Informatika az Új Széchenyi Tervben

Szerző: Vida Sándor

Címkék: Stratégia | informatika

2011.
02.21.
19:51

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Eszközbeszerzés, szoftverfejlesztés, tanácsadás, informatikai rendszer kiépítés, környezetbarát iroda kialakítás. Számos informatikai érintettségű téma szerepel a február 10-én kiírt Új Széchenyi-terv pályázatai között. A teljes listát március 1-re ígéri a kormány.

A január 14-én útjára indult második, azaz "Új" Széchenyi Terv még mindig kezdeti stádiumban van. Az első hónapban ugyanis 1100 milliárd forint volt pályázható, a teljes kiírást március 1-re ígérte a kormányzat. A mintegy 93 pályázatra hozzávetőlegesen 2 ezer milliárd forintot osztanak majd szét. Az informatika és számítástechnika az egész programot átfogja, azaz szinte minden pályázatnak van olyan pontja, amelyben az informatikai eszközök és szoftverek beszerzését, ezekhez kapcsolódó tanácsadást és oktatást lehet finanszíroztatni.

Célokban nincs hiány

Vannak kifejezetten IT célú projektek is, ezek egy része február 10-én jelent meg a pályázatokat összefoglaló honlapon. Az azonban - a fenti elvvel összecsengően - máris látható, hogy a 7 kitörési pontként (a vállalkozásfejlesztés, az innováció, a foglalkoztatás, az egészségipar, a zöldgazdaság, az otthonteremtés, a közlekedésfejlesztés) megjelölt terület mindegyike tartalmaz valamilyen informatikához kapcsolódó kiírást.

A leggyakoribb az eszközbeszerzés, de az innovációs fejlesztésekre szabott, ám informatikai elemeket tartalmazó támogatások is jelentős számban képviseltetik magukat. A különböző informatikai és műszaki képzések támogatása mellett a szaktanácsadást is a szívén viseli a program.
Sőt, a terv pályázatainak keretén belül rengeteg minden fejleszthető, így szoftver, interaktív tananyag, digitális taneszköz. Szó lehet lakossági tanácsadó iroda informatikai felszereléséről is. Pénz nyerhető az online tartalom-, tudásmenedzsment, valamint a távoktatási rendszerek bővítésére, továbbá a hozzájuk kapcsolódó módszertani kézikönyvek elkészítésére. Hitelesítési rendszerek alakíthatók ki. Sőt a közigazgatásban az e-környezetvédelem program révén környezetvédelmi célú informatikai fejlesztések is végezhetők.

A turisztikán belül pénz kapható akár információs iroda vagy háttériroda (back-office) kialakítására, felújítására, informatikai eszközök beszerzésre. Az egészségügy területén pedig rehabilitációs eszközök, orvosi műszerek vásárlására, nővér és segélyhívó rendszer kialakítására is lehet pályázni.

Egyszerűbben?

A pályázati rendszer egyszerűsítése az egyik legfontosabb eleme a tervnek. A pályázatokat akár CD-n is be lehet nyújtani. A kifizetések határideje 60-ról 45 napra csökkent. Nem kell már 70 oldalas iratokat böngészni. Persze így is akadnak hosszú anyagok. A kiírások zöme 10 oldal környékén van. Azonban a pályázatok megértéséhez a pályázóknak nem árt elolvasni egy 60 oldalas anyagot, mely az általános szabályzatot tartalmazza.

A már két teljes lezárt évvel rendelkező vállalatok számára lehetőség nyílik a gyorsított elbírálási eszközbeszerzési pályázatokra is. Ezek 5-25 millió forintos támogatást kínálnak az informatikai beruházásokhoz, bár a teljes projektnek csak 20-50 százalék erejéig nyújtanak támogatást, a projekt helyszínétől és a vállalkozás méretétől függően. A fejlesztési beruházásokra -legyen az tanácsadás vagy ingatlannal kapcsolatos, akár képzés- általában 15-100 milliós támogatások érhetőek el. A pályázati feltételek közül eltűnt az árbevétel növekedését előíró kitétel. Azonban jelentek meg újak, mint a létszámtartást, új munkahelyek teremtését vagy a személyi beruházásokra fordított összegek növekedését előíró kritériumok. Szintén újdonság, hogy a sikeresen pályázott kis- és középvállalatok a projektjükhöz kapcsolódó vállalati képzésekre akár 50 millió forint támogatást is igényelhetnek.
Hitellel kiváltható az önerő

A valóság azért prózaibb: a cégek többsége szerint pályázatíró cég nélkül továbbra sem érdemes próbálkozni. Különösen, ha összetettebb fejlesztésről van szó, nem csak egy magánlakás nyílászáró cseréjéről. Igaz a korábbi gyakorlattal ellentétben a gazdasági válság miatt sikertelenebb éveket zárt vállalkozások és kezdő cégek is pályázhatnak a programokra. Még az önerő megléte sem szükséges, mivel kedvező hitelekért is lehet folyamodni. A második Széchenyi-terv 2011 és 2015 közötti időszakra 55,6 milliárd forintot szán különböző hitel programok keretében.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Open Office vagy Ms Office?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kijátszható a Facebook?

Annak ellenére, hogy szerepe egyre inkább felértékelődik, a legnépszerűbb közösségi oldal keresője egyelőre nincs felkészülve a csalásokra. Sőt, egy FB- marketinggel foglalkozó cég friss tanulmánya szerint kisebb-nagyobb trükkökkel pillanatok alatt juttatható tetszőleges rajongói oldal a találati lista élére.

Kijátszható a Facebook - kis csalással könnyű élre jutni Kijátszható a Facebook - kis csalással könnyű élre jutni

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés