes szolgáltatást használnak. A vállalat csak az internetkártyát használók számlájáról nem tudta levonni az egyszeri díjat.    

"Az internetes vásárlás Amerikában egy teljesen hétköznapi dolog, a mindennapok része. Bár Magyarországon még nem ez a helyzet, az online kereskedelem szerepe nálunk is növekszik, és előbb-utóbb itt is népszerűbbé válnak majd az internetes fizetést lehetővé tevő banki szolgáltatások. Mivel ezek közül a virtuális kártya az egyik legbiztonságosabb megoldásnak számít, az internetkártyákat is lényegesen többen fogják használni a jövőben"- állítja Homa Péter.
    
1 hozzászólás 

2010.
06.08.
19:08

Vittore
Sziasztok!

Szeretnék ajánlani egy érdekes szolgáltatást, gondolom itt a helye, biztos nálatok is előfordult már, hogy egy CD-t, DVD-t, vagy csak egy fan pólót akartatok rendelni a neten, de nem lehetett kérni a Magyarországi szállítást, mert ide le volt tiltva. Köszönhető ez annak, hogy a k.rv. postások mindent ellopnak, azt amerikai bolt meg újra küldi az ellopott dolgot, mert vásárlóbarát! Csak ez hosszú távon nem éri meg neki.

Így az Egyesült Államokbeli vásárlásoknál én eddig mindig a www.viaddress.com ingyenes csomagtovábbítási rendszerét használtam, és teljesen meg vagyok elégedve vele. Eddig mindig bevált, használtam már az www.amazom.com-nál és az www.ebay.com-nál is.

A regisztráció ingyenes a www.viaddress.com oldalon. Ezután kapunk egy személyes USA-beli címet, amit használhatunk bármely USA-beli kereskedőnél történő vásárlás során, a Viaddress továbbküldi a csomagot a mi országunkba.

Ha az amerikai kereskedő nem fogadná el a nemzetközi, vagy a magyarországi bankkártyákat, akkor a Viaddress megvásárolja helyettünk az árut külön díj nélkül, majd elküldi nekünk. Nekünk csak az áru értékét és a szállítási költséget kell fizetnünk.

Remélem nem számít reklámnak, csak tele volt a hócipőm, hogy egy csomó helyen nem fogadják el Magyarországot célállomásnak.

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Bill Gates vagy Steve Jobs?

További villámkérdések  Szavazás állása

Önkormányzat vs. internet

A GKIeNET magyarországi önkormányzatok körében 2008-ban készített kutatása alapján számítógéppel rendelkező önkormányzatok 67%-a rendelkezik saját honlappal. Olvassa el a teljes cikket!

Mobil kontra vezetékes net Mobil kontra vezetékes net

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés