Gyorsan támadt a Stuxnet

Szerző: digibiz

Címkék: Stuxnet | vírus | Symantec

2011.
02.15.
21:44

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A vírus mindössze 12 órával kifejlesztése után már megfertőzte az első iráni számítógépet. A Symantec szakemberei szerint a "kiberterrorizmus" korszakának kezdetét jelentő hacker-támadás tehát szinte azonnal elérte célját.

Irán még 2010 szeptemberében ismerte el, hogy ipari létesítményeinek számítógépes rendszerét vírustámadás érte. Majd azt is nyilvánosságra hozták, hogy a vírus több dúsított uránt gyártó centrifuga működésében is problémát okozott. Bár a Stuxnet vírus több országban is észlelhető volt, a fő célpont Irán, és annak nukleáris programja lehetett.
 
Ezt most bizonyítani látszik a Symantec új kutatása.  Liam O Murchu, a kutatás vezetője elmondta, hogy a vírust egyből bevetették, amint kész lett. Pontosan megtervezett stratégia állt mögötte. Létrehozói tudták kiknek, és hová akarják eljuttatni, hiszen az első célpontoknál többszörös támadás volt érzékelhető. A Symantec szerint az 10 eredeti fertőzést, három hullámban, egy 11 hónapos időszak alatt vitték véghez, 5 főbb iráni szervezet ellen.
 
Ahogy a vírus terjedt, az első tíz fertőzött gép több, mint 12000 másiknak adta át a Stuxnetet. Amint azt korábban már megállapították, az egyik célpont valóban a natanz-i nukleáris létesítmény volt. A Stuxnet három támadásából (2009 június, 2010 március, április) a második bizonyult a legsikeresebbnek. Az első AutoRun támadáshoz képest ugyanis ekkor Windows shortcut fájlokat fertőztek meg, melyek megnyitásával a vírus sokkal gyorsabban terjedt el. A Microsoft erre válaszolva pedig csak 2010 augusztusában tudott kiadni biztonsági fejlesztéseket.
 
Az első fertőzéseket valószínűleg még USB drive-okon juttaták be. Sokan azért gondolják így, mert nukleáris létesítmények rendszere nem feltétlenül csatlakozik egyéb hálózatokhoz. Liam O Muchu szerint azonban nem pontosan megállapítható a fertőzés kiindulása, akár e-mail csatolmány formájában is bejuttathatták. Írgy ezzel nem lehet egyértelműen bizonyítani, hogy csak Natanz lett volna a cél, az leginkább a későbbi eredményekből látszik.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Apple vagy Nokia?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hazai webshopok piaci helyzete

Az online üzletek többségének nem hogy ártott volna a recesszió, kifejezetten előnyükre vált. Az Év internetes kereskedője díj nyerteseit is megkérdezve körbejártuk, profiltól függően hogy állják a sarat az online boltok, és megnéztük azt is, milyenek lesznek az idei vásárlói trendek.

A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés