Hatvanon felül is használják a Facebook-ot

Szerző: digibiz Forrás: MTI, Reuters, Tények Könyve 2010

Címkék: 50+ | Facebook | Twitter | Linkedln | közösségi média

2010.
06.15.
09:00

1 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Korosztályokat tekintve mindkét véglet megjelenik a közösségi portálokon a világ minden pontján: még éppen csak általános iskolát kezdő kisemberek, valamint már nyugdíjba vonult érett felnőttek készítenek maguknak profilt a Facebook-on. Magyarországon is hasonló tendenciákat figyelhetünk meg, azzal kiegészülve, hogy nemek arányában a nők nyertek.

Egy frissen közzétett amerikai felmérés szerint az ötven éven felüli amerikaiak több mint negyede használja a különféle közösségi oldalakat. Az 50-64 éveseknek csaknem a fele állítja, hogy tud netezni - közölte a Reuters.

Az új adatok fényében nyilvánvaló, hogy közösségi hálózatok az ötvenen felüli amerikaiak életébe is egyre inkább beépülnek - közölte Kevin Donnellan, az idősek érdekeit képviselő AARP lobbicsoport kommunikációs vezetője. Mint a csoport által kiadott felmérésből kiderült, az idősebb korosztály első számú kedvence a Facebook, ezt követi népszerűségben a MySpace , a Linkedln, majd a Twitter.


A Facebookot használó ötvenen felüliek 73 százaléka elsősorban a rokonaival tartja a kapcsolatot a közösségi oldalon, valamint ezen keresztül igyekeznek lépést tartani a világgal, és párbeszédben maradni olyanokkal, akik fontosak nekik - mutatott rá Jean Koppen, a jelentés szerzője. A felmérés arról is beszámolt, hogy az idősebbek több mint felét családtagjaik, főként gyermekeik vagy unokáik vezették be a közösségi oldalak világába.

Nem is meglepő, hogy a gyerekek tanítják a nagyszüleiket. Egy brit felmérésből pedig az derült ki, hogy a 8-12 éves otthoni internethasználók egyötöde rendelkezik profillal a Facebookon, míg az ugyancsak korhatáros Bebo közösségi oldalon 11 százalékuk, a MySpace-en pedig 4 százalékuk működtet profilt. Így összességében azt mondhatjuk, hogy nagyjából minden negyedik kisiskolás látogat el rendszeresen a korhatáros közösségi oldalak közül legalább egyre.

Bár a magyarországi internetezők legnagyobb részét még mindig a 18-49-es korosztály teszi ki, egyre nagyobb méreteket ölt az idősebb felhasználók száma is - olvasható a Tények Könyve 2010 kiadvány. Az 50 év felettiek leginkább levelezésre, munkára használják az internetet, valamint rendszeresen látogatják a hírportálokat. Így Magyarországon a leglátogatottabb oldalak: iWiW, [origo], Index, freemail. Nagyobb arányban vannak a nők, akik határozottan nyitottak az újdonságokra, de általában elmondható az idősebb korosztályról, hogy egyáltalán nem technofóbiás, hasznosnak tartják a digitális médiában rejlő lehetőségeket.

    
1 hozzászólás 

2010.
06.15.
14:48

Zsuzsa
Azért a gyerekekre talán a szülőnek kellene figyelnie, nem?

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Foursquare vagy Gowalla?

További villámkérdések  Szavazás állása

Online utazás

Egy vezető amerikai gazdasági portál előrejelzése szerint a 2009-es recesszió követően idén lendületes növekedés várható az online utazási irodák piacán, 2012-re már 7 százalékos gyarapodásra számítanak elemzőik. Megkérdeztük az itthoni nagyokat, mire számítanak az idei szezonban, hogyan vészelték át a tavalyi szűk esztendőt.

Robbanásszerű fejlődés előtt állnak a hazai online utazási portálok Robbanásszerű fejlődés előtt állnak a hazai online utazási portálok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés