Kijátszható a Facebook - kis csalással könnyű élre jutni

Szerző: KV

Címkék: Facebook | Google | SEO

2010.
07.02.
12:27

2 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Annak ellenére, hogy szerepe egyre inkább felértékelődik, a legnépszerűbb közösségi oldal keresője egyelőre nincs felkészülve a csalásokra. Sőt, egy FB- marketinggel foglalkozó cég friss tanulmánya szerint kisebb-nagyobb trükkökkel pillanatok alatt juttatható tetszőleges rajongói oldal a találati lista élére.

Az egykor telefonkönyvként és email-regiszterként indult, de lassacskán egész napos időtöltést nyújtó, netezési szokásainkat alapjaiban felforgató Facebook sokmillió ember kezdőlapjává lett. Itt olvasunk híreket, tájékozódunk ismerőseink magánéletéről, itt hallgatunk zenét, szervezünk programokat és itt hirdetjük meg eladó gyerekbútorainkat. Igaz, ha általános keresést indítanánk, legtöbbször még elhagyjuk az oldal és átevezünk a világ legnépszerűbb keresőjére, a Facebook keresőjének szerepe mégis egyre inkább felértékelődik.

Mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy egyfelől komoly SEO-szakiránnyá, másfelől csalók, manipulálók, ranking-vadászok prédájává kezd változni a közösségi oldal végtelenül egyszerű keresője. Mivel néhány hónapja e kereső még nem szolgált többet annál, hogy megtaláljuk általa régi osztálytársaink adatlapjait, vagy kedvenc zenekarunk rajongói oldalát, nem annyira meglepő, hogy a motor erre még távolról sincs felkészülve.

A Like-gombokkal kinyílt a rendszer

Hiszen, amíg a Facebook viszonylag zárt rendszerként működött, kevés lehetőség nyílt a találati lista helyezéseinek manipulálására, amióta viszont lassan minden valamire való szájton megjelentek az integrált Like-gombok és a tartalommegosztás közzétételéből származóan jelentősen felértékelődött, hányan is klikkeltek egy-egy termék FB-oldalára, egyúttal az ügyeskedők trükkjeinek eszközkészlete is kiszélesedett.

Így viszonylag kevés erőfeszítést igényel, hogy a közösségi oldal keresőjében a találati lista élére kerüljön egy adott kifejezés, vagy márkanév. Ezen a korszakon a Google már bőven túl van, a Facebooknak azonban csak most kell szembenézni a linkfarmokkal vívandó küzdelemmel. Egyik-másik teljesen vállalt módon nyújt "lájkolási" szolgáltatást, mint például a Likey.net, LikeItPage, FBLike.net oldalak, melyek némi térítésért cserébe véletlenszerű kifejezésekkel és idézetekkel bombázza a közösségi oldalt, amelyekről egyelőre képtelen a rendszer eldönteni, hogy melyik jelent valós találatot és melyik az, amely csak spam.

Úgy működik, mint anno a Google-nél

A kereső átverését többek között a Facebookon engedélyezett OpenGraph elemek teszik lehetővé, melyek a külső weboldalak linkelésekor megjelenő címek, kisképek és az adott oldal első bekezdésének a hírfolyamban történő megjelenítését szolgálják. A megosztott oldalak forráslinkjei ráadásul a találati lista eredménylistájában is felbukkannak.

Dennis Yu, a BlitzLocal.com szakértőjének néhány napja publikált tanulmányából kiderül, hogyan lehet 60 másodperc alatt a Facebook kereső találatai között az első helyre kerülni gyakorlatilag bármilyen kifejezést tekintve.

Az első lépésként, ha még nem létezik, hozzuk létre termékünk, szolgáltatásunk FB-oldalát. Akkor is, ha nincs kifejezetten értékesítési vagy konkrét marketing célunk vele, mindez már csak a márkanév "levédése" szempontjából is szükséges, mintha saját cégnevünkhöz tartozó domain-névről lenne szó. Második lépésként fontos, hogy megfelelő profilképet válasszunk és külső hivatkozások által minél több rajongót (lájkolót) gyűjtsünk, mivel a kereső találatai között az átlag felhasználó azon döntését, hogy melyik csoporthoz csatlakozzon, nagyban befolyásolja, hogy a találatok közül melyik rendelkezik több taggal.

Egyelőre nincs ellenszere

Ezek után már csak egy kis segédalkalmazásra van szükség, amelyet Dennis SEO-guru programozó munkatársa készített, amellyel könnyedén generálhatunk "lájkoló állomásként" funkcionáló OpenGraph objektumokat. A nem túl bonyolult kereső algoritmusa alapján így akár egy-két lájkkal is a találati lista első, vagy második helyére kerülhet a kiszemelt FB- oldal, amint a lenti ábra mutatja.

FacebookFacebook

Nyilvánvalóan a hasonló manipulációkból eredő találatokat előbb-utóbb szűrni fogja a Facebook, annál is inkább, ha szeretne a Google keresőpiacon betöltött babérjaira törni, márpedig igencsak úgy tűnik. Addig viszont semmi sem szab határt az efféle ügyeskedésnek, így nem árt a fenti lehetőségeket is számba venni, ha sikeres rajongói oldalt szeretnénk üzemeltetni az egyre inkább felnőttkorba lépő közösségi oldalon.
    
2 hozzászólás 

2018.
03.23.
21:21

Lazán jb peti
Kérlek segítsetek

2

2018.
03.23.
21:20

Lazán jb peti
Nagyon jól megy és még kellene még

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

ADSL vagy mobilnet?

További villámkérdések  Szavazás állása

Iparági fúziók I-II

A fúziók, licencek, bevásárlások témakörében annyi az esemény, hogy halandó újságíró a legjobb szándékkal is csak jellemzőnek vélhető részleteket tud kiragadni a folyamatok áradatából. Ezúttal nem napjaink felvásárlásai között tallóztunk, hanem az iparág (közel)múltjából ragadtunk ki néhány tanulságos példát.

It-iparági fúziók I.rész: Méretes pofonok a segítő kéztől It-iparági fúziók I.rész: Méretes pofonok a segítő kéztől

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés