Hírportál lett a kormany.hu

Szerző: digibiz

Címkék: kormany.hu | magyarorszag.hu

2011.
01.24.
00:22

1 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A héten elindult az egyesített kormányzati portál béta verziója, a kormany.hu Az oldallal egyben a régi minisztériumi oldalakat is leváltják. Közelebbről is megnéztük hol tart most a munka, és egy hírportált találtunk. Változik az egy éve megújított magyarorszag.hu is.

"Az új kormány rendet akar tenni az állami honlapok területén is" - olvashattuk tavaly májusban a híres "OMG" felkiáltással indított nyilatkozatban, mely a választásokat követően számos minisztérium honlapján megjelent. Az OMG rövidítés (angolul: Oh, my God!) jelentése: Istenem!, Úristen!, Te jó ég!. A netes szlengben megfogalmazott mondat pedig egyértelműen arra utalt, hogy káoszt találtak ezen a téren. Az új hatalom akkor egységes arculatot, valamint a megsokasodott számú kormányzati weblapok visszavágását ígérte. Azóta hatvan millió forintból el is készült az új összkormányzati oldal és bár egyelőre csak teszt üzemmódban, de megkezdte a működését.


A kormany.hu-ra kattintók mindenesetre az eddigi minisztériumi oldalak szín és stílusbeli kavalkádjához képest egy dizájnjában teljesen leegyszerűsített struktúrájú, jól áttekinthető weblappal találják szembe magukat. A háromosztatú oldalon egyértelműen a híreken van a hangsúly. A legdominánsabb pedig a vezércikk, mint egy hírportál esetében.
Felül a "Dokumentumok" fülre kattintva egyelőre még nem kereshetünk a különféle nyilatkozatok és törvények között, a portálra feltöltött hírekben keres a rendszer. A videókban a címoldali kereső segít megtalálni a számunkra fontos részeket. Az "A Magyar Állam"-ra kattintva tájékoztatást kapunk az állami szervek feladatáról, működési köréről valamint a főbb állami feladatok leírásáról. Hasonló ahhoz, ami a magyarorszag.hu-n is megtalálható csak itt láthatóan nem annyira a mindent átfogó bemutatás, mint inkább az olvasmányos ismeretterjesztés volt a cél.

Az oldal tetején egy sötét csíkot találunk, alatta egy vékony trikolór sávval. Többek között a Gyakran Ismételt Kérdések bújik meg itt, balra a Parlament idáig nyúló csúcsáig. Igaz, nem klasszikus funkcióval, mert nem az oldallal kapcsolatos kérdésekre ad választ, hanem ismét cikkekbe botlunk, vélhetően a legnagyobb érdeklődésre számot tartó anyagok találhatók itt, jelenleg az adózással, a nyugdíjrendszer változásával és a kormány korrupció elleni küzdelméről szóló cikkek. Az ugyancsak a felső csíkból kattintható "Sajtó" részlegben a regisztrált újságírók a jövőben a nagyfelbontású képek és videók mellett az ígéretek szerint a sajtótájékoztatókat is élőben követhetik majd.

A minisztériumi aloldalak egységesedtek, mint egy portál alrovatai. Ám ezek is inkább a kormányzati marketingnek, a szóvivői, kommunikációs funkció ellátására optimalizáltak. A minisztériumok elvesztették önálló url-jeiket, így például vagy megjegyezzük, hogy www.kormany.hu/hu/kulugyminiszterium, vagy a kormany.hu-ra kattintunk. A minisztériumonként egységes rovatstruktúrából az egyik legérdekesebb a Kulisszatitkok, igaz, az ott található hírhalmazból nem derül ki, hogy az miért kulisszatitok.

Online szakmai szempontból a legnagyobb probléma, hogy minden közérdekű információért külön kell kattintani, így például a minisztériumok elérhetőségeiért is aloldalakat kell kinyitni, igaz ez a probléma más külföldi kormányzati oldalon is jelentkezik. Amikor egy államtitkárság nevére kattintunk, akkor külön aloldalt kell kiválasztanunk, ha meg akarjuk ismerni a szervezetet vagy a felelősségi köröket. Itt is híreket, tulajdonképpen újságcikkeket találunk középen, de azt nem tudjuk meg, hogy pl. az adott államtitkárság milyen jogszabály előkészítésén fáradozik, és az milyen stádiumban van, vagy milyen ránk vonatkozó határidő közelednek. De lehet, hogy ez később megoldódik.

A közérdekű információkat, szolgáltatásokat gyakran a jobboldali oszlopban kis képek mögé rejtve találjuk meg. Így pl. a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium oldalán a meghirdetett pályázatokat csak akkor találjuk meg, ha eszünkbe véstük, hogy azok az Új Széchenyi Terv néven futnak, és megtaláljuk az oda vezető kis bannert.

Tény, hogy amennyiben alapvetően a kormányzatot érintő, a kormányzat munkájáról és a kormányzat által írt hírek terjesztése, a szóvivői, kommunikációs funkció kiterjesztése volt az alapkoncepció, a minisztériumi oldalak egységes megjelenítése mellett, akkor a portál teljesíti az elvártakat. Az egyelőre béta verzió véglegesítése során természetesen a fejlesztők eljuthatnak akár az állampolgárok gyorsabb kiszolgálásáig is, de ehhez a rovatstruktúrán, a nagyon nagy számú egymásból nyíló alrovatok és oldalak rendszerén mindenképpen változtatni kellene.

Mint azt Fekete Rajmund a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárságának a sajtómunkatára a Digibiz.hu megkeresésére elmondta, hamarosan a magyarorszag.hu-t is át kívánják alakítani, úgy hogy az oldal elsősorban az e-ügyintézés színhelyévé váljon. Ide, akárcsak a Kormany.hu oldalra a későbbiekben a könnyebb érthetőség kedvéért magyarázó leírásokat is mellékelnek majd néhány dokumentumhoz, így például törvényjavaslatokhoz és jogszabályokhoz.

    
1 hozzászólás 

2011.
01.26.
17:10

fstop
"Online szakmai szempontból' - ahogy a cikkíró fogalmaz - a legnagyobb probléma az, hogy butaságok is szerepelnek a cikkben. Konkrétan:

1. A "Dokumentumok" fül alatt egy helyen található minden közérdekű infó, kategóriákba rendezve - ahogy látom, épp ez a célja ennek a tabnak. Ugyanitt találhatóak pl. a hiányolt pályázatok is. A cikkíró talán nem nézett szét elég alaposan, esetleg megpróbálhatta volna a Böngészés módot is, ha a kereséssel gondja akadt.

2. A minisztériumok elérhetőségei külön is ki vannak emelve, a felső menü "elérhetőségek" menüpontja alá rejtve :)

3. Egységes "Kulisszatitkok" menüpontot én nem látok... Esetleg egy link hozzá?

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

iWiW vagy myVip?

További villámkérdések  Szavazás állása

Iparági fúziók I-II

A fúziók, licencek, bevásárlások témakörében annyi az esemény, hogy halandó újságíró a legjobb szándékkal is csak jellemzőnek vélhető részleteket tud kiragadni a folyamatok áradatából. Ezúttal nem napjaink felvásárlásai között tallóztunk, hanem az iparág (közel)múltjából ragadtunk ki néhány tanulságos példát.

It-iparági fúziók I.rész: Méretes pofonok a segítő kéztől It-iparági fúziók I.rész: Méretes pofonok a segítő kéztől

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés