Féláron is rekordot dönt a Facebook

Szerző: digibiz Forrás: TechCrunch.com, Wall Street Journal

Címkék: Facebook

2012.
02.02.
13:21

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Megkezdi a tőzsdére lépés folyamatát a Facebook. Azonban a korábban becsült 10 milliárd dollárral szemben 5 milliárd dollár értékben, igaz így is rekordokat dönt az IT szektorban.

Évek óta keringtek a pletykák a Facebook tőzsdei bevezetéséről, azonban a Facebook részéről nem akarták megszabni az időpontot: "Majd ha készen állunk rá" - hangzott a válasz a cég vezetőitől. Legutóbb már 10 milliárd dolláros elsődleges részvénykibocsásról szóltak a hírek, végül "csak" 5 milliárdnyi részvényt dobnak piacra.

Az elhúzódást részben a másodlagos piacok emelkedése és a speciális részvény-értékesítési program tette lehetővé. Ezek enyhítették a belső nyomást, és több ideje maradt a Facebooknak arra, hogy kiépítse céljait és termékeit az IPO-hoz.

 Az 5 milliárdos kibocsátás is rekord az internetes cégek között, eddigi legnagyobb a Google nevéhez fűződik, amely 2004 augusztusában 1,67 milliárd dollár értékben bocsátott ki részvényeket.

Szerdán nyújtották be az amerikai pénzügyi felügyeletnek a tőzsdére lépéshez szükséges dokumentumokat. A várhatóan áprilisban vagy májusban bekövetkező tőzsdei megjelenés - amely a Wall Street Journal információi szerint 75 milliár és 100 milliárd dollár közé emeli a közösségi hálózat értékét - az internetes cégek között mindenképpen rekordot jelent. Az eddigi rekorder Google 2004 augusztusában 1,67 milliárd dollár értékben bocsátott ki részvényeket. Az amerikai vállalatok közül egyébként csak a Visa, a General Motors és az AT&T Wireless rendelkezik 10 milliárd dollárnál nagyobb részvény kínálattal. 

Mark Zuckerberg körülbelül a vállalat 28%-át birtokolja és 57% szavazati joggal rendelkezik a bejelentés szerint. A vezérigazgató a tőzsdére lépéskor eladja a részvényeit és adó befizetésre fogja használni az összeget. Arról azonban nem szól a fáma, hogy mennyi részvénytől fog megszabadulni. 

A Facebook éves árbevétele lassabb mértékben növekszik, mint a közelmúltban tőzsdére lépett vállalatoké. A Groupon bevétele 695%-kal nőtt a megelőző kilenc hónapban, míg a Zynga bevétele megduplázódott. Természetesen a Facebook is jól profitál, a 2011-es bevétele 65%-kal nőtt az év elejéhez képest. 

A vállalat az FB jelzést fogja használni, ám arról még nem született döntés, hogy a New York-i tőzsdén vagy a Nasdaqon jelennek-e meg. 

Január elején még úgy tűnt, hogy a Goldman Sachs befektetési bank menedzseli majd a Facebook tőzsdei bevezetését, ám jelenleg a hírek szerint a Morgan Stanley segíti majd az IPO-t. (link) Az ajánlatot menedzselő további bankok, mint a Morgan Stanley, vagy a J.P. Morgan Chase, 100 millió dolláros jövedelmre számíthatnak.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Origo vagy Index?

További villámkérdések  Szavazás állása

Magyar fejlesztés az e-vámügy

Június közepe óta létezik egyablakos, elektronikus vámügyintézés Magyarországon, amitől az ügyintézés felgyorsulását és leegyszerűsödését várják, kisebb költségért. A magyar fejlesztés egyedi, sehol ennyi hatóságot nem hangoltak össze az EU projektjében. Szántó Tamást, a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központ elnökhelyettesét kérdeztük az új rendszerről.

Egyedi magyar fejlesztés az e-vámügyintézés Egyedi magyar fejlesztés az e-vámügyintézés

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés