Hacktivity 2010 - szimpatikus hackerek, férgekben dúskáló gépek

Szerző: Kádár Viktor Forrás: digibiz.hu

Címkék: hacker | Hacktivity 2010

2010.
09.20.
11:23

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A múlt hétvége igazi geek-programjáról a Hacktivity-ről készült videós beszámolónkból megtudhatja, hogyan múlatják az időt hackerekből lett biztonsági szakértők, vagy éppen azok, akik egy cégtől való távozás után finoman szólva csillapíthatatlan honvágyat éreznek a vállalat számítógépes rendszerei iránt.

A Hacktivity néven futó, nemzetközileg is elismert budapesti hacker-konferencia idei helyszíne a Dürer kert volt, amely bár nekünk így rendezvény-helyszínként sokkal jobban tetszett, mint valaha, a helyszínről tweetelők egyértelműen gyengébb választásnak ítéltek a korábbi évekhez képest (Gólyavár, Fonó). Volt, aki szerint a helyszín miatt a rendezvény sokkal inkább hasonlított egy underground zenei fesztiválra, mint egy komoly konferenciára, de a mi szemünkben - akik először járunk Hacktivity-n - a  helyszín abszolúte megfelelőnek tűnt, a közönség pedig, első ránézésre nem igen különbözött egy valamire való underground fesztiválétól, annyi kikötéssel persze, hogy némileg kevesebb volt a résztvevő nő nemű egyed.

Mi sem bizonyítja mindezt jobban, minthogy a regisztráció után itt is csinos hoszteszek lépnek hozzánk, akiktől adatainkért cserébe sörnyitós kulcstartót, golyóstollat és lejárt magazinokat kapunk, első utunk pedig akárcsak egy fesztiválon, a teraszon elhelyezett hotdogos büfé felé vezet.
A megnyitót egyébként nem kisebb figura, mint a neves, tengerentúli biztonsági szakértő, több komoly tekintélyű szakkönyv szerzője, Bruce Schneier mondja, aki a keynote-ok szokásos felépítését borítva, rögtön a kérdések-válaszok szekcióval kezd.

"I'm not a big fan of education...no, that's not a way to say it" - kerül később némi szerepzavarba az őszülő szakállú, hosszú haját lófarokban viselő hacker-guru, aki azonban üdítően szimpatikusan beszélő blues-zenész hatását kelti -  még mindig a fesztiválos hasonlatnál maradva. Schneiert, a róla elnevezett nagyteremben Alexander Kornbrust, Oracle biztonsági-szakértő követi, akinek előadását egy,  a bejárattal szemben elhelyezett Twitter-falon elkapott üzenettel tudjuk a legérzékletesebben összefoglalni: "Az Oracle egy bugos sz.r, a MySql egy bugos sz.r. To be continued…" - @KTamas

itcafe/Krasznay EndreAz ebédszünetben kígyózó sor alakul ki a hotdogosnál, de a másik büfé sem panaszkodhat, sőt a pizza-futárok is visszatérő ciklusokban szállítják a harapnivalót a workshopokon NYÁK-ot forrasztó, csocsóasztal tetején kódoló, vagy szalonspiccesen, pocakjaikat össze-összeérintgető, röhögcsélő kollégák száméra. Állítólag kellemetlenül sok a hackeres-csajozós poén a rendezvényen, bár mi egyetlenegyet sem hallottunk eddig, csupán egy résztvevőn láttunk "nem vagyok hacker, van csajom" feliratú pólót.

Ebéd után hazai előadók következnek. Hallhatunk az ACTA-ról, ASLR és DEP megkerülési technikákról, majd a magyar jog előírásairól, a nagy port felvert nemzetközi esetekről, az SE jogi következményeiről, és láss csodát, Web 2-ről. Utóbbit Krasznay Csabától, akinek előadása egy, a helyszínen tartózkodó tweetelő szerint ugyan "ügyes volt, de nem eléggé információdús". Aztán, ahogy kezdődött, Bruce Schneierrel zárul a szombati nap, aki végezetül új könyvét dedikálja.

Vasárnap reggel elsőként a Set Top Boxok biztonságáról hallhatunk előadást a nagyteremben, melyet a szombati, vélhetőleg átmulatott éjszakához képest egész szép számban hallgatnak, miközben a Mitnick-teremben log-analízissel ismerkedhetünk. Ezen a helyszínen egyébként a nap további részében főként történeti visszatekintés következik. Dr. Szabó István, majd Dr. Muha Lajos előadásai olyan érdeklődés mellett zajlanak, hogy gyakorlatilag képtelenség bejutni a kisterembe, de még a nyitott ajtón át bekukucskálni se könnyű. 40 méterrel odébb azonban, egy külön szobában tökéletes kivetítő adás mellett, fotelből követhetők, a valamelyest a Mindenttudás Egyetemére hajazó prezentációk, melyeken a feltett kérdésekre adott helyes válaszokkal kisebb repi-ajándékok is könnyedén vihetők.

itcafe/Krasznay EndreMegtudjuk, hogy létezik a mai napig feltöretlen ősi magyar kódszöveg, melyet a Rohonci-kódex rejt, összesen 40 ezer karakter hosszan, 800 különböző jellel kódolva. Szóba kerül a tény, miszerint 1988-ban, egy 6 ezer számítógépet legyilkoló vírus volt az első, melynek készítőjét komoly anyagi szankcióval illették, 10 ezer dollár volt a büntetése. Majd kiderül az is, hogy az itthon elsőként feltűnt vírus, a Magyar Honvédség kompjútereit megtámadó Cascade 1701 volt. Az első könyv pedig a Víruslélektan c. munka Farmos István, Kis János és Szegedi Imre által jegyezve, amely azonban "rendszervédelmi" (sic!) okokból nem jelenhetett meg teljes formában. Utóbbi előadások voltak számunkra a leginkább hasznosak, mivel a konferencia meghatározó előadásai, lássuk be, laikusok számára nem sok fogyasztható információt tartalmaztak. Ennek ellenére minket megérintett a Hacktivity 2010 hangulata, hiszen kizárólag szimpatikus, fanatikus kóderekkel találkoztunk, akik minden bizonnyal ismét felejthetetlen hétvégét hagytak maguk mögött.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Google vagy Yahoo?

További villámkérdések  Szavazás állása

Mekkora az online adózási söralátét?

A kormányfő által még a kampány során használt söralátét-hasonlat éppen azt az attitűdöt fejezi ki, amiről a - törvénytisztelő - állampolgár az adózás kapcsán álmodik: ha már adózni kell, járjon ez a legkevesebb macerával. De vajon hogyan váltak be azok a kezdeményezések, amelyek az adózás egyszerűsítését hivatottak szolgálni, és mi a helyzet a kormányváltás időszakán átívelő, hasonló célú projektekkel?

Mekkora az online adózási söralátét? Mekkora az online adózási söralátét?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés