Inkább iwiwezünk, ha rákérdeznek

Szerző: digibiz

Címkék: iwiw | Vatera | Medián

2011.
03.11.
22:36

11 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A magyar netezők körében még mindig az iwiw a népszerűbb, legalábbis a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet valamint a Vatera közös kutatása szerint, amely a magyar netezési szokásokat igyekezett feltérképezni.

A világhálóra lépve főleg az információéhségünket igyekszünk csillapítani. Legalábbis az aktív internetezőknek a 90 százaléka elsősorban hírolvasásra és tájékozódásra használja az internetet, a Medián és Vatera közös kutatása szerint. Mindebből az Origo.hu profitál a leginkább. A felmérést megelőző egy hétben a válaszolók 60 százaléka látogatta meg a hírsite-ot, míg a konkurens Index.hu-ra csupán 40 százalékuk volt kíváncsi (a két csoport között természetesen van átfedés).

Az online vásárlás viszont nehézkesen bontogatja szárnyait. Az e-kereskedelemre nyitottak aránya kisebb ütemben növekszik, mint azt a korábbi évek alapján várni lehetett volna (azaz az internet ellátottság növekedésével arányosan). A felhasználóknak csupán a harmada vásárol vagy ad el a neten keresztül, amivel az uniós átlagtól is jócskán lemaradunk (ahol a netezők több mint fele szokott a webről rendelni).

Mindeközben a legnépszerűbb hazai aukciós oldalt, a Vaterát használók száma átlagon felül növekedett. Tavaly már 1,4 millió regisztrált felhasználójuk volt a korábbi év 1 milliójával szemben. Ráadásul a forgalmuk is ezzel arányosan nőtt.

Négyből három netező alkalmanként vagy rendszeresen jár közösségi oldalakra. A Medián és a Vatera közös felmérése szerint közülük is az iWiW-et használják a legtöbben. A válaszolók 71 százaléka nyilatkozott úgy, hogy meglátogatta a magyar oldalt a vizsgált időszakban, míg a Facebookot csupán az aktív netezők 42 százaléka kereste fel.

Bár a megkeresettek egy zárt kérdést kaptak, ahol számos más site mellett a Facebook-ot vagy akár az iWiW-et is bejelölhették a látogatott oldalak között, a legtöbben mégis csak az utóbbit tartották említésre érdemesnek. Mindez igen meglepő lehet annak tükrében, hogy a Google Trends adatai szerint a Facebook nálunk már tavaly októberben megelőzte a hazai portált, úgy hogy azóta komoly előnyre is szert tett. Az ellentmondás az eltérő mérési módszereknek köszönhető.

A közösségi oldalak iránti hazai érdeklődés mindenesetre még a nyugat-európain is túltesz. Míg a Medián és a Vatera közös kutatása szerint nálunk a netezők 75 százaléka látogat ilyen jellegű site-okat, addig az eMarketer nevű amerikai piackutató cég becslése szerint, az öt legnépesebb Uniós tagállamban idén csupán a felhasználók fele használ majd ilyen profilú oldalakat.

    
11 hozzászólás 

2011.
03.16.
21:42

k.jozsi58
Én mindkettőt használom,de egyértelműen az iwiw a jobb.Letisztult,áttekinthető,praktikus,mindenki megtalálhatja a saját érdeklődési körének megfelelőt.A Facebook kissé zavaros,nehezebben áttekinthető,nehezebb a kezelése.Előnye az ismeretségek gyors megtalálása és a beszélgetések gyors lebonyolítása.Az tény,hogy a divatba jött Facebookon mindenki ott akar lenni.

11

2011.
03.16.
17:46

Any11
Mélyen egyetértek: a Vaterát nem a felhasználóbatátságáról lehet felismerni. Engem már háromszor tiltottak ki onnan; teszem hozzá, mindháromszor én voltam a károsult. De ahelyett hogy csináltak volna valamit, kitiltottak. Mindig én voltam a vevő; mindig rendesen fizettem, megkaptam az árút, de az vagy törött volt (pedig futárral szállíttattam), vagy nem működött...
A megoldás az volt mindhárom esetben, hogy ki lettem tiltva. Pedig az első esetet leszámíva, ahol még nullás voltam, mindkét esetben 60-70 plusszom volt, és ez mind vételből. Úgy látszik az eladókat jobban szeretik: akkor is ha csalók...
De mi lesz, ha nem lesz vevő???
Kinek adnak el bármit...

10

2011.
03.13.
01:07


A faszbukon eléggé brutálisak az alapbeállítások. Nekem reggelés után, ahogy szembesültem ezzel a sunyi módszerrel, kapásból mindent letiltottam. Jó sokáig tartott mire "kiheréltem" de innentől kezdve csak az történik amiről tudok. Persze így se fogom bő lére ereszteni, mert az ördög nem alszik. Orwell 1984-e pedig egy szuper könyv!

9

2011.
03.13.
00:11

Lőrincz Paulina
Alma Ata, teljesen igazad van , sajnos ! A szélhámosokat , rosszindulatú felhasználókat a jelzések ellenére megtűrik tagjaik között ! A legkisebb segítséget sem kapja meg a szabályokat betartó felhasználó ! Csak a jutalék a fontos, ami nem kevés. Ha valaki panaszt tesz , csak megnyomják az Entert , és megy a szabvány "mosom kezeimet" szöveg. Elvárható lenne, végül is belőlünk élnek ((belőlem már nem)), hogy a hírnevük érdekében odafigyeljenek a felhasználók jelzéseire !Ma töröltem a reisztrációmat, mert egyre több csaló szélhámossal akadtam össze, és a Vatera nem tett semmit. Elvesztettek egy 4 éve regisztrált felhasználót.

8

2011.
03.12.
13:31

Alma ata
A vatera csak hallgasson, nagyon nem ügyfélbarát oldal. Nem kutatni kéne a közvéleményt, hanem egy icipici időt szánni arra, ha valaki üzen nekik, ne a sablonos választ nyomják, aminek semmi köze a kérdéshez.

7

2011.
03.12.
13:23

Gobál Gábor
Ez meg csak egy hír hogy nehogy csőd legyen a megvásárolt iwiw-en jaj mindenki csak ezzel van elfoglalva jobb és kész öregebb ember nem de fiatalabb jobban bírják kezelni!

6

2011.
03.12.
13:11

máglyarakás
Engem nagyon zavar, hogy mindenki látja az üzeneteimet a Facebook-on, míg az iwiw-en csak a címzett. Ezen kívül nekem egy kicsit áttekinthetetlen a Facebook. Mind a kettőt használom, de sokkal inkább az iwiw-et.

5

2011.
03.12.
13:08

zsoltika
ha ez a bajod tessék
facebook törlése:
http://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account.

4

2011.
03.12.
12:47

samu49
Vagy fordítva,én inkább az IWIW-n töltöm az időt.A fecebook nem köt le.

3

2011.
03.12.
11:27

csilisav
sajna én mind kettön vagyok,kedvencem az iwiw és marad is,fő problémám,hogy a facebooktól nem tudok szabadulni.

2

2011.
03.12.
07:57

Cicifix
Olyan kérdést kellene feltenni, hogy azok, akiknek van iwiw és facebook is, vajon melyiket használják többet? Az utóbbi győzne..

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Apple vagy Nokia?

További villámkérdések  Szavazás állása

Visszanyalt a fagyi

A Buzz jogsértései miatt indított jogi hajcihőt végül peren kívül sikerült rendeznie a Google-nek, de így is 2 milliárd forintnak megfelelő összegbe és egy fájóan népszerű videó elterjedésébe került az azóta megbukott termékük agresszív bevezetőkampánya.

Google: ingyenfagyi-osztásért 8 millió dollár büntetés Google: ingyenfagyi-osztásért 8 millió dollár büntetés

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés