Hacktivity 2010 - szimpatikus hackerek, férgekben dúskáló gépek

Szerző: Kádár Viktor Forrás: digibiz.hu

Címkék: hacker | Hacktivity 2010

2010.
09.20.
11:23

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A múlt hétvége igazi geek-programjáról a Hacktivity-ről készült videós beszámolónkból megtudhatja, hogyan múlatják az időt hackerekből lett biztonsági szakértők, vagy éppen azok, akik egy cégtől való távozás után finoman szólva csillapíthatatlan honvágyat éreznek a vállalat számítógépes rendszerei iránt.

A Hacktivity néven futó, nemzetközileg is elismert budapesti hacker-konferencia idei helyszíne a Dürer kert volt, amely bár nekünk így rendezvény-helyszínként sokkal jobban tetszett, mint valaha, a helyszínről tweetelők egyértelműen gyengébb választásnak ítéltek a korábbi évekhez képest (Gólyavár, Fonó). Volt, aki szerint a helyszín miatt a rendezvény sokkal inkább hasonlított egy underground zenei fesztiválra, mint egy komoly konferenciára, de a mi szemünkben - akik először járunk Hacktivity-n - a  helyszín abszolúte megfelelőnek tűnt, a közönség pedig, első ránézésre nem igen különbözött egy valamire való underground fesztiválétól, annyi kikötéssel persze, hogy némileg kevesebb volt a résztvevő nő nemű egyed.

Mi sem bizonyítja mindezt jobban, minthogy a regisztráció után itt is csinos hoszteszek lépnek hozzánk, akiktől adatainkért cserébe sörnyitós kulcstartót, golyóstollat és lejárt magazinokat kapunk, első utunk pedig akárcsak egy fesztiválon, a teraszon elhelyezett hotdogos büfé felé vezet.
A megnyitót egyébként nem kisebb figura, mint a neves, tengerentúli biztonsági szakértő, több komoly tekintélyű szakkönyv szerzője, Bruce Schneier mondja, aki a keynote-ok szokásos felépítését borítva, rögtön a kérdések-válaszok szekcióval kezd.

"I'm not a big fan of education...no, that's not a way to say it" - kerül később némi szerepzavarba az őszülő szakállú, hosszú haját lófarokban viselő hacker-guru, aki azonban üdítően szimpatikusan beszélő blues-zenész hatását kelti -  még mindig a fesztiválos hasonlatnál maradva. Schneiert, a róla elnevezett nagyteremben Alexander Kornbrust, Oracle biztonsági-szakértő követi, akinek előadását egy,  a bejárattal szemben elhelyezett Twitter-falon elkapott üzenettel tudjuk a legérzékletesebben összefoglalni: "Az Oracle egy bugos sz.r, a MySql egy bugos sz.r. To be continued…" - @KTamas

itcafe/Krasznay EndreAz ebédszünetben kígyózó sor alakul ki a hotdogosnál, de a másik büfé sem panaszkodhat, sőt a pizza-futárok is visszatérő ciklusokban szállítják a harapnivalót a workshopokon NYÁK-ot forrasztó, csocsóasztal tetején kódoló, vagy szalonspiccesen, pocakjaikat össze-összeérintgető, röhögcsélő kollégák száméra. Állítólag kellemetlenül sok a hackeres-csajozós poén a rendezvényen, bár mi egyetlenegyet sem hallottunk eddig, csupán egy résztvevőn láttunk "nem vagyok hacker, van csajom" feliratú pólót.

Ebéd után hazai előadók következnek. Hallhatunk az ACTA-ról, ASLR és DEP megkerülési technikákról, majd a magyar jog előírásairól, a nagy port felvert nemzetközi esetekről, az SE jogi következményeiről, és láss csodát, Web 2-ről. Utóbbit Krasznay Csabától, akinek előadása egy, a helyszínen tartózkodó tweetelő szerint ugyan "ügyes volt, de nem eléggé információdús". Aztán, ahogy kezdődött, Bruce Schneierrel zárul a szombati nap, aki végezetül új könyvét dedikálja.

Vasárnap reggel elsőként a Set Top Boxok biztonságáról hallhatunk előadást a nagyteremben, melyet a szombati, vélhetőleg átmulatott éjszakához képest egész szép számban hallgatnak, miközben a Mitnick-teremben log-analízissel ismerkedhetünk. Ezen a helyszínen egyébként a nap további részében főként történeti visszatekintés következik. Dr. Szabó István, majd Dr. Muha Lajos előadásai olyan érdeklődés mellett zajlanak, hogy gyakorlatilag képtelenség bejutni a kisterembe, de még a nyitott ajtón át bekukucskálni se könnyű. 40 méterrel odébb azonban, egy külön szobában tökéletes kivetítő adás mellett, fotelből követhetők, a valamelyest a Mindenttudás Egyetemére hajazó prezentációk, melyeken a feltett kérdésekre adott helyes válaszokkal kisebb repi-ajándékok is könnyedén vihetők.

itcafe/Krasznay EndreMegtudjuk, hogy létezik a mai napig feltöretlen ősi magyar kódszöveg, melyet a Rohonci-kódex rejt, összesen 40 ezer karakter hosszan, 800 különböző jellel kódolva. Szóba kerül a tény, miszerint 1988-ban, egy 6 ezer számítógépet legyilkoló vírus volt az első, melynek készítőjét komoly anyagi szankcióval illették, 10 ezer dollár volt a büntetése. Majd kiderül az is, hogy az itthon elsőként feltűnt vírus, a Magyar Honvédség kompjútereit megtámadó Cascade 1701 volt. Az első könyv pedig a Víruslélektan c. munka Farmos István, Kis János és Szegedi Imre által jegyezve, amely azonban "rendszervédelmi" (sic!) okokból nem jelenhetett meg teljes formában. Utóbbi előadások voltak számunkra a leginkább hasznosak, mivel a konferencia meghatározó előadásai, lássuk be, laikusok számára nem sok fogyasztható információt tartalmaztak. Ennek ellenére minket megérintett a Hacktivity 2010 hangulata, hiszen kizárólag szimpatikus, fanatikus kóderekkel találkoztunk, akik minden bizonnyal ismét felejthetetlen hétvégét hagytak maguk mögött.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Kindle vagy iPAD?

További villámkérdések  Szavazás állása

Olajszennyezés és Google

Az emberiség történetének egyik legkomolyabb olajszennyezéssel járó természeti katasztrófájában érintett BP olajtársaság nem fukarkodik, a jelek szerint minden pénzt megér nekik, hogy valamelyest javíthassanak sérült reputációjukon. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, milyen mértékben képesek a nagyvállalatok befolyásolni a neten terjedő híreket azzal, hogy felvásárolják a Google-nél a kontextusban érintett keresőszavakat.

Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés