Fizetős lesz a Google?

Szerző: digibiz Forrás: Index.hu/ origo.hu/ digibiz.hu

Címkék: Google | Verizon | internet

2010.
08.06.
12:40

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Google eddig a hálózati semlegesség mellett tette le a voksát, meg is lepett mindenkit az a hír, miszerint szövetségre lép a Verizon telekommunikációs céggel, és fizetőssé teszi oldalait. A hír nemzetközi felháborodást keltett, ami jogos is lehetne, hiszen egy ilyen paktum teljesen átalakítaná az internetet. Néhány órával ezelőtt azonban újabb fordulatot vett az ügy, a két cég most a Guardian-ban cáfolja a New York Times híreit. Az MTE elnöke szerint a cégek nem engedhetik meg maguknak az együttműködéssel járó presztízsvesztést.

A New York Times értesülése szerint a Google és a Verizon (a Verizon Wireless Amerika egyik legnagyobb mobilszolgáltatója) olyan megállapodást készül kötni, amelynek értelmében utóbbi pénzért felgyorsítaná az elérést a Google által szolgáltatott tartalomhoz, többek között a YouTube-videókhoz. Ez azzal a következménnyel jár, hogy azok a szolgáltatók, amelyek nem fizetnek a különleges bánásmódért, nehezebben jutnak el a felhasználókhoz, mert a netszolgáltató a szükséges sávszélességet csak annak az ügyfélnek adja oda, aki fizet érte - számol be az Index. A tárgyalások hírére az amerikai fogyasztóvédelmi csoportok mélyen fölháborodtak: szerintük az internet annál fontosabb ügy, mint hogy két cég döntsön róla.
A Google a brit Guardian lapnak cáfolta ezeket a híreket, a cég nyilatkozatai szerint nem folytatott szolgáltatásainak kiemelt elérhetőségéről a Verizonnal, mivel a cég mindig is az internetben nyílt működésében hitt - írja az [origo]. A Verizon cég ugyancsak cáfolta a New York Times hírét, melyet egyébként számos lap átvett világszerte. Eric Schmidt, a Google elnök-vezérigazgatója a héten korábban egyébként úgy nyilatkozott, hogy a Verizonnal már régóta tárgyalásokat folytatnak, ám nem a fent említett megállapodásról, hanem az internetsemlegesség (net neutrality) kifejezés egzakt meghatározásán.
A Google álláspontja
A keresőóriás mindeddig próbált a fenti kérdésben semleges maradni, de álláspontja korántsem volt mentes az anyagi megfontolásoktól. A cég ugyanis hihetetlen mennyiségű forgalmat generál: egymaga az egész interneten zajló adatfolyam 6 százalékát adja, és ebben még nincs benne a YouTube, ami már évekkel ezelőtt is a teljes forgalom 10 százalékáért volt felelős. Érthető, hogy nincs kedve fizetni azért, amit ingyen is megkap. Maga a kormányzat alapvetően semlegességpárti. Az amerikai hírközlési hatóság, az FCC elnöke, Julius Genachowski többször is kiállt a net neutrality mellet. Az FCC lendülete azonban megtört egy bírósági ítéleten, ami kimondta, hogy a hatóság törvényi felhatalmazás híján nem járhat el az adatforgalmat érintő ügyekben.
A netsemlegesség eddigi gyakorlatáról

Az eddig működő modell szerint a szabad piac törvényszerűségeinek megfelelően a telekomminikációs cégek semlegesek maradnak, vagyis nem részesítenek előnyben bizonyos szolgáltatókat, tartalom-előállítókat a többiekkel szemben. Elméletben tehát egy torrentről leszedett animének ugyanakkora sávszélesség jut, mint egy kormányzati szájtnak vagy a netszolgáltatók által árult letölthető csengőhangoknak. A telekommunikációs cégek, köztük elsősorban az AT&T és a Verizon azonban régóta arra panaszkodnak, hogy a net neutrality elve verseny- és piacellenes, mert a sok sávszélességet felhasználó cégek nem fizetnek többet a kicsiknél.

A digibiz.hu kérdésére Gerényi Gábor, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének elnöke elmondta, nem tartja valószínűnek, hogy megvalósul a Google és a Verizon szövetsége, hiszen olyan negatív visszhangja van már most ennek az ügynek, hogy nem hiszi, hogy a kereső óriás ezt felvállalná. Gerényi Gábor szerint a kezdeti hévből vissza fognak venni a Google-nél, hiszen akkorát zuhanna a presztízse a cégnek, ami az üzleti életben komolyan visszavethetné őket.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Twitter vagy Buzz?

További villámkérdések  Szavazás állása

Okosan mérni

Ha olyasmiről hallunk, hogy valami értünk, fogyasztókért van, mindjárt elkezdődik a kutatás holmi sanda háttérérdek után. Nincs ez másként a smart meteringgel - tükörfordításban az okos méréssel - sem. A Berg Insights prognózisa szerint az okos mérési technológia térhódítása a először Ázsiában valósul meg, de 2015-ig Európában is 111 millió háztartásba jutnak el az okos mérőeszközök.

Smart metering: kinek van erre energiája? Smart metering: kinek van erre energiája?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés