Kiszoríthatja az iPhone az autós navigációt

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu

Címkék: helymeghatározó rendszer | Google Maps | Nokia Ovi Maps | autóipar | mobiltelefon

2010.
03.26.
12:04

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Google Maps és a Nokia Ovi Maps terjedése visszavette a hagyományos helymeghatározó rendszerek piacát, amihez az is hozzájárult, hogy az okostelefonok több mint kétharmadát tájékozódásra is használják tulajdonosaik, így további vásárlókat csábítanak el a műholdas nyomkövetés híveinek táborából. A navi gyártók következő célpontja az autóipar lehet.

Az ABI Research kimutatása szerint az újonnan megjelenő mobiltelefonok el fogják csalogatni a hagyományos navigációs készülékek gyártóitól a piacot, mert azok a tájékozódáson kívül nem nyújtanak plusz szolgáltatást. Az intelligens készülékek annak köszönhetik gyors térnyerésüket, hogy több feladatra is alkalmasak (telefon, navigáció, konzol, netbook, mp3 lejátszó, fényképező). Az egyik legnagyobb navigációs gyártó cég, a TomTom nyilvánosságra hozott adataiból kiderül, hogy az elmúlt három évben közel nyolcvan százalékos forgalom-visszaeséssel számolnak, melyben szerepet játszik a hagyományos navi készülékek magas ára - legalábbis az okostelefonokhoz képest. Erre erősít rá a Compete felmérése, miszerint a telefontulajdonosok legalább fele navigációra is használja készülékét, sőt az iPhone-osok körében ez a szám nyolcvan százalék felett van.

Még vannak korlátok

Laikusok számára talán furcsán hangzik, hogy van különbség a hagyományos GPS és az okostelefonba épített helymeghatározó között. Szánthó Balázs, a Media Markt koncepciómenedzsere szerint nem szabad egyenlőségjelet tenni a kettő közé. A hagyományos navigáció jelenleg is több extra szolgáltatást nyújt a felhasználóknak, mint a telefonos verzió. Egyelőre a hagyományos készülékek nagyobb kijelzői könnyebb kezelőfelületet és jobb láthatóságot biztosítanak, viszont a mobiltelefonok kijelző-méretének növekedése miatt középtávon ez már nem lesz lényeges különbség. "Nehéz megmondani, hogy a mobilokba épített GPS mekkora hatással volt a hagyományos navigációs eszközök értékesítésére, mivel a telefonos navigációk felhasználóbarát változatainak megjelenése nagyjából egybe esett a gazdasági válság időszakával, amely érezhetően kihatott a szórakoztatóelektronikai termékek forgalmára." - mondja Szánthó Balázs.
Az Electro World szakértője szerint a GPS piacon csupán az okostelefonok megjelenése miatt nem történt számottevő visszaesés. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a GPS piac eleve telített és ezeket a telefonokat a vásárlók elsősorban nem a helymeghatározó funkció miatt választják. A mobilok kis kijelzője egyébként sem helyettesítheti egyenértékűen az autókban használt navigációs készülékeket. Bár az Electro World erről nem készített piackutatást, a fogyasztási jellemzők alapján arra számítanak, hogy az okostelefont vásárlók többsége már korábban is rendelkezett GPS készülékkel.

Orgoványi György, az edigital.hu üzemeltetési vezetője sem számít arra, hogy a telefonokba épített GPS-ek valaha leváltanák a hagyományos navigálásra fejlesztett eszközöket. "Természetesen a mobilos megoldás elvesz a GPS gyártók piacairól, hiszen aki csak ritkán használ navigációt, annak megfelelő lehet a telefonos verzió is, viszont aki sokat utazik, nem engedheti meg magának, hogy egy ismeretlen nagyvárosban a telefonnal történő tájékozódás közben - egy esetleges hívás miatt - megszakítsa a navigációt.

Ezzel szemben a helymeghatározó készülékek arra vannak tervezve, hogy minden pillanatban maximális biztonsággal segítsék az utazót. A hagyományos GPS-ek mellett szól, hogy az okostelefonokban általában kisebb teljesítményű vevőket építenek be, mivel nem ez a fő tulajdonságuk, inkább csak egy opciójuk." - mondja Orgoványi György, aki szerint egyelőre nem érezhető a GPS piacon, hogy év elejétől a Nokia Ovi Maps ingyenes elérhető. A vásárlók a navigációs készüléküket szívesen használják filmnézésre, bluetooth telefon-kihangosításra, zenelejátszásra és FM-transzmitter funkcióra. Az edigital.hu szakértője szerint a GPS vevők szolgáltatásbővítéssel könnyen felvehetnék a versenyt az okostelefonokkal. Például a TMC "dugófigyelő" pontosabb és gyakoribb frissítésével, digitális TV vételének kialakításával, vagy 3G mobilinternet segítségével "élő" szolgáltatások bevezetésével, például időjárás előrejelzéssel.

Online vagy offline navi?

A telefonon is futtatható navigációs programok ingyenessé tétele előbb vagy utóbb azért éreztetni fogja a hatását a navik piacán. A Google Maps például néhány éves fejlesztést követően kinőtte magát a weben található ingyenes térképszolgáltatók közül. Sikerét valószínűleg annak is köszönheti, hogy az utcaszintű, a domborzati és műholdas térkép mellett nyílt API-ja lehetővé teszi, hogy már saját weboldalba is beszúrható, vagy mashup készíthető belőle, amely több adatbázis összegyúrásával és megjegyzések beszúrásával egyedi térképet ad.

AFP foto
A Google alapítói, Larry Page és Sergey Brin

Hatalmasat lépett a Nokia, amikor ingyenessé tette a telefonjain a navigációt azzal, hogy év elejétől az Ovi Maps díjmentesen letölthető, illetve márciusból a finn cég GPS-es telefonjai Ovi Maps-szel előtelepítve vásárolhatók meg. A cég közleménye szerint alábbi készülékeken futtatható a navigációs program: Nokia E52, Nokia E55, Nokia E72, Nokia N97 mini, Nokia 6710 Navigator, Nokia 6730 classic, Nokia 5800 Navigation Edition, Nokia 5800 XpressMusic, Nokia 5230, and Nokia X6.

A finn gyártó alaposan felbolygatta a piacot ezzel a lépéssel. Bár az igazi konkurens, a Google Maps, amely egyébként szinte minden létező készüléken futtatható, bizonyára készül az ellenlépésre. Egyelőre azonban nagyon hasonló üzleti stratégiában gondolkodnak, ugyanis mindkét szoftver és térkép ingyenes, illetve a háztól házig navigációt a saját nyelvünkön tudják. A telcsi.zug.hu híradása szerint a Nokia Ovi ingyenes térképeit egy hét alatt több mint egymillióan töltötték le: "A Canalys cég felmérése szerint a mobiltelefonon GPS-alapú navigációt használók száma világszinten mintegy 27 millió volt 2009 végén.

A Nokia szerint február végére már 8 százalékkal nő ez a szám, és további növekedést vár, ahogy újabb okostelefonok kerülnek a kompatibilis készülékek listájára, és beindul a nemzetközi marketing kampány is. Jövő hónaptól az új GPS-szel rendelkező okostelefonok tartalmazni fogják az Ovi Térképek új verzióját, az adott ország előre telepített térképével, kiváló minőségű gyalogos és autós navigációval, és hozzáféréssel a Lonely Planet és a Michelin útikönyvekhez további költségek nélkül."


Olvassa tovább a cikket!

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Google vagy Yahoo?

További villámkérdések  Szavazás állása

Okosan mérni

Ha olyasmiről hallunk, hogy valami értünk, fogyasztókért van, mindjárt elkezdődik a kutatás holmi sanda háttérérdek után. Nincs ez másként a smart meteringgel - tükörfordításban az okos méréssel - sem. A Berg Insights prognózisa szerint az okos mérési technológia térhódítása a először Ázsiában valósul meg, de 2015-ig Európában is 111 millió háztartásba jutnak el az okos mérőeszközök.

Smart metering: kinek van erre energiája? Smart metering: kinek van erre energiája?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés