Ezerszámra kérik ki az államok a felhasználók adatait

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu/ Google.com

Címkék: Google | cenzúra | személyes adatok

2010.
04.21.
07:37

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Nyilvánosságra hozta a Google azoknak az államoknak a listáját, amelyek az internetes tartalmak eltávolítását vagy az internetes óriás rendszereiben regisztráltak adatait kérték ki. Brazíliát az Egyesült Államok követi, Kínáról nem közölnek adatokat.

A Google által megnyitott felület a tavaly június1. és december 31. közötti kéréseket összesíti. A legtöbb felhasználói adat lekérésében és a tartalmak eltávolíttatásában Brazília vezet, 3663 adatkéréssel és 291 cenzori kéréssel, amelynek során különböző tartalmak eltávolítását kérte a dél amerikai ország. A második helyezett az Egyesült Államok, 3580 kéréssel. A második legtöbb tartalom eltávolítási kérelem Németországból érkezett, itt a harmadik helyezett India mögött az USA a negyedik.
 
Magyar hatóság még nem fordult kéréssel az internetes céghez, de Lengyelország már 86 alkalommal kért ki felhasználói adatokat, Ausztria és Szlovénia pedig cenzúrázott, igaz, kevesebb mint 10 alkalommal. A kéréseket bemutató térkép keddi nyilvánosságra hozatalát megelőzte, hogy az utóbbi időben egyre több támadás éri a Google-t az adatvédelem területén.

AFP foto
Kínáról egy szót sem

Legutóbb hétfőn tíz állam adatvédelmi szervezetei szólították fel közös levélben a Google-t, hogy védje jobban a felhasználók adatait. A levél aláírói döntően európai államok: Franciaország, Németország, Írország, Olaszország és Hollandia, de a levelet Kanada, Izrael Újzéland és az Egyesült Királyság is aláírta. Ezen országok mindegyike fordult már a Google-hoz felhasználói adatokért vagy tartalmak eltávolítása érdekében. A Google egyedül Kínáról nem közöl adatokat, mert a cég illetékesei szerint a kínai hatóságok kéréseit nem tarthatják nyilván.
 
A Google tehát tovább küzd a cenzúra ellen, az országok pedig az internetes cég túlhatalmától féltik az állampolgárokat. De a küzdelem mellett az együttműködésnek vannak pozitív eredményei is. Egy hazai informatikai weblap éppen tegnap számolt be arról, hogy az FBI a google docs-on lefoglalt dokumentumok alapján tartóztatott le spamküldőket először az internet történetében.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Skype vagy MSN?

További villámkérdések  Szavazás állása

Visszanyalt a fagyi

A Buzz jogsértései miatt indított jogi hajcihőt végül peren kívül sikerült rendeznie a Google-nek, de így is 2 milliárd forintnak megfelelő összegbe és egy fájóan népszerű videó elterjedésébe került az azóta megbukott termékük agresszív bevezetőkampánya.

Google: ingyenfagyi-osztásért 8 millió dollár büntetés Google: ingyenfagyi-osztásért 8 millió dollár büntetés

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés