Informatika a Társadalomért Konferencia - élő tudósítás

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu

Címkék: konferencia | Informatika a társadalomért

2010.
11.11.
10:58

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Először idén rendezték meg az Informatika a társadalomért konferenciát, melynek fókuszában az e-közigazgatás állt. A rendezvényen nagy bejelentésekre is sor került, ilyen Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) létrejötte és a januárban induló egyablakos közigazgatási ügyintézés.

A szervezők ígérete szerint a konferencián górcső alá veszik az állam és önkormányzatok szempontjából fontos informatikai kérdések teljes spektrumát, így érintik az elektronikus közigazgatás nagy témaköre mellett az internet-elérés bővítésének lehetőségeit, az oktatás, a gazdaság informatikai vonatkozásait, az aktuális távközlési kérdéseket, valamint ide vonatkozó egyéb kiegészítő területeket (közbeszerzés, pályáztatás stb). A programot itt tekintheti meg. A kérdés minden területen ugyanaz: az államnak, önkormányzatoknak milyen feladataik, milyen eszközeik vannak az információs társadalom építésében. Megnézzük, hogy sikerül-e a konferenciának elérnie a fő célját.

A konferencia nyitóelőadása
"Folytatás vagy újrakezdés?" Varga Mihály, Miniszterelnökséget vezető államtitkára

Varga Mihály épp a magánnyugdíj pénztári rendszer eltörlését védi, az előadása saját bevallása szerint a közgazdász vándorgyűlésre készült. Szerinte a magyar lakosság megtakarítását Magyarországon kell tartani. Informatikáról, internetről nincs szó. Most arról beszél, hogy az OTP helyében örülne a bankadónak. Tegnap 5%-ot esett az OTP részvény értéke, miután kiderült, hogy 2012 után is lesz bankadó. Majd biztos lesz szó az internetről is.
Miniszteri köszöntő és főelőadás
Dr. Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter

Részben Fellegi Tamás felügyeli az informatika területét a kormányban. Még két másik tárcának van kompetenciája. A kormányzat infokommunikációs tevékenységéről fog beszélni. Három témát érint: Infokommunikációs Stratégia, Új Széchenyi Terv, különadó.(amit végül mégsem érint)

Infokommunikációs Stratégia

A miniszter szerint késében vannak, objektív okok hátráltatják őket: jelentős mértékben mást találtak, mint amit vártak a források és a projektek tekintetében. Zajlik a rendberakás és a "számok kibogozása", de ez hosszabb időt vesz igénybe, mint gondolták. Korábban már számos stratégia készült, most az a feladat, hogy konkrét lépéseket és forrást is rendeljenek hozzá.

Új Széchenyi Terv

Elkészült a forrástérkép, erre alapszik az Új Széchenyi terv pályázatainak tervezése. Megjelent egy infokommunikációs vitaanyag, melyre sok visszajelzés érkezett, elindultak az együttműködések és a konzultációk. A hónap végére lesz stratégia, mert januárban indulnia kell a Széchenyi tervnek. (A Nemzeti hálózatot (korábban nemzeti digitális közmű) beleillesztendő a Széchenyi tervbe.)

Konszolidálni fogják a kormányzati informatikát: A nemzeti adatvagyon védelméről megszületett a szabályozás:  az adatvagyon a nemzeti vagyon részévé válik, és védelem (?) alá kerül az adatvagyon. Fellegi fontosnak tartja, a párhuzamosságok felülvizsgálatát és januárra ígéri a jelentős változásokat.

Közigazgatás reform készül a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM) ezt gyúrják majd össze a kormányzati informatikai stratégiával. Konkrét projektek indulnak: 112 bevetésirányítási rendszer, elkészült a projektterv és a menetrend. GSM-R folytatásáról is döntött a kormány (vasúti mobil távközlési rendszer), ezek a projektek eu-s forrásból finanszírozódnak. 23 kormányzati adatbázis konszolidációja is megkezdődik, mert az állampolgárok személyes adatainak kezelése nem lehet magáncég kezében. Ez átmegy állami kézbe, "Digitális megújítás" a stratégia neve. Fellegi fontosnak tartja, hogy a tartalom, a szolgáltatás vezérelje a fejlesztéseket, de emellett a szélessávon és a mobilitáson kell a hangsúlynak lennie. A harmadik témát, a különadót a miniszter nem feszegette. A Széchenyi terv januárban indul.

Dr. Nyitrai Zsolt, infokommunikációs államtitkár, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Üdvözli a szervezőket, hálás azért, hogy van ez a rendezvény. Ígérete szerint a "Digitális Magyarország" vitaanyagról fog beszélni, de jelenleg a minisztériumok struktúrájáról beszél.
A cél az, hogy társadalmi párbeszédet folytassanak a stratégiáról.

Most az EU infokommunikációs irányairól szól, EU 2020 - Digital Agenda - a cél, hogy a tagállamok kikerüljenek a válságból, hosszútávon és munkahelyteremtéssel. Utóbbiban Nyitrai számít az infokommunikációs szektorra. Le vagyunk maradva Dél Koreától.  Alapvető probléma, hogy az EU-s piac szétaprózódott, így alacsony a lefedettség. 2013-ra 100%-os szélessáv lefedettség ígér, ami ez egyik fő célja a Digital Agendának is. A Kormány pedig maximálisan támogatja ezt. Az EU távközlési miniszterek tanácsát Nyitrai úr elnökli majd szerinte a legnehezebb feladat a , a rádióspektrum szabályozás lesz. Szeretnének saját témát is felvetni, de nem hangzott el, mi lenne az.

2014-ben megduplázzák az E-ügyintézésben résztvevők számát, 2 millió főre számítanak (jelenleg egy millióan használják). Lesz eRecept, lesz eTaj kártya, eFizetés, eSzámlázás és mobilszabályozás.
Ez az első olyan stratégia, amely egyeztetve van a többi ágazattal, igyekeztek összegyűjteni az ötleteket, de van mellette intézkedési javaslat.

Nyitrai elmondta, hogy újra kinyílt az Elektronikus Közigazgatási Operatív Program, lehet pályázni a projektekkel, összesen 53 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre. Megindult a 2011-13 tervezése. A szélessávú lefedettség megoldására még keresik a megoldást, várják a javaslatokat. A korábbi projketek közül egyeseket le kell állítani, másokat átalakítani, és újakat kel indítani. A vitairat fontos része az állami hatósági eljárások egyszerűsítése, és a háttérrendszerek konszolidációja. Nyitrai bejelentette, hogy megalakul a KIFÜ, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség. A Kopint üzemeltet a KIFÜ fejleszt. A KIFÜ-t most hozzák létre, ide összpontosítják a kormányzati informatikai fejlesztéseket.

Előadás a közigazgatás korszerűsítéséről
Vetési Iván, elnök, Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal

Közigazgatásban zajló átalakításról fog beszélni. Szerinte az ország szuverenitásának visszaszerzése a cél, a nemzeti adatvagyon nem lehet magánkézben. A "jó államban újra meg kell teremteni a demokratikus közjót szolgáló közigazgatást" - Vetési szerint ez egy Navracsics idézet. Magyary Zoltán program feladata a hatékony közigazgatás megteremtése, amelynek főbb pillérei a feladat, a személyzet, a szervezet és az eljárás.

Az első pillér a feladat:
A korábbi alapelveket egészítik ki. Elvárások az állammal szemben: eredményesség, értékarányosság, alkalmazkodóképesség, felügyelhetőség. Az alkalmazkodóképesség az egyik legfontosabb Vetési szerint. Működési elvárások: egységes közigazgatási vezetés és a szakmai politikai vezetés egyensúlyba hozása. A legfontosabb: az e-közigazgatás része a közigazgatási stratégiának. Az elmúlt időszakban az informatika megelőzte a közigazgatást ezért projekteket kellett leállítani. 15 megyei szintű dekoncentrált szervezet kerül be egy hivatalba, januártól elindulnak a kormányzati ablakok, azaz megindul az egyablakos közigazgatási ügyintézés.

Vetési bejelentette, hogy januártól elindul az egyablakos közigazgatási ügyintézés, egy szervezte vonják össze a megyei szintű hivatalokat.

Olvassa tovább a cikket!

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Twitter vagy Buzz?

További villámkérdések  Szavazás állása

Az adat az új olaj

"Az [origo] portál címkehalmaza például szinte kimeríthetetlen. Tartalmazza ugyanis a portál teljes archívumának - közel 400 ezer cikk - címkéit is. Ennyi szöveget képtelenség lett volna utólag kézzel felcímkézni, a feladatot a Szegedi Tudományegyetem Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportja által fejlesztett algoritmus végezte el."

"Az adat az új olaj" - interjú az Origo Zrt. távozó tartalomfejlesztési vezetőjével 

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés