Dupla annyit netezünk, mint tavaly

Szerző: digibiz Forrás: MTI

Címkék: internet | kutatás

2010.
08.12.
07:48

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Egy felmérés szerint az elmúlt öt évben nyolcszorosára nőtt a magyarok netezéssel töltött ideje, így ma havonta átlagosan 240 millió órát töltünk a világhálón. A kutatásból jól látszik, hogy míg néhány éve a szélessávú internet elérés egy magasabb társadalmi réteghez kötődött, addig ma ez már nem így van.

A Gemius és az Ipsos közös kutatásában részt vevő, havi rendszerességgel internetező 15 év feletti korosztály 2006-ban még havi 29 órát, 2010-ben mintegy 56 órát töltött a világháló használatával. Az internetelérés terjedésével, a videó- és képmegosztók, a híroldalak és a keresők növekedésével a mérés indulásakor még alig 2,3 millió netező száma öt év alatt csaknem megduplázódva elérte a 4,3 milliót, A jelentős hazai tartalomszolgáltatók oldalain 2007 nyarán 13 millió órát töltöttek a látogatók, ez a szám 2010-re 83 millió órára nőtt.

A netezők a nagyobb magyarországi portálokra is több időt fordítanak. Az átlagosan eltöltött idő a vizsgált időszakban közel háromszorosára, havi 18 órára nőtt. Az iwiw közösségi portál 2 millióról 2,7 millióra növelte havi elérését, a blog.hu 0,6 millióról 1,9 millióra, a figyelőnet félmillióról indulva ma már 1 millió internetezőt ér el. Az adatok között jól követhető az internet elterjedése a társadalom széles rétegeiben is, a mérés indulásakor az internetezők 37 százaléka elsősorban a magasan képzett, vagy felsőfokú végzettséggel rendelkező, valamint az átlag feletti vagyoni helyzetben élő társadalmi csoportból került ki. Ennek a rétegnek az aránya mára 10 százalékponttal, 27 százalékra csökkent.

Ahogy arról már beszámoltunk, hazánkban nőtt a kábelmodemes szélessávú internet-előfizetések száma. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az idei első félévben már 1,850 millióan vannak a vezetékes internet-előfizetők. A legnagyobb kábelszolgáltatók a kábeles piac 80-85 százalékát fedik le és az ő ügyfélszámuk június végére 874 ezerre nőtt. A szélessávú internetre kábeltelevíziós hálózaton keresztül előfizetők száma a teljes piacon elérte az 1,050 milliót, ami 22 ezerrel haladja meg a május végi szintet. A teljes piacon a kábelmodemes előfizetések száma egy évvel korábban 821 ezer, 2009 végén pedig 958 ezer volt.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Farmville vagy MaffiaWars?

További villámkérdések  Szavazás állása

Menő a netes TV

Egyre többen néznek televíziót internetes platformon, ám messze még az idő, amikor a felhasználók minden tekintetben e verzió mellett teszik majd le voksukat. Az online tévézés ettől függetlenül máig kiaknázatlan reklámlehetőségeket rejt.

Az online tévénézők a jelenleginél több reklámot is eltűrnének Az online tévénézők a jelenleginél több reklámot is eltűrnének

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés