Hiába tiltakoztak a lengyelek az ACTA ellen

Szerző: digibiz Forrás: Index, Yahoo

Címkék: ACTA | Lengyelország

2012.
01.30.
12:35

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Múlt héten Magyarország és a többi uniós tagállam is aláírta a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást. A megállapodást a lengyel kormány is támogatta, ám hatalmas tiltakozási hullám indult az internet felhasználók körében, akik az online cenzúra megerősödésétől tartanak.

A nemzetközi szerzői jog védelméről szóló megállapodással kapcsolatos tárgyalások 2007-ben kezdődtek, azóta többek között az Egyesült Államok, Japán és Kanada is csatlakozottaz ACTA-hoz (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), amelynek célja a kalózmásolatok kereskedelmének visszaszorítása.

Az elképzelés szerint a megállapodás minden tagországtól egyértelmű és egységes szabályozást kíván meg, akárcsak más nemzetközi szervezetek. Az egyezmény bírálói szerint az ACTA lehetőséget nyújt a kormányoknak polgáraik megfigyelésére, adatforgalmának ellenőrzésére és eljárás nélküli büntetésére. Az egyezmény szerint a visszaélések elkövetői pénz- vagy akár börtönbüntetés elé is nézhetnek. A múlt héten Tokióban 22 uniós tagország írta alá a megállapodást.

Az aláírást követően Lengyelországban - más országban nem tapasztalt módon - tüntetők kezdtek gyülekezni, hogy kifejezzék nemtetszésüket a szerződéssel kapcsolatban. Krakkóban 15 000 ember vonult fel, Wrocław városában pedig 1989 óta látott legnagyobb demonstráció zajlott le több mint 10 000 fővel. Ezt követően a legnagyobb ellenzéki párt népszavazást kezdeményezett a kérdésben. 
 
Az Európai Parlamenten belül is sokan kritizálják az egyezményt. A kalózpárti Christian Engstrom egyenesen azzal vádolta a lengyel közigazgatási minisztert, Michael Bonit, hogy hazudott a lengyel népnek az ACTA aláírásának biztosítása érdekében.

Az Index információi szerint hazánkban 2012 első felében foglalják törvénybe a megállapodást, amely csak ezután fog érvénybe lépni. 
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Céges honlap vagy blog?

További villámkérdések  Szavazás állása

Street View havi bontásban

Összegyűjtöttük a tavasz óta először Európában, majd egészen Ázsiáig terjedő botrány állomásait.

Street View-botrányok havi bontásban Street View-botrányok havi bontásban

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés