Gyorsan támadt a Stuxnet

Szerző: digibiz

Címkék: Stuxnet | vírus | Symantec

2011.
02.15.
21:44

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A vírus mindössze 12 órával kifejlesztése után már megfertőzte az első iráni számítógépet. A Symantec szakemberei szerint a "kiberterrorizmus" korszakának kezdetét jelentő hacker-támadás tehát szinte azonnal elérte célját.

Irán még 2010 szeptemberében ismerte el, hogy ipari létesítményeinek számítógépes rendszerét vírustámadás érte. Majd azt is nyilvánosságra hozták, hogy a vírus több dúsított uránt gyártó centrifuga működésében is problémát okozott. Bár a Stuxnet vírus több országban is észlelhető volt, a fő célpont Irán, és annak nukleáris programja lehetett.
 
Ezt most bizonyítani látszik a Symantec új kutatása.  Liam O Murchu, a kutatás vezetője elmondta, hogy a vírust egyből bevetették, amint kész lett. Pontosan megtervezett stratégia állt mögötte. Létrehozói tudták kiknek, és hová akarják eljuttatni, hiszen az első célpontoknál többszörös támadás volt érzékelhető. A Symantec szerint az 10 eredeti fertőzést, három hullámban, egy 11 hónapos időszak alatt vitték véghez, 5 főbb iráni szervezet ellen.
 
Ahogy a vírus terjedt, az első tíz fertőzött gép több, mint 12000 másiknak adta át a Stuxnetet. Amint azt korábban már megállapították, az egyik célpont valóban a natanz-i nukleáris létesítmény volt. A Stuxnet három támadásából (2009 június, 2010 március, április) a második bizonyult a legsikeresebbnek. Az első AutoRun támadáshoz képest ugyanis ekkor Windows shortcut fájlokat fertőztek meg, melyek megnyitásával a vírus sokkal gyorsabban terjedt el. A Microsoft erre válaszolva pedig csak 2010 augusztusában tudott kiadni biztonsági fejlesztéseket.
 
Az első fertőzéseket valószínűleg még USB drive-okon juttaták be. Sokan azért gondolják így, mert nukleáris létesítmények rendszere nem feltétlenül csatlakozik egyéb hálózatokhoz. Liam O Muchu szerint azonban nem pontosan megállapítható a fertőzés kiindulása, akár e-mail csatolmány formájában is bejuttathatták. Írgy ezzel nem lehet egyértelműen bizonyítani, hogy csak Natanz lett volna a cél, az leginkább a későbbi eredményekből látszik.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Nők vagy Wikipédia?

További villámkérdések  Szavazás állása

Augmented reality: Hallott már róla?

Az augmented reality mobiltechnológiára való átterjedése előrevetíti, hogy a jövőben mobiljaink fő feladata lesz tetszőleges pillanatban összekötni a digitális és a valódi világot. Kereséseinket intuitív módon, a fizikai világra kiterjesztve futtathatjuk, a találatok pedig szintén kézzelfogható valóságként érkeznek szempillantás alatt.

A kiterjesztett valóság üzleti lehetőségei A kiterjesztett valóság üzleti lehetőségei

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés