Háromszoros árat fizet a Microsoft a Skype-ért?

Szerző: digibiz

Címkék: Skype | Microsoft

2011.
05.10.
14:17

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Microsoft 8,5 milliárd dollárt fizet a Skype-ért, aminek megvételével az is a célja, hogy teret nyerjen egyre növekvő riválisai, többek között a Google mellett.

A veszteséges, de népszerű Skype felvásárlásával versenybe kelhet a számítástechnikai óriás az okostelefonokon és táblagépeken terjedő változatos szolgáltatások piacán. A Skype ingyenes online telefon szolgáltatása a jövedelmező videókonferencia piacon is nagy előnyt jelenthet, hiszen a cégek folyamatosan keresik az olcsóbb megoldáokat ezen a területen. A Microsoft már eddig is nagy energiát fektetett a mobil és internetes technológiák fejlesztésébe, hiszen a PC-k használatának csökkenése a Windows és Office termékek eladását is visszavetette. A változás ott élesedett ki, amikor az Apple átvette a legértékesebb cég szerepét a piacon.

A Skype felvásárlása az elmúlt 36 éve legnagyobb üzlete a Microsoft történetében. A 8,5 milliárdos összeg azonban kicsit meglepte a szakértőket, akik ezt túl magasnak tartják egy veszteséges, és rövid idő alatt rengeteg vezetőt elfogyasztó cég esetében, amit ráadásul 18 hónapja még 2,5 milliárdra értékeltek. A Microsoftnak ezek után bizonyítania kell befektetői számára, hogy a vétel fontos része volt új digitális stratégiájuknak, és a Skype jelentős szerepet kaphat a már meglévő kommunikációs szolgáltatásaik mellett. Az is szerepet játszhat a magas árban, hogy a Skype tervei között voltak esetleges megállapodások a Facebook-kal és a Google-lel is, viszont akkor is maximum 3-4 milliárdot adtak volna a cégért.
Bár a Microsoftnak jó a gazdasági helyzete, a befektetők kételkednek abban, hogy lépést tudna tartani az egyre növekvő mobilos technológiákkal. A videó chat eddig is egy gyenge pont volt, hiszen bár az MSN-ben van ilyen lehetőség, az nem elérhető az általuk fejlesztett Windows Phone 7-en. A Skype szolgáltatása azonban fut Android, RIM, és iOS rendszereken is.

A Skype-ot 2005-ben az Ebay vette meg 3,1 milliárd dollárért, majd eladták többségi részesedésüket egy nagyobb befektetési csoportnak. Tavaly a Skype-nak nagyjából 124 millió felhasználója volt, de ebből csak 8,1 millió fizetős, akik normál hívásokat is bonyolítanak rajta. A Microsoft ilyen nagy mértékű költése nem jelent túl nagy kiadást a vállalatnak, főleg azon a technológiai piacon, ahol most nagyon megnövekedett a forgalom a gazdasági fellendülés következtében, és ahol már egy második dot.com lufiról beszélnek.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Google Docs vagy Dropbox?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kétmilliós netbankos körkérdés

Jóval kétmillió fölött jár már az internetbanki szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek száma. Megnéztük, a kutatások szerint kikről is van szó, és összevetettük az adatokat a bankoktól kapott információkkal. Kiderült, hogy az összképet erősen árnyalják az egyes bankok közti különbségek.

Kétmilliós körkérdés: kik használják az online banki szolgáltatásokat? Kétmilliós körkérdés: kik használják az online banki szolgáltatásokat?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés