Gondolatébresztő per a Google ellen

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu / MTI

Címkék: Google | StreetView | per

2010.
06.05.
07:20

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Egy amerikai nő 100 ezer dollárra, azaz több mint 22 millió forintra perli a Google Maps térképszolgáltatást, miután a mobiltelefonról is elérhető, gyalogosmódba állított útvonaltervező egy forgalmas országútra vezette, ahol elütötte egy autó.

Lauren Rosenberget az Utah állambeli Park Cityben még 2009 januárjában érte a baleset, amikor az automata útvonaltervező szerint a félórás sétából mintegy 800 méteres szakasz a neve alapján csendesnek tűnő Deer Valley Drive (Szarvasvölgy út) mentén vezetett. Ez az elnevezés ugyanis a másik neve az Utah állambeli 224-es számú, kétszer kétsávos országútnak, ennek mentén a gyalogosok számára nincs kijelölt hely.

A Google azzal védekezik, hogy a térképen olyan figyelmeztetés látható, amely a kijelölt út pontatlanságára és az ebből eredő esetleges veszélyekre is felhívja a figyelmet. Rosenberg szerint a Google gondatlan és hanyag volt, mert olyan gyalogutat jelölt ki, amelyet még a figyelmeztetések mellett sem lett volna szabad felajánlania. Az eset érdekessége, hogy a balesetet okozó - szintén perbe fogott - sofőr felelősségének megállapítása mellett elmarasztalható-e a Google, amely az egyértelműen veszélyes utat javasolta. A károsultnak a térkép javaslatai ellenére elsősorban a józan ítélőképességére kellett volna hagyatkoznia, mielőtt a négysávos útra lépett, de felvetődik a kérdés, hogy egy olyan gyalogos, aki még sohasem járt a környéken, akár azt is feltételezheti, hogy a Google javaslatai a legjobbak, a kijelölt utakról letérni még az országúti sétánál is veszélyesebb.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Origo vagy Index?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kijátszható a Facebook?

Annak ellenére, hogy szerepe egyre inkább felértékelődik, a legnépszerűbb közösségi oldal keresője egyelőre nincs felkészülve a csalásokra. Sőt, egy FB- marketinggel foglalkozó cég friss tanulmánya szerint kisebb-nagyobb trükkökkel pillanatok alatt juttatható tetszőleges rajongói oldal a találati lista élére.

Kijátszható a Facebook - kis csalással könnyű élre jutni Kijátszható a Facebook - kis csalással könnyű élre jutni

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés