Nyilvános a Google cenzúra-toplistája

Szerző: digibiz Forrás: Index.hu

Címkék: Google | közösségi oldal | adatforgalom | cenzúra

2010.
09.23.
10:25

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Google az idei második Transparency Report jelentésében az egyes országokból érkező cenzúrázási, adatkiadási és törlési kérelmek statisztikája mellett azt is közzétette, hogy az egyes szolgáltatásainak adatforgalma hogyan alakul az egyes országok felé.

Azt ugyan a Transparency Report-ból nem tudjuk meg, kilóra mennyi adatot forgalmaz mondjuk a Google keresője vagy a YouTube, az adatok alakulását mértékegység nélkül, egy 0-tól 100-ig terjedő listára normalizálva kapjuk meg, 2009 január elsejéig visszamenőleg -írja az Index.hu. Így is sok érdekességet lehet kibogarászni a grafikonokról, például azt, hogy Magyarországon az elmúlt két évben 2009 szilveszterén nézték a legtöbb YouTube-videót, vagy hogy a Gmail adatforgalma rendszeresen augusztus huszadikán esik vissza legjobban. Feltűnő még, hogy a Google News adatforgalma Magyarország felé idén nyár közepén hirtelen a duplájára emelkedett, a Google keresőjét pedig tavaly szeptemberben használtuk a legaktívabban.

A cenzúratoplistát egyébként az USA vezeti, utána Brazília és India következik (itt a hihetetlenül népszerű Orkut közösségi oldal húzza fel a számokat). Itt félévente néhány ezer kérelemről van szó. Ezer felett van még Anglia és Franciaország. Magyarország nem szerepel a listán. Ahogyan Kína sem, pedig itt valószínűleg igen magas a Google-cenzúra aránya. A cég azonban a kínai állammal kötött egyezségére hivatkozva nem ad ki adatokat.

Az első toplista - fordított helyzet

A Google által megnyitott felület a tavaly június1. és december 31. közötti közötti kéréseket összesítette. Akkor a legtöbb felhasználói adat lekérésében és a tartalmak eltávolíttatásában Brazília vezetett, 3663 adatkéréssel, a második helyezett az USA volt, 3580 kéréssel. Szerte a világban jellemző a Google öncenzúrája, Törökországban a felhasználók nem találják azokat a videókat, amelyek kedvezőtlen színben tüntetik fel az ország alapítóját, és ugyanilyen korlátozás működik Thaiföldön az uralkodó személye kapcsán. Ugyancsak megszűrik a kereső találatait Németországban, Franciaországban és Lengyelországban, az ottani törvények értelmében nem adhat ki olyan találatokat, amelyek a nácikat népszerűsítő vagy támogató oldalakhoz vezetnek. A Google Indiában szerkesztett fórumokat működtet, eltávolítva azokat a bejegyzéseket, amelyeket a kormány illetlennek, erkölcstelennek vagy a közrendet fenyegetőnek ítél. A webhálózatok legáthatóbb zavarását Kínán kívül Iránban, Vietnámban, Bahreinben, továbbá Szaúd-Arábiában, Kuvaitban és Burmában végzik a hatóságok.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Google vagy Yahoo?

További villámkérdések  Szavazás állása

ÜGYFÉLKAPU

Bár karbantartás miatti leállások a jövőben is várhatók, az ügyfélkapu köszöni szépen, rekord látogatottság mellett működik. A közel ötmilliárdos EU-s finanszírozású rendszer fejlesztéséről Oláh Istvánt, az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózatot és a Kormányzati Portált üzemeltető Kopint-Datorg Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.

Két éven belül illeték is fizethető az ügyfélkapun keresztül - interjú Két éven belül illeték is fizethető az ügyfélkapun keresztül - interjú

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés