Féláron is rekordot dönt a Facebook

Szerző: digibiz Forrás: TechCrunch.com, Wall Street Journal

Címkék: Facebook

2012.
02.02.
13:21

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Megkezdi a tőzsdére lépés folyamatát a Facebook. Azonban a korábban becsült 10 milliárd dollárral szemben 5 milliárd dollár értékben, igaz így is rekordokat dönt az IT szektorban.

Évek óta keringtek a pletykák a Facebook tőzsdei bevezetéséről, azonban a Facebook részéről nem akarták megszabni az időpontot: "Majd ha készen állunk rá" - hangzott a válasz a cég vezetőitől. Legutóbb már 10 milliárd dolláros elsődleges részvénykibocsásról szóltak a hírek, végül "csak" 5 milliárdnyi részvényt dobnak piacra.

Az elhúzódást részben a másodlagos piacok emelkedése és a speciális részvény-értékesítési program tette lehetővé. Ezek enyhítették a belső nyomást, és több ideje maradt a Facebooknak arra, hogy kiépítse céljait és termékeit az IPO-hoz.

 Az 5 milliárdos kibocsátás is rekord az internetes cégek között, eddigi legnagyobb a Google nevéhez fűződik, amely 2004 augusztusában 1,67 milliárd dollár értékben bocsátott ki részvényeket.

Szerdán nyújtották be az amerikai pénzügyi felügyeletnek a tőzsdére lépéshez szükséges dokumentumokat. A várhatóan áprilisban vagy májusban bekövetkező tőzsdei megjelenés - amely a Wall Street Journal információi szerint 75 milliár és 100 milliárd dollár közé emeli a közösségi hálózat értékét - az internetes cégek között mindenképpen rekordot jelent. Az eddigi rekorder Google 2004 augusztusában 1,67 milliárd dollár értékben bocsátott ki részvényeket. Az amerikai vállalatok közül egyébként csak a Visa, a General Motors és az AT&T Wireless rendelkezik 10 milliárd dollárnál nagyobb részvény kínálattal. 

Mark Zuckerberg körülbelül a vállalat 28%-át birtokolja és 57% szavazati joggal rendelkezik a bejelentés szerint. A vezérigazgató a tőzsdére lépéskor eladja a részvényeit és adó befizetésre fogja használni az összeget. Arról azonban nem szól a fáma, hogy mennyi részvénytől fog megszabadulni. 

A Facebook éves árbevétele lassabb mértékben növekszik, mint a közelmúltban tőzsdére lépett vállalatoké. A Groupon bevétele 695%-kal nőtt a megelőző kilenc hónapban, míg a Zynga bevétele megduplázódott. Természetesen a Facebook is jól profitál, a 2011-es bevétele 65%-kal nőtt az év elejéhez képest. 

A vállalat az FB jelzést fogja használni, ám arról még nem született döntés, hogy a New York-i tőzsdén vagy a Nasdaqon jelennek-e meg. 

Január elején még úgy tűnt, hogy a Goldman Sachs befektetési bank menedzseli majd a Facebook tőzsdei bevezetését, ám jelenleg a hírek szerint a Morgan Stanley segíti majd az IPO-t. (link) Az ajánlatot menedzselő további bankok, mint a Morgan Stanley, vagy a J.P. Morgan Chase, 100 millió dolláros jövedelmre számíthatnak.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Open Office vagy Ms Office?

További villámkérdések  Szavazás állása

Olajszennyezés és Google

Az emberiség történetének egyik legkomolyabb olajszennyezéssel járó természeti katasztrófájában érintett BP olajtársaság nem fukarkodik, a jelek szerint minden pénzt megér nekik, hogy valamelyest javíthassanak sérült reputációjukon. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, milyen mértékben képesek a nagyvállalatok befolyásolni a neten terjedő híreket azzal, hogy felvásárolják a Google-nél a kontextusban érintett keresőszavakat.

Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés