Féreg kiber protézissel

Szerző: a hang Forrás: digibiz.hu

Címkék: Microsoft |

2010.
09.26.
20:35

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Stuxnet most a menő, Irán atomerőművét is letérdeltette. Nevezett dolog számítástechnikai féreg, rémesen rosszindulatú program: átveszi a hatalmat a folyamatirányító Siemens szoftver felett és átadja az irányítást egy távoli gépnek. Az irániak lefújták az indulást, nyalogatják sebeiket és próbálják betömni a tátongó biztonsági réseket. Hátborzongató a történet, amelynek számos eleme külön elmélkedésre érdemes.

Itt van például az eleddig sehol sem cáfolt tény, hogy a Stuxnet a Windows nevezetű operációs rendszer három biztonsági hiányosságát használja ki - e három likból egyet már sebtében befoltoztak a redmondiak, amint olvasom az egyik hírben. Kérdezem én, mit keres a Windows nevezetű operációs rendszer egy atomerőműben? Egy olyan helyen tehát, ahol - gondolná az együgyű elemző - különös figyelemmel vigyáznak a biztonságra. Hm.

Egyes megfigyelők szerint ilyen támadást, ilyen meglehetősen pontos kiber attakot mezítlábas hacker nem volna képes előkészíteni és végrehajtani, következésképpen bizonyosra vehető, hogy egy fejlett informatikai erőforrásokkal rendelkező, értelemszerűen környékbeli és magától értetődően ellenséges érzületű ország indíthatta az ostromot - olvasni több helyütt is. Éppen csak ki nem mondják a nevét. Izrael, a térség egyetlen atomhatalma, több ízben is jelezte, hogy nem kedvére való Irán atomprogramja, továbbá kilátásba helyezte, hogy akár kibertámadásra is képes, ha lesz rá belső igény. Hm.

Íme, eljött a kiberháború kora, lehet falnak támasztani a Kalasnyikovot és Eugene Morrison Stoner M16-osát, és persze rendelni a pizzát, hogy legyen erő az egérkattintáshoz - hámozom ki az egyik, látnoki vénáját kidomborító megfigyelő soraiból. Érdekes jövőkép, amelyben nem látom, mi, magyarok hova is vagyunk valók, a kiberül támadni és védekezni képesek közé-e, vagy a kiszolgáltatottak és védtelenek vereségre ítélt lúzer masszájába. Hm.

A XIX. század második negyedében ismertté vált korabeli magyar blogger, Petőfi Sándor azon sorai jutnak eszembe, amelyeket 1846 decemberében az "Egy gondolat bánt engemet" című bejegyzésében fogalmazott meg, a kor elvárásai szerint rímbe szedve:

Egy gondolat bánt engemet:
Ágyban, párnák közt halni meg!
Lassan hervadni el, mint a virág,
Amelyen titkos féreg foga rág;

Mint ismeretes némelyek számára, a fent említett Petőfi a harcmezőkre vágyott, ifjúi vérét is ontani volt kész a világszabadságért. Törékeny alkatával és megzabolázhatatlan természetével végül a seregben találta magát, ismereteim szerint belső kommunikátorként szerzett csekély érdemeket. Aztán jött az a végső csata és soha meg nem fejtett eltűnése.

Törékeny alkatával és megzabolázhatatlan természetével, magas íkújával ma simán beválna hackernek - a haza szuverenitásának védelmében. Nem kellene gyújtó hangú posztokat írnia, nehéz kardot sem kellene csörtetnie, elég volna, ha alkotna egy durva titkos férget kiber protézissel Hm.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Videa vagy Indavideo?

További villámkérdések  Szavazás állása

Berobban az SMO

Az Amerikai Marketing Szövetség kutatása alapján a tengerentúli nagyvállalatok jövőre már jelentősen növelik éves marketing-költségvetéseiket. A következő öt évben, a teljes évi büdzsék 17,7 százalékéig dagadhat a közösségi médiára fordított összegek aránya.

2011 az SMO éve lesz 2011 az SMO éve lesz

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés