Félmilliárdért eladó a Sun Microsystems?

Szerző: digibiz Forrás: Mashable.com / Digibiz.hu

Címkék: Facebook | tőke | befektetés

2011.
01.03.
10:00

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Facebook 500 millió dollár friss tőkéhez jutott a Goldman Sachs és a Digital Sky Tecnologies által, így 50 milliárd dollárra emelkedett az értéke. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mihez kezd majd a közösségi oldal a pénzzel, de egyes források szerint fejlesztésre fogja használni.

A Facebook 500 millió dolláros friss tőkéhez jutott, ebből 450 milliót a Goldman Sachs pénzintézettől kapott, míg 50 millió dollárt a Digital Sky Technologies-től. A DST egyébként december végén a Grouponba is befektetett, aminek az értéke így 6,4 milliárd és 7,8 milliárd dollár közé került - írja a Mashable.com.  

A közösségi oldal eddig öt kör alatt 800 millió dollárnyi befektetéshez jutott, ezzel a mostani fordulóval pedig 1,3 milliárd dollárra emeli ezt az összeget. A The New York Times szerint az üzlettel 50 milliárd dollárra emelkedik a Facebook értéke. Szeptemberben még csak 23 milliárd és 33 milliárd dollár között mozgott az értéke, míg novemberre már 41 milliárdot ért.  

Az üzlet részeként a Goldman Sachs segíteni fog a Facebooknak, hogy további 1,5 milliárd dollárhoz jussanak, azáltal, hogy összegyűjtik a jövőbeni befektetőket. A cég egyébként először fektetett be pénzt a közösségi oldalba, azonban a DST korábban már 200 millió dollárral hozzájárult.

Szakértők még nem tudják, hogy mihez fog kezdeni a Facebook a pénzzel, így csak találgatnak. Egyes vélemények szerint első körben kifizetnek néhány befektetőt és alkalmazottat. Meg nem nevezett forrás szerint ezután a cég megvásárolja majd a Sun Microsystems informatikai termékeket gyártó cég helyét, ami 1993 óta Magyarországon is jelen van. A hazai irodában 60 munkatársuk dolgozik, és míg az elmúlt pénzügyi évben az anyacég stagnált, addig a hazai leányvállalat bevétele nőtt.

Más vélemények szerint a Facebook kénytelen lesz több alkalmazottat foglalkoztatni a jövőben, mert jelenleg csupán 1500 - 2000 dolgozója van, ami elég csekély egy céghez, ami pár napja Amerikában megelőzte a Google-t látogatottságban. Összehasonlítás végett a eBay-nek több, mint 15 ezer alkalmazottja van.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Farmville vagy MaffiaWars?

További villámkérdések  Szavazás állása

Tud különbséget tenni?

Jelenleg 500 MB-os mobilnet csomagra havi 2000 forinttól elő lehet fizetni, a 3-4 GB-os csomagok ára 4000 forint, a 7-14 GB-osaké pedig 6000 forint körül van. Ezzel párhuzamosan a vezetékes előfizetések ára sebességtől és adatmennyiségtől függően 2800 (1 GB) és 14000 forint között mozog, de van olyan csomag is, amely 4000 forint körüli összegért biztosít korlátlan hozzáférést.

Mobil kontra vezetékes net Mobil kontra vezetékes net

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés