Dupla annyit netezünk, mint tavaly

Szerző: digibiz Forrás: MTI

Címkék: internet | kutatás

2010.
08.12.
07:48

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Egy felmérés szerint az elmúlt öt évben nyolcszorosára nőtt a magyarok netezéssel töltött ideje, így ma havonta átlagosan 240 millió órát töltünk a világhálón. A kutatásból jól látszik, hogy míg néhány éve a szélessávú internet elérés egy magasabb társadalmi réteghez kötődött, addig ma ez már nem így van.

A Gemius és az Ipsos közös kutatásában részt vevő, havi rendszerességgel internetező 15 év feletti korosztály 2006-ban még havi 29 órát, 2010-ben mintegy 56 órát töltött a világháló használatával. Az internetelérés terjedésével, a videó- és képmegosztók, a híroldalak és a keresők növekedésével a mérés indulásakor még alig 2,3 millió netező száma öt év alatt csaknem megduplázódva elérte a 4,3 milliót, A jelentős hazai tartalomszolgáltatók oldalain 2007 nyarán 13 millió órát töltöttek a látogatók, ez a szám 2010-re 83 millió órára nőtt.

A netezők a nagyobb magyarországi portálokra is több időt fordítanak. Az átlagosan eltöltött idő a vizsgált időszakban közel háromszorosára, havi 18 órára nőtt. Az iwiw közösségi portál 2 millióról 2,7 millióra növelte havi elérését, a blog.hu 0,6 millióról 1,9 millióra, a figyelőnet félmillióról indulva ma már 1 millió internetezőt ér el. Az adatok között jól követhető az internet elterjedése a társadalom széles rétegeiben is, a mérés indulásakor az internetezők 37 százaléka elsősorban a magasan képzett, vagy felsőfokú végzettséggel rendelkező, valamint az átlag feletti vagyoni helyzetben élő társadalmi csoportból került ki. Ennek a rétegnek az aránya mára 10 százalékponttal, 27 százalékra csökkent.

Ahogy arról már beszámoltunk, hazánkban nőtt a kábelmodemes szélessávú internet-előfizetések száma. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az idei első félévben már 1,850 millióan vannak a vezetékes internet-előfizetők. A legnagyobb kábelszolgáltatók a kábeles piac 80-85 százalékát fedik le és az ő ügyfélszámuk június végére 874 ezerre nőtt. A szélessávú internetre kábeltelevíziós hálózaton keresztül előfizetők száma a teljes piacon elérte az 1,050 milliót, ami 22 ezerrel haladja meg a május végi szintet. A teljes piacon a kábelmodemes előfizetések száma egy évvel korábban 821 ezer, 2009 végén pedig 958 ezer volt.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

iPhone vagy Blackberry?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hazai webshopok piaci helyzete

Az online üzletek többségének nem hogy ártott volna a recesszió, kifejezetten előnyükre vált. Az Év internetes kereskedője díj nyerteseit is megkérdezve körbejártuk, profiltól függően hogy állják a sarat az online boltok, és megnéztük azt is, milyenek lesznek az idei vásárlói trendek.

A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés