Fizetős lesz a Google?

Szerző: digibiz Forrás: Index.hu/ origo.hu/ digibiz.hu

Címkék: Google | Verizon | internet

2010.
08.06.
12:40

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Google eddig a hálózati semlegesség mellett tette le a voksát, meg is lepett mindenkit az a hír, miszerint szövetségre lép a Verizon telekommunikációs céggel, és fizetőssé teszi oldalait. A hír nemzetközi felháborodást keltett, ami jogos is lehetne, hiszen egy ilyen paktum teljesen átalakítaná az internetet. Néhány órával ezelőtt azonban újabb fordulatot vett az ügy, a két cég most a Guardian-ban cáfolja a New York Times híreit. Az MTE elnöke szerint a cégek nem engedhetik meg maguknak az együttműködéssel járó presztízsvesztést.

A New York Times értesülése szerint a Google és a Verizon (a Verizon Wireless Amerika egyik legnagyobb mobilszolgáltatója) olyan megállapodást készül kötni, amelynek értelmében utóbbi pénzért felgyorsítaná az elérést a Google által szolgáltatott tartalomhoz, többek között a YouTube-videókhoz. Ez azzal a következménnyel jár, hogy azok a szolgáltatók, amelyek nem fizetnek a különleges bánásmódért, nehezebben jutnak el a felhasználókhoz, mert a netszolgáltató a szükséges sávszélességet csak annak az ügyfélnek adja oda, aki fizet érte - számol be az Index. A tárgyalások hírére az amerikai fogyasztóvédelmi csoportok mélyen fölháborodtak: szerintük az internet annál fontosabb ügy, mint hogy két cég döntsön róla.
A Google a brit Guardian lapnak cáfolta ezeket a híreket, a cég nyilatkozatai szerint nem folytatott szolgáltatásainak kiemelt elérhetőségéről a Verizonnal, mivel a cég mindig is az internetben nyílt működésében hitt - írja az [origo]. A Verizon cég ugyancsak cáfolta a New York Times hírét, melyet egyébként számos lap átvett világszerte. Eric Schmidt, a Google elnök-vezérigazgatója a héten korábban egyébként úgy nyilatkozott, hogy a Verizonnal már régóta tárgyalásokat folytatnak, ám nem a fent említett megállapodásról, hanem az internetsemlegesség (net neutrality) kifejezés egzakt meghatározásán.
A Google álláspontja
A keresőóriás mindeddig próbált a fenti kérdésben semleges maradni, de álláspontja korántsem volt mentes az anyagi megfontolásoktól. A cég ugyanis hihetetlen mennyiségű forgalmat generál: egymaga az egész interneten zajló adatfolyam 6 százalékát adja, és ebben még nincs benne a YouTube, ami már évekkel ezelőtt is a teljes forgalom 10 százalékáért volt felelős. Érthető, hogy nincs kedve fizetni azért, amit ingyen is megkap. Maga a kormányzat alapvetően semlegességpárti. Az amerikai hírközlési hatóság, az FCC elnöke, Julius Genachowski többször is kiállt a net neutrality mellet. Az FCC lendülete azonban megtört egy bírósági ítéleten, ami kimondta, hogy a hatóság törvényi felhatalmazás híján nem járhat el az adatforgalmat érintő ügyekben.
A netsemlegesség eddigi gyakorlatáról

Az eddig működő modell szerint a szabad piac törvényszerűségeinek megfelelően a telekomminikációs cégek semlegesek maradnak, vagyis nem részesítenek előnyben bizonyos szolgáltatókat, tartalom-előállítókat a többiekkel szemben. Elméletben tehát egy torrentről leszedett animének ugyanakkora sávszélesség jut, mint egy kormányzati szájtnak vagy a netszolgáltatók által árult letölthető csengőhangoknak. A telekommunikációs cégek, köztük elsősorban az AT&T és a Verizon azonban régóta arra panaszkodnak, hogy a net neutrality elve verseny- és piacellenes, mert a sok sávszélességet felhasználó cégek nem fizetnek többet a kicsiknél.

A digibiz.hu kérdésére Gerényi Gábor, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének elnöke elmondta, nem tartja valószínűnek, hogy megvalósul a Google és a Verizon szövetsége, hiszen olyan negatív visszhangja van már most ennek az ügynek, hogy nem hiszi, hogy a kereső óriás ezt felvállalná. Gerényi Gábor szerint a kezdeti hévből vissza fognak venni a Google-nél, hiszen akkorát zuhanna a presztízse a cégnek, ami az üzleti életben komolyan visszavethetné őket.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Explorer vagy Firefox?

További villámkérdések  Szavazás állása

Online pókerezik?

Idén májustól szigorodott a pókertermekre vonatkozó szabályozás, ami miatt szűkülnek a játéklehetőségek, már ami az élő játékot illeti. Megnéztük, mennyiben hajtja ez az online póker malmára a vizet.

Egymillió eurós rake-et hagyunk az illegális online pókertermekben Egymillió eurós rake-et hagyunk az illegális online pókertermekben

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés