Háromszoros árat fizet a Microsoft a Skype-ért?

Szerző: digibiz

Címkék: Skype | Microsoft

2011.
05.10.
14:17

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Microsoft 8,5 milliárd dollárt fizet a Skype-ért, aminek megvételével az is a célja, hogy teret nyerjen egyre növekvő riválisai, többek között a Google mellett.

A veszteséges, de népszerű Skype felvásárlásával versenybe kelhet a számítástechnikai óriás az okostelefonokon és táblagépeken terjedő változatos szolgáltatások piacán. A Skype ingyenes online telefon szolgáltatása a jövedelmező videókonferencia piacon is nagy előnyt jelenthet, hiszen a cégek folyamatosan keresik az olcsóbb megoldáokat ezen a területen. A Microsoft már eddig is nagy energiát fektetett a mobil és internetes technológiák fejlesztésébe, hiszen a PC-k használatának csökkenése a Windows és Office termékek eladását is visszavetette. A változás ott élesedett ki, amikor az Apple átvette a legértékesebb cég szerepét a piacon.

A Skype felvásárlása az elmúlt 36 éve legnagyobb üzlete a Microsoft történetében. A 8,5 milliárdos összeg azonban kicsit meglepte a szakértőket, akik ezt túl magasnak tartják egy veszteséges, és rövid idő alatt rengeteg vezetőt elfogyasztó cég esetében, amit ráadásul 18 hónapja még 2,5 milliárdra értékeltek. A Microsoftnak ezek után bizonyítania kell befektetői számára, hogy a vétel fontos része volt új digitális stratégiájuknak, és a Skype jelentős szerepet kaphat a már meglévő kommunikációs szolgáltatásaik mellett. Az is szerepet játszhat a magas árban, hogy a Skype tervei között voltak esetleges megállapodások a Facebook-kal és a Google-lel is, viszont akkor is maximum 3-4 milliárdot adtak volna a cégért.
Bár a Microsoftnak jó a gazdasági helyzete, a befektetők kételkednek abban, hogy lépést tudna tartani az egyre növekvő mobilos technológiákkal. A videó chat eddig is egy gyenge pont volt, hiszen bár az MSN-ben van ilyen lehetőség, az nem elérhető az általuk fejlesztett Windows Phone 7-en. A Skype szolgáltatása azonban fut Android, RIM, és iOS rendszereken is.

A Skype-ot 2005-ben az Ebay vette meg 3,1 milliárd dollárért, majd eladták többségi részesedésüket egy nagyobb befektetési csoportnak. Tavaly a Skype-nak nagyjából 124 millió felhasználója volt, de ebből csak 8,1 millió fizetős, akik normál hívásokat is bonyolítanak rajta. A Microsoft ilyen nagy mértékű költése nem jelent túl nagy kiadást a vállalatnak, főleg azon a technológiai piacon, ahol most nagyon megnövekedett a forgalom a gazdasági fellendülés következtében, és ahol már egy második dot.com lufiról beszélnek.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Gmail vagy Thunderbird?

További villámkérdések  Szavazás állása

A hazai netezők nem fogékonyak a webkettőre

Szabó Mártonnal, az iWiW alapítójával és korábbi vezetőjével csendes leköszönése alkalmából beszélgettünk. Távozásának egyszerű az oka: 8 év alatt elfáradt. Továbbra is segíti tanácsaival az Origo-t de most inkább pihen és utazik. Twitterezni valószínűleg nem fog, de a blogírást elképzelhetőnek tartja. Mint mondja, sosem volt még ennyire érdekes a social media világa, a fejekben viszont volna mit helyére tenni. Mi nagyon örülnénk, ha belefogna, mert Marcit jó hallgatni. Nehezen is tudtuk abbahagyni, így a vele készült interjút két részletben közöljük, rövidített videóanyaggal spékelve.

"A hazai netezők nem fogékonyak a webkettőre" - interjú Szabó Mártonnal, az iWiW korábbi vezetőjével 

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés