Nincs licit a hivatalos magyar eBay-en

Szerző: digibiz Forrás: Origo.hu / Index.hu / digibiz.hu

Címkék: eBay

2010.
11.11.
14:36

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Végleges formájában működik tovább az októberben elindult magyar eBay. Globális változatával (global.ebay.com) ellentétben a lokalizált oldalon korlátozva van az árusító országok száma, valamint licitálni sem lehet a termékekre, de olcsóságot és megbízható PayPal rendszerű fizetést ajánlanak.

Hivatalosan is elindult a magyar eBay. A világ egyik legnagyobb aukciós oldala októberben lépett be a magyar piacra, azonban akkor még csak teszt üzemmódban. Most azonban a karácsonyi ajándékvásárlási hullám megindulása előtt véglegesítette oldalát, és Londonban bejelentették, hogy összesen három országban vezetik be a lokalizált verziót, Portugáliában, Finnországban és Magyarországon. Rengeteg termékből válogathatnak a felhasználók a kesztyűktől a videojátékokon át egészen a pipáig. Az némileg nehézséget okozhat a keresgélés közben, hogy a termékek neve angolul szerepel, de legalább fotó is van mellettük.Zavaró lehet a licit

Talán az a legnagyobb különbség a piactér amerikai változatával szemben, hogy hazánkban csak fix áru termékhez lehet hozzájutni, és azt is kizárólag az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból vagy Németországból. Természetesen az oldalon lévő árusok vállalják a magyarországi szállítást, ami átlagosan néhány száz forinttal dobja meg a rendelt termék árát.

A licitálás hiányát azzal magyarázta Alina Prawdzik, az eBay európai bővítési stratégiájáért felelős vezetője, hogy korábbi tapasztalatok alapján összezavarja a felhasználókat. Annak ellenére, hogy tudják, hogy a magyarok az átlagnál jobban tisztában vannak az online licitálás szabályaival, nem akarnak változtatni az egységes szolgáltatáson.

A magyar eBay olcsó árakkal és Magyarországon máshol nem kapható termékekkel kecsegteti vásárlóit, akik a PayPal rendszerben tudnak fizetni a megrendelt termékért. A fizetési rendszer egyelőre nem túl elterjedt a hazai internetezők körében, ám az eBay-en készségesen elmagyaráznak minden ezzel kapcsolatos tudnivalót és a fizetés menetét lépésről lépésre. Felmérésük szerint egyébként a magyarok többsége szívesebben kutat az interneten egy olcsó termék, jó ajánlat után, mint a boltokban.

Bizalmatlanság a PayPal-lal szemben

Ennek ellenére a válaszadások során az internetes vásárlás legnagyobb akadályaként három fő tényezőt neveztek meg a megkérdezettek. 46 százalékuk a fizetési biztonsággal kapcsolatos félelmeinek adott hangot, 25 százalékuk a szállítással kapcsolatos aggodalmakat emelte ki, míg a válaszadók 18 százaléka a külföldi honlapok megfelelő ismertségének hiányát jelölte meg válaszában.

Az eBay.hu-n egy hosszabb ismertető is olvasható magyarul a szájton használható PayPalról, ám az online fizetési rendszer egyelőre ugyancsak angolul kommunikál a hazai netezőkkel, viszont az oldal indulásával párhuzamosan magyar nyelvű ügyfélszolgálatot is beindított a társaság.

Népszerű, de nem vetélytárs a hazai aukciós oldalaknak

A global eBay-jel szemben nem nyújt lényegesen többet, ami viszont már több mint egy éve elérhető magyar nyelven is. Ráadásul a termékek ára azon is forint összegben szerepel és a világ bármely tájáról származó termékek közt válogathat a felhasználó, és licitálhat is arra. Sőt, a választék természetesen jóval színesebb, mint a lokalizált hazai oldalon. Egyébként az adatok szerint mindkét oldalon az iPhone a legkeresettebb kifejezés a magyarok körében.  

Az online aukciósház közleménye szerint a lokalizált oldalak beindítása jelentősen növeli az országokban az eBay használatát: a szomszédos Csehországban, ahol március óta érhető el a szájt helyi változata, 40 százalékkal nőtt a vásárlások, és 50 százalékkal a felhasználók száma. Az eBay statisztikái szerint a magyar oldal októberben, mindennemű hírverés nélkül elindult béta verziójának startját követően 97 százalékkal emelkedett a látogatók száma, a vásárlások száma pedig 11 százalékkal gyarapodott.
Az eBay-t 1995-ben alapította Pierre Omidyar "AuctionWeb" néven, egy nagyobb személyes oldal részeként. Eredetileg az oldal az Echo Bay Technology Grouphoz tartozott, mely Omidyar tanácsadó cége volt. (A legtöbbször emlegetett történet, miszerint az eBay-t a PEZ cukorkák műanyag adagolóinak cserebelésére hozták létre, hamis, ezt az áltörténetet 1997-ben a közönségkapcsolatokért felelős menedzser találta ki a médiának. Felmerült Adam Cohen 2002-es könyvében is, az eBay által megerősítve.) Omidyar megpróbálta regisztrálni az "EchoBay.com" domain nevet, de már foglalt volt, így jött létre a ma is ismert "eBay.com". Az eBay főhadiszállása ma is a kaliforniai San Jose-ban található. Meg Whitman a cég vezérigazgatója és elnöke 1998 márciusa óta.
Korábban a Digibiz.hu kérdésére Csupor Erik, a Vatera.hu Kft ügyvezetője elmondta, hogy az eBay magyarországi megjelenése nem befolyásolta a nemrég megvalósult összeolvadásukat a TeszVesz.hu-val, és mindig örülnek az új résztvevőnek ezen a piacon. Ezekhez az oldalakhoz hasonlítva nagy hiányossága a magyar eBay-nek, hogy a hazai felhasználó nem hirdetheti saját termékét eladásra.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Gmail vagy Thunderbird?

További villámkérdések  Szavazás állása

Visszanyalt a fagyi

A Buzz jogsértései miatt indított jogi hajcihőt végül peren kívül sikerült rendeznie a Google-nek, de így is 2 milliárd forintnak megfelelő összegbe és egy fájóan népszerű videó elterjedésébe került az azóta megbukott termékük agresszív bevezetőkampánya.

Google: ingyenfagyi-osztásért 8 millió dollár büntetés Google: ingyenfagyi-osztásért 8 millió dollár büntetés

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés