Hasznos magyar alkalmazások

Szerző: Devecsai János

Címkék: okostelefon

2011.
04.22.
10:44

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Összegyűjtöttünk jó pár praktikus, kifejezetten magyarországi környezetbe szánt okostelefonos alkalmazást. Az hazai applikáció (app) fejlesztők a Google Android és az Apple iPhone rendszerekre mutattak be megannyi "okosságot". A hír és programajánló app-ok mellett többek közt a tömegközlekedést, a parkolást, a könyvolvasást, de még a puskázást is segítik nekünk, magyaroknak készült applikációk.

Míg a BlackBerry tulajdonosok örülhetnek, ha találnak egy-két magyar nyelvű alkalmazást az App World-ön, addig az Android és az Apple iOS rendszerek virtuális piacait valósággal ellepték az itthon készült szolgáltatások. Bár a legnépszerűbbek közt számos internetes lap app-változata is feltűnik, mint az Fn.hu, a Vatera.hu, vagy az Origo.hu-é, de a telefonjainkban több olyan szolgáltatást is találhatunk, melyek egy-egy egyedi problémát igyekeznek orvosolni. 

Utazás okossal

A közlekedés nem csak mindennapjaink velejárója, de sokszor gondjaink forrása is. Aligha meglepő, hogy ezen a területen számos fejlesztés igyekszik megoldásokkal szolgálni. Az Okosan utazom - SmartyCity Bp nevű app nem csak a fővárosi menetrendeket tartalmazza, de azt is megmondja, hogy a kívánt helyre hogy juthatunk el a leghamarabb. Egyes címekhez akár kommenteket is adhatunk, a többiekét pedig kedvünkre böngészhetjük. Az angol nyelvű támogatás miatt a turisták is használhatják. Az ötlet jó, azonban a megvalósítással akadnak problémák. Legalábbis a legutóbbi frissítés óta bizonyos menetrendek hiányosak vagy éppen tévesek lettek. Néhány készüléken pedig akadozik a program. A BpMenetrend, amely - akárcsak a SmartCity - mindkét platformon elérhető. Útvonalat ugyan nem lehet vele tervezni, de a babakocsival közlekedőknek jól jöhet, hogy külön jelöli az alacsonypadlós járatokat. Bár igen sokat foglal a memóriából (7,5 Megabyte-ot), de cserébe offline üzemmódban is működik, így nem terheli a mobil netelőfizetést.

     Mivel Magyarországon a Google Android Market app-áruházában a mai napig nem lehetséges a fizetés, a hazai fejlesztők szívesebben dolgoznak az egyébként kevésbé elterjedt iPhone-okra. Ami természetes is, hiszen a kimondottan a magyar piacra szánt fejlesztéseikből egyelőre egy fillért sem tudnának "bevasalni". (Kivételt jelent, ha például egyedi megrendelésre médiacégeknek vagy más innovatív cégeknek jó pénzért programoznak le egy-egy tartalmi vagy promóciós app-et.)
Az egyszeri App fejlesztőknek viszont marad az Apple App Store. Ott a munkájukért legalább pénzt is kérhetnek. Ennek köszönhető például, hogy az egyébként rendkívül hasznos Parkolás app csak az Apple készülékeiről érhető el. A magyar fejlesztésű program egyébként nem csak megmondja, hogy hol, milyen időszakban mennyit kell kipengetni a parkolásért, de a hosszú SMS-ek helyett pár gombnyomással magán a fizetésen is túl lehetünk. Akkor sincs baj, ha menet közben elfelejtjük hol hagytuk az autónkat: az app ugyanis a parkolás pontos helyét is eltárolja. Ráadásul nemcsak a fővárosban, de Pécsett, Székesfehérváron, Debrecenben és Szegeden is használható az ominózus app. Sőt, ennek van ingyenes verziója is, igaz azzal csak korlátozott számú parkolást lehet végrehajtani és nem jár hozzá térképfrissítés.

Ismeretterjesztés

Bár tömegesen nem jellemző, hogy gimnazista gyerekek iPhone-al a kezükben járjanak be az órákra, a Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. azért erre a kisszámú csoportra is gondolt. Nekik szól az NTK Puskatár app, ami a tesztekre való felkészülést és az órán szerzett tudás elmélyítését segíti. De úgy sejtjük, hogy ha a tanár nem veszi el a telefonokat, akkor akár a nevének megfelelően, puskázásra is lehet használni. Nyilván ezért igen népszerű alkalmazás a Puskatár: bevezetése után másfél hétig még a letöltési listát is vezette. Sajnos szintén csak Apple telefonokról érhető el a SZTAKIiPhone, a közkedvelt többnyelvű profi szótár okostelefonra optimalizált változata. 
De azért az Androidosok sem maradnak újdonság nélkül. A Magyar Elektronikus Könyvtár erre a platformra egy offline Könyvkatalógussal jelentkezett, mellyel 9264 cím között lehet keresgélni. De persze netkapcsolattal - és pár kattintással - a kiválasztott műveket akár el is olvashatjuk. 

Szórakozás

Már itt a Digibiz.hu oldalon is írtunk korábban a Sanoma Mobil Alkalmazásfejlesztési Központjáról, ahol nemcsak a kiadó közkedvelt brandjeit ültetik át az okosokra, de néhány speciális igényt is igyekeznek kielégíteni. Bár ezek közül a legnépszerűbb a pillanatnyi mozis kínálatban is elkalauzoló Mozi24, de nem sokkal marad le tőle a digitális TV-újságként funkcionáló TV24 sem. Ám akik nem a képernyő vagy egy vászon előtt szeretnének kikapcsolódni, azoknak Megyer László fejlesztését a Cirka - Partykalauzt ajánljuk. A mindkét platformról elérhető app a főváros koncert és party adatbázisát kezeli, mellyel akár a hozzánk térben legközelebbi bulikat is lekérhetjük. Ha pedig egyszerűen csak zenét szeretnénk hallgatni, akkor a Rádiók Plusz lehet a legjobb megoldás, amiről több mint 260 adót lehet elérni. Igaz egyelőre csak az androidos készülékekről.Külföldi vizeken

Magyarországon több kisebb cég is foglalkozik nemzetközi piacra szánt alkalmazások fejlesztésével. Az egyik ilyen a budapesti MT2W, amelyik elsősorban az app-os játékokra specializálta magát (a Poker Toolkit és az Elixir Master a két legfrissebb alkotásuk). A tavaly alapított Viki & Joe Software-nél viszont főleg a magyar konyha jó hírét igyekeznek terjeszteni. Külön magyar levesek és magyar főzelékek app is készült náluk, sok-sok recepttel ellátva. Utóbbiról a The Independent online felületén is megemlékeztek pár sor erejéig. 
De külföldi elismerésben is részesült a magyar HelloAndroid csapat 5 Minutes Break alkalmazása. Tavaly szerezték meg vele a közönségszavazatok alapján az amerikai ‘Move Your App Challenge' második helyet (a zsűritől a negyed helyezést kapták). A gyorsan megejthető testgyakorlatokat ajánló és bemutató programnak főleg az irodai alkalmazottak vehetik hasznát. Persze ha van okostelefonjuk, és hajlandók a kezükben szorongatott mobillal tornázni az office-ban. A telefonok beépített szenzora (a giroszkóp) figyeli ugyanis, hogy valaki tényleg elégszer leguggolt-e és a karnyújtást becsületesen elvégezte-e. Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy az efféle alkalmazások terjedésére inkább a testgyakorlást hagyományosan erőltető kínai vagy a japán cégeknél várjunk…

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

iWiW vagy myVip?

További villámkérdések  Szavazás állása

Menő a netes TV

Egyre többen néznek televíziót internetes platformon, ám messze még az idő, amikor a felhasználók minden tekintetben e verzió mellett teszik majd le voksukat. Az online tévézés ettől függetlenül máig kiaknázatlan reklámlehetőségeket rejt.

Az online tévénézők a jelenleginél több reklámot is eltűrnének Az online tévénézők a jelenleginél több reklámot is eltűrnének

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés