Egymillió eurós rake-et hagyunk az illegális online pókertermekben

Szerző: digibiz Forrás: -cm-

Címkék: online póker | elektronikus kereskedelem

2010.
05.05.
12:10

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Idén májustól szigorodott a pókertermekre vonatkozó szabályozás, ami miatt szűkülnek a játéklehetőségek, már ami az élő játékot illeti. Megnéztük, mennyiben hajtja ez az online póker malmára a vizet.

A szerencsejáték-törvény értelmében május 1-től csak játékkaszinóban vagy kártyateremben szabad pókerezni, ez utóbbiakban ráadásul csak olyan gazdasági társaság szervezhet játékot, amelynek az alaptőkéje legalább 25 millió forint. Ehhez jön, hogy a kártyaterem játékadója a tiszta játékbevétel 40 százaléka, ami még inkább megnehezíti a termek helyzetét. Úgy tűnik azonban, ez édeskevés ahhoz, hogy érdemben beleszóljon az online póker világába: "Az online póker itthon eddig is illegális volt, és ezután is az marad, a törvénymódosítás ezen nem változtatott" - szögezi le név nélkül nyilatkozó szakértőnk, aki szerint nagyságrendileg 500 ezer magyar játékos online pókerezik, főképp a Pokerstars.com és a Fulltiltpoker.com oldalakon.

Ez utóbbi kettő a két leglátogatottabb oldal, napi szinten több ezren regisztrálnak rajtuk. Ezeket is beleszámítva nagyságrendileg 30 és 50 közé tehető azon online pókertermek száma, amelyek magyar ügyfeleket is fogadnak, közülük pedig jó pár már magyarul is szolgáltat. "Ez néhány éve még nem volt divat, de szolgáltatók időközben felismerték, mekkora piac a magyar. Emiatt a legtöbb szájton már van magyar nyelvű tartalom, és vannak kifejezetten magyar promóciók is. Egyszerűen helyzeti hátrányba kerül, aki nem fordítja le magyarra is az oldalát" - magyarázza szakértőnk.

A rake-ből  élnek

Bár vitatott, hogy a hazai online pókeresek mennyit költenek játékra, azt tudni lehet, mekkora rake-et termelnek, és ebből mekkora részt emelnek le a játékot biztosító szájtok: a termek jellemzően 5 százalékot, vagy maximum 3 dolláros díjat szednek be azért, mert biztosítják a játékot. "Ez tehát nem bukmékeri díj. Ezen megy a vita az élő termeknél is, a termek ugyanis azzal érvelnek, hogy ők nem szerencsejáték-szervezők, hiszen csak a környezetet biztosítják a pókerhez" magyarázza másik, szintén név nélkül nyilatkozó szakértőnk, aki a magyar játékosok által az online termekben hagyott rake havi összegét nagyjából 1 millió euróra taksálja.
Ebből persze nem lehet arra következtetni, hogy magyarok nyernek-e vagy veszítenek az online szájtokon, hiszen a rake-től függetlenül lehet, hogy elnyerik a külföldiek pénzét, de az is lehet, hogy ők buknak. A havi 1 millió eurós rake összegéből azért sem lehet messzemenő következtetéseket levonni, mert a termek a rake jelentős részét visszaadják a játékosoknak. "Ezt azért teszik, hogy ösztönözzék a játékosokat. Akik ugyanis az online pókerből élnek, nem is feltétlenül azért játszanak, hogy nyerjenek vagy veszítsenek, hanem azért, hogy a rakebackből keressenek havi 5000 dollárt. A havi 1 millió eurós rake tehát nem tiszta profit, hiszen jó része visszajut a játékosokhoz. A termek üzemeltetése azonban még így is megéri" - állítja szakértőnk.
A Full tilt 27%ot ad vissza rake back címen, de vannak olyan termek, ahol ez 50-60 % is lehet.

Ha lenne sem kéne


Bár a nemzetközi szájtok, hatalmas forgalmat bonyolítanak, a megkérdezett pókeresek szerint a hazai pókeroldalak akkor sem lennének sikeresek, ha működhetnének; ezek maximum 3-5 százalékos piaci részesedést érhetnének el. Ennek oka egyszerűen az, hogy a játékosok jelentős része magyar teremben eleve nem is játszana, hiszen a Pokerstars-on olyan összegeket lehet nyerni, amit magyar szájt képtelen lenne biztosítani. "Az egyik legutóbbi versenyen 20 dollárból lehetett 500 ezret lehetett nyerni, ezzel nem lehet versenyezni" - szögezi le szakértőnk, aki szerint emiatt az Olaszországban és Franciaországban alkalmazott modell sem lenne működőképes itthon. "Náluk monopolizálták a helyzetet, és csak olyan teremben lehet játszani, amely adót fizet az adott országban. A Pokerstars.com-on az olaszok nem is játszhatnak, nekik a Pokerstars.it-t kell használniuk, amin viszont csak olaszok játszhatnak" - itt a blokkolást IP-cím szűréssel oldják meg. 

Ha nálunk ezt bevezetnék, a magyar játékosok inkább kimennének internetezni Szlovákiába, mintsem magyar teremben játszanak. A Pokerstrars és a Fulltilt nemzetközi versenyeit azért sem nem lehet überelni, mert ez a két szájt nem tartja tiszteletben az amerikai törvényeket, és amerikai játékosokat is fogad. Ebből adódóan sokkal több játékosuk van, mint bármely más, amerikaiakat nem fogadó teremnek. Ez utóbbi szájtok egyszerűen elvesztik a világ legnagyobb pókerpiacát, az amerikaiak pedig gyakorlatilag két oldalon csoportosulnak; nem kis brigádról van szó, a Poker Players Research kutatása szerint az Egyesült Államokban már 10 millió valódi téttel játszó online pókerversenyző van.

Olvassa tovább a cikket!

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Videa vagy Indavideo?

További villámkérdések  Szavazás állása

Domainháború közeleg

Évtizedek óta kőbevésett szabályok uralták a domain piacot, csupán apróbb fejlődés, például újonnan létrejövő országoknak kiosztott domainek színesítették a palettát. Viszont a 2010-es évek elejére tervezett forradalmi változások napjainkban lettek aktuálisak, így már készülhetünk a nagy domainháborúkra.

Hamarosan elfelejthetjük a jelenlegi domain rendszert Hamarosan elfelejthetjük a jelenlegi domain rendszert

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés