Közösségi alapú napilap, avagy a hírfolyamunk mint önálló hírportál

Szerző: Kádár Viktor Forrás: digibiz.hu

Címkék: PostPost | Facebook

2010.
12.10.
11:07

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A digibiz kipróbálta az interaktívan változó, közösségi-alapon generált hírportálokat. Melyik hogyan működik, milyen róluk hírt fogyasztani, tényleg ezeké-e a jövő vagy egy kipróbálást sem érnek? Utóbbit cáfoljuk, egy sanszot már csak azért is kaphatnak, mert sosem volt még ilyen könnyű iskolaújságot szerkeszteni.

Aki annyit lóg a Facebookon, a Twitteren, a Tumblren és egyéb közösségi-hálózatokon, mint az összes egyéb weblapon együttvéve, nyilván hozzászokott már, hogy ezeken a rendszereken keresztül ugyanúgy terjednek a számunkra érdekes hírek, mintha csak naponta rágnánk át magunkat a teljes hazai és globális sajtón. Ráadásul a Facebookon a családon vagy a baráti körön belüli események is sokszor olyan fontos hírértékkel bírnak, hogy minimum vastag betűvel, címoldalon kellene állniuk egy képzeletbeli, csak számunkra írt napilapban.
 
Palo Alto-i fejlesztők épp az előző gondolatot tovább fejtve alkották meg az első olyan, virtuálisan lapozható elektronikus újságot, a Flipboardot, amely saját Facebook hírfolyamunk újság-szerű leképzéseként kínál merőben új napilap olvasási élményt, sajnos egyelőre kizárólag iPaden.  Egy Facebook-bejelentkezés után ugyanis beolvassa az ismerőseink által az elmúlt órákban összedobott hírfolyamot és napilap-struktúrába rendezve teszi az orrunk elé, amelyben egy státuszüzenet olyanformában kerül idézésre, mintha csak egy magas rangú politikus nyilatkozta volna, a fotók pedig úgy kerülnek a cikkek közé, mintha csak tegyük fel celebritások paparazzi fotóiról beszélnénk.A Flipboard mindemellett - az érintőképernyőn kezelve - valóban a lapozás élményét adja, miközben maga a struktúra is interaktív módon befolyásolható, például az eszközt elforgatva bármikor áttördelhető az oldal fekvőről függőleges irányúvá, az egyes bevezetőkre (lead) bökve pedig egész oldalasra növelhető az elolvasásra szánt, ismerősünk által megosztott cikk. Az alkalmazás ugyanis a Facebook news feedjével ellentétben mélyebben integrálja a megosztott tartalmakat, nem kell tehát feltétlenül tovább kattintatnunk, ha egy ismerünk által érdekesnek ítélt cikket szeretnénk megtekinteni, illetve a videók és slidwshow-k is a Flipboardon belül indíthatók. Természetesen minden egyes bejegyzésnél szerepelnek a szokásos gombok, lájkolhatjuk,kommentálhatjuk, továbboszthatjuk vagy emailezhetjük az adott tartalmat, anélkül, hogy el kellene hagynunk az alkalmazást.

Mi itt a digibiznél úgy látjuk, hogy mindenképpen ebbe az irányba mutat az online médiafogyasztás, ezért az alábbi videó megtekintését azon kedves olvasóinknak is ajánljuk, akik egyébként nem tartják elképzelhetőnek, hogy a közeljövőben tableten olvassanak újságot. A Flipboard bemutatófilmje akár a "Mire való az iPad?" kérdésre is önálló választ adhatna, mindezzel együtt, azt sem hagyjuk magára, aki tablet híján is kipróbálná, miként néz ki egy saját hírfolyamból generált újságcikk.

A fent leírt, napilap kivitelű hírfolyam-olvasást kínálja - tablettől függetlenül sima PC-n is - a TigerLogic által fejlesztett PostPost, amely egy "real-time social newspapernek" nevezett weboldal, amely a Facebook Connecttel történő bejelentkezés után személyre szabott hírportált készít számunkra az ismerőseink által megosztott linkekből, képekből és státuszüzenetekből.  
A PostPoston (http://postpost.com) az interaktivitás lehetősége ugyan jóval kisebb mértékű, de használhatunk például szűrőket, ha csak a képeket, csak linkeket, vagy mondjuk kizárólag videókat szeretnénk válogatni az ismerőseink ajánlásai közül.Hasonló szolgáltatást kínál még a Paper.li, de nem Facebook, hanem Twitter ismerőseink által megosztott linkekből épít saját hírportált. Ennek nagy előnye, hogy mivel a kapcsolatok itt nyilvánosak, könnyen publikálható, saját weblap cím is jár a szolgáltatáshoz. (A cikk szerzőjének Twitter alapú "Daily News Paperje" http://paper.li/vkadar címen érhető el - a szerk.) A Paper.li tördélese még nem tökéletes, de ezt elnézhetjük nekik, hiszen egyelőre alfa verzióban futnak.

Hogy a fenti szolgáltatásokból milyen eséllyel nőhetnek ki ténylegesen a napi hírfogyasztásunkat kielégítő platformokká, egyelőre nem lehet tudni. Személy szerint a Flipboardot hónapok óta használom naponta egyszer Facebook-olvasásra és nagyon megkedveltem.  Ezen kívül a Paper.li-t is ígéretes szolgáltatásnak tartom azok számára, akik a Twittert nem tudják, vagy nem akarják egész nap percről-percre követni, de mint releváns hírcsatornát fontosnak tartják naponta egyszer átböngészni, ehhez egy tetszőlegesen kiválasztott véleményvezér Paper-li-je megfelelő csatorna lehet.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Apple vagy Nokia?

További villámkérdések  Szavazás állása

Önkormányzat vs. internet

A GKIeNET magyarországi önkormányzatok körében 2008-ban készített kutatása alapján számítógéppel rendelkező önkormányzatok 67%-a rendelkezik saját honlappal. Olvassa el a teljes cikket!

Mobil kontra vezetékes net Mobil kontra vezetékes net

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés