Komoly konkurenciája lesz a Google a geolokációs keresőknek

Szerző: digibiz

Címkék: Google | térkép

2010.
10.28.
15:48

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Google napokon belül térképes szolgáltatással bővíti keresőjét. A Helykeresővel gyakorlatilag a már eddig is a Google rendszerét használó geolokációs keresők kaptak komoly konkurenciát a keresőóriástól. A fejlesztés majd minden mobilnet-felhasználó számára előny lehet, mert a geolokációs térkép teljessége még igencsak hagy maga után kívánni valót.

A Google helykeresővel bővíti oldalát, aminek segítségével a legfontosabb információk helyek köré csoportosulnak és a térképen ábrázolja a találatokat. A fejlesztés hamarosan több mint 40 nyelven lesz elérhető, köztük magyarul is. A szolgáltatás már kipróbálható egy előnézeti tesztoldalon. Előnye, hogy ha a felhasználó beír egy keresőszót, a korábbi keresési eredmények mellett megjelenő térképen automatikusan kis piros zászlók fogják jelölni az eredményeket. A bal oldali menüsorba bekerül a Helyek címke, így erre kattintva bármilyen keresés során átkattinthat a felhasználó ezekre az eredményekre is.
Az eljárás nagy előnye, hogy megkönnyíti az egyes helyek összehasonlítását. A találatok ilyen, új megjelenítése még több releváns linket kapcsol egyetlen keresési eredményhez. Így ahelyett, hogy 8 vagy 10 keresést hajtana végre a felhasználó, sokszor akár már egyetlen keresés is elég lesz a szükséges oldal megtalálásához. A szolgáltatás tesztelése során kiderült, hogy a Helykereső átlagosan 2 másodpercet spórol az internetezőknek minden egyes helyhez kapcsolódó információ utáni kutatás során.
A Helykeresővel gyakorlatilag a már eddig is a Google rendszerét használó geolokációs keresők kaptak komoly konkurenciát a keresőóriástól. A legismertebb ilyen, augmented reality-ben is működő böngésző a Layar, a weblapok kapcsolat, elérhetőség aloldalán szereplő, vagy meta tag-ben megadott geolokációs adataira épít, és ez alapján ad tippet mobiltelefonunkon futtatva, hogy az adott GPS koordinátánk alapján, éppen hol van hozzánk a legközelebbi papír-írószer üzlet, hol vehetünk írható DVD-t, hol találunk ATM-autómatát, vagy gyorséttermet.

A Helykereső bevezetésével tovább erősödhet a releváns geolokációs infók megosztásának szükségessége a weblaptulajdonosok körében, ha szolgáltatásukat, vagy üzletüket csupán elhelyezkedése alapján szeretnék könnyen megtalálhatóvá tenni a világhálón. Ez pedig minden ilyesmivel már próbálkozó mobilnet-felhasználó számára előny lehet, mert a geolokációs térkép teljessége még igencsak hagy maga után kívánni valót.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

iWiW vagy myVip?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hogyan lesz ebből kopogtatócédula?

Azt már természetesnek fogadjuk el, hogy gyakorlatilag nincs a hazai webnek olyan eldugott szakmai szeglete, ahol ne bukkanna fel valami napi politikai szál. De mi a helyzet a parlamenti pártok saját online információs központjaival? Az elmúlt héten több ízben gyarapítottuk az odakattintók táborát. Arra voltunk kíváncsiak, miként tükröződik a szűk másfél hónap múlva esedékes önkormányzati választások tematikája a pártok oldalain.

A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés