Háromszoros árat fizet a Microsoft a Skype-ért?

Szerző: digibiz

Címkék: Skype | Microsoft

2011.
05.10.
14:17

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Microsoft 8,5 milliárd dollárt fizet a Skype-ért, aminek megvételével az is a célja, hogy teret nyerjen egyre növekvő riválisai, többek között a Google mellett.

A veszteséges, de népszerű Skype felvásárlásával versenybe kelhet a számítástechnikai óriás az okostelefonokon és táblagépeken terjedő változatos szolgáltatások piacán. A Skype ingyenes online telefon szolgáltatása a jövedelmező videókonferencia piacon is nagy előnyt jelenthet, hiszen a cégek folyamatosan keresik az olcsóbb megoldáokat ezen a területen. A Microsoft már eddig is nagy energiát fektetett a mobil és internetes technológiák fejlesztésébe, hiszen a PC-k használatának csökkenése a Windows és Office termékek eladását is visszavetette. A változás ott élesedett ki, amikor az Apple átvette a legértékesebb cég szerepét a piacon.

A Skype felvásárlása az elmúlt 36 éve legnagyobb üzlete a Microsoft történetében. A 8,5 milliárdos összeg azonban kicsit meglepte a szakértőket, akik ezt túl magasnak tartják egy veszteséges, és rövid idő alatt rengeteg vezetőt elfogyasztó cég esetében, amit ráadásul 18 hónapja még 2,5 milliárdra értékeltek. A Microsoftnak ezek után bizonyítania kell befektetői számára, hogy a vétel fontos része volt új digitális stratégiájuknak, és a Skype jelentős szerepet kaphat a már meglévő kommunikációs szolgáltatásaik mellett. Az is szerepet játszhat a magas árban, hogy a Skype tervei között voltak esetleges megállapodások a Facebook-kal és a Google-lel is, viszont akkor is maximum 3-4 milliárdot adtak volna a cégért.
Bár a Microsoftnak jó a gazdasági helyzete, a befektetők kételkednek abban, hogy lépést tudna tartani az egyre növekvő mobilos technológiákkal. A videó chat eddig is egy gyenge pont volt, hiszen bár az MSN-ben van ilyen lehetőség, az nem elérhető az általuk fejlesztett Windows Phone 7-en. A Skype szolgáltatása azonban fut Android, RIM, és iOS rendszereken is.

A Skype-ot 2005-ben az Ebay vette meg 3,1 milliárd dollárért, majd eladták többségi részesedésüket egy nagyobb befektetési csoportnak. Tavaly a Skype-nak nagyjából 124 millió felhasználója volt, de ebből csak 8,1 millió fizetős, akik normál hívásokat is bonyolítanak rajta. A Microsoft ilyen nagy mértékű költése nem jelent túl nagy kiadást a vállalatnak, főleg azon a technológiai piacon, ahol most nagyon megnövekedett a forgalom a gazdasági fellendülés következtében, és ahol már egy második dot.com lufiról beszélnek.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Apple vagy Nokia?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hazai webshopok piaci helyzete

Az online üzletek többségének nem hogy ártott volna a recesszió, kifejezetten előnyükre vált. Az Év internetes kereskedője díj nyerteseit is megkérdezve körbejártuk, profiltól függően hogy állják a sarat az online boltok, és megnéztük azt is, milyenek lesznek az idei vásárlói trendek.

A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés