A Google 24 százalékkal növelte bevételét

Szerző: digibiz Forrás: Index/Portfolio.hu

Címkék: Google | Android | tőzsde

2010.
07.16.
15:57

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Egy év alatt 24 százalékkal nőtt a Google bevétele, a második negyedévet pedig majdnem úgy zárta, ahogy azt elvárták tőle. Mindezt elősegítette egyrészről az Androidos okostelefonok iránti érdeklődés fellendülése, másrészt a Kínával való megegyezés, aminek a hatása azonnal érzékelhető volt a tőzsdén is.

Második üzleti negyedévében 2,08 milliárd dollár nyereséget szerzett a Google, amivel hajszálnyival maradt csak el a Wall Street elvárásaitól. A bevétele azonban jól alakult, a keresőcég 5,09 milliárd dollárt keresett a vizsgált időszakban, ezzel felülmúlva a befektetőt  várakozásait is, akik 4,99 milliárd dollárnál többre nem számítottak. (A teljes 6,82 milliárdos bevételből le kell vonni 1,73 milliárdot, ami a cég üzleti partnereinek jár.)

A Google saját weboldalairól folyt be a bevétel 66 százaléka, 4,5 milliárd dollár, míg a partner weboldalak - az AdSense szolgáltatással - a bevételek 30 százalékát hozták, összesen 2,06 milliárd dollárt. Mindkét terület éves szinten 23 százalékkal növelte bevételeit - írja az Index, a Google 2010. második negyedévi pénzügyi beszámolója nyomán.

Eric Schmidt, a vállalat vezérigazgatója külön kihangsúlyozta az Android operációs rendszer sikerét: most már havonta 165 000 ilyen telefont aktiválnak, míg az előző negyedévben még csak 65 000 androidos okostelefon talált vevőre. Az Android Market szoftverbolt kínálata is gyorsan nő, most 70 000 program közül lehet válogatni.
portfolio.hu
Forrás: Portfolio.hu

Kína is besegített


Kínának köszönhetően a Google részvényei 4%-ot emelkedtek a nyitás előtti kereskedésben még július 9-én, amikor megjelentek a hírek, hogy a kínai szabályozó hatóságok engedélyezték, hogy a Google továbbra is nyújtson internetes keresési szolgáltatásokat Kínában. Mint ismeretes a szabályozó hatóságokkal nem sikerült dűlőre jutnia a vállalatnak, mert azok cenzúrázták a keresési eredményeket a google.cn oldalon. Érdekes megoldást talált a Google erre a hónapokig húzódó vitára: a felhasználók a google.cn helyett automatikusan a google.com.hk oldalon találták magukat, ahol cenzúrázatlanul lehetett keresni - írta a Portfolio.hu.

Elemzők úgy értékelték, hogy a Google enyhített hozzáállásán és kompromisszumot akart kötni Kínával, ami azt jelenti, hogy nem akart felhagyni kínai tevékenységével, hiába fenyegetőzött. Korábbi elemzői becslések szerint a kínai piac évente 600 millió dolláros bevételt jelent a vállalatnak, ami mindössze a teljes bevétel alig 3%-át teszi ki (ha a 2009-es bevételekkel számolunk). Bár egyelőre elhanyagolható mértékű a kínai jelenlét hatása a Google eredményeire, ugyanakkor a piac nagy növekedési potenciáljáról nem szabad megfeledkezni.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Bill Gates vagy Steve Jobs?

További villámkérdések  Szavazás állása

Visszanyalt a fagyi

A Buzz jogsértései miatt indított jogi hajcihőt végül peren kívül sikerült rendeznie a Google-nek, de így is 2 milliárd forintnak megfelelő összegbe és egy fájóan népszerű videó elterjedésébe került az azóta megbukott termékük agresszív bevezetőkampánya.

Google: ingyenfagyi-osztásért 8 millió dollár büntetés Google: ingyenfagyi-osztásért 8 millió dollár büntetés

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés