Hiába tiltakoztak a lengyelek az ACTA ellen

Szerző: digibiz Forrás: Index, Yahoo

Címkék: ACTA | Lengyelország

2012.
01.30.
12:35

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Múlt héten Magyarország és a többi uniós tagállam is aláírta a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást. A megállapodást a lengyel kormány is támogatta, ám hatalmas tiltakozási hullám indult az internet felhasználók körében, akik az online cenzúra megerősödésétől tartanak.

A nemzetközi szerzői jog védelméről szóló megállapodással kapcsolatos tárgyalások 2007-ben kezdődtek, azóta többek között az Egyesült Államok, Japán és Kanada is csatlakozottaz ACTA-hoz (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), amelynek célja a kalózmásolatok kereskedelmének visszaszorítása.

Az elképzelés szerint a megállapodás minden tagországtól egyértelmű és egységes szabályozást kíván meg, akárcsak más nemzetközi szervezetek. Az egyezmény bírálói szerint az ACTA lehetőséget nyújt a kormányoknak polgáraik megfigyelésére, adatforgalmának ellenőrzésére és eljárás nélküli büntetésére. Az egyezmény szerint a visszaélések elkövetői pénz- vagy akár börtönbüntetés elé is nézhetnek. A múlt héten Tokióban 22 uniós tagország írta alá a megállapodást.

Az aláírást követően Lengyelországban - más országban nem tapasztalt módon - tüntetők kezdtek gyülekezni, hogy kifejezzék nemtetszésüket a szerződéssel kapcsolatban. Krakkóban 15 000 ember vonult fel, Wrocław városában pedig 1989 óta látott legnagyobb demonstráció zajlott le több mint 10 000 fővel. Ezt követően a legnagyobb ellenzéki párt népszavazást kezdeményezett a kérdésben. 
 
Az Európai Parlamenten belül is sokan kritizálják az egyezményt. A kalózpárti Christian Engstrom egyenesen azzal vádolta a lengyel közigazgatási minisztert, Michael Bonit, hogy hazudott a lengyel népnek az ACTA aláírásának biztosítása érdekében.

Az Index információi szerint hazánkban 2012 első felében foglalják törvénybe a megállapodást, amely csak ezután fog érvénybe lépni. 
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Open Office vagy Ms Office?

További villámkérdések  Szavazás állása

Online utazás

Egy vezető amerikai gazdasági portál előrejelzése szerint a 2009-es recesszió követően idén lendületes növekedés várható az online utazási irodák piacán, 2012-re már 7 százalékos gyarapodásra számítanak elemzőik. Megkérdeztük az itthoni nagyokat, mire számítanak az idei szezonban, hogyan vészelték át a tavalyi szűk esztendőt.

Robbanásszerű fejlődés előtt állnak a hazai online utazási portálok Robbanásszerű fejlődés előtt állnak a hazai online utazási portálok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés