Elsüllyedt a Google Wave

Szerző: digibiz Forrás: HWSW/digibiz.hu

Címkék: Google Wave | Novell | Pulse | közösségi szolgáltatás

2010.
08.05.
12:59

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Tavaly nyáron nagy port kavart a Google új projektje, a Wave, melyet úgy dobtak a köztudatba, mint egy hibrid kommunikációs és közösségi szolgáltatás. Forradalmian új megoldásokat ígértek, ám már ekkor sokan voltak azok, akik nem értették az egész rendszert. Mostanra a kezdeti lelkesedés is alább hagyott, ezért a cég kiiktatja a Google Wave szolgáltatást.

A Google közösségi-kollaborációs platformja mára teljesen érdektelenné vált, a cégnél ezért úgy döntöttek, leáll a projekt - írja blogjában Urs Hölzle, a Google alelnöke. A cég hivatalos álláspontjában kifejti, jóval nagyobb érdeklődésre számítottak, ráadásul idővel a kezdeti, rendkívül élénk felhasználói aktivitás is alábbhagyott azoknál a felhasználóknál, akik belakták a szolgáltatást - számol be a HWSW. Ahogy arról már egy korábbi cikkünkben szót ejtettünk, a Google Wave esetében a nem kellő fogadtatás oka valószínűleg a piac "éretlensége".Túl nagy volt a váltás, túl "új" a megközelítés, vagy túlságosan rögzültek a korábbiak. Ezt most a cég vezetője is beismerte.

A Wave halálának mostani bejelentése nem jelenti azt, hogy a jövőben nem kell újragondolni az online kommunikáció és információmegosztás mikéntjét -írja a Webisztán szerzője. A Gmail felületi megoldásai, és a Wave-ben rejlő ötletek jó irányt képviselnek. Csak az egészet olyan egybitesre kellene megcsinálni, mint ahogy a lájkolás működik a Facebooknál. Egyszerű, érthető, nem kell gondolkodni. Gombot nyomunk, megosztunk, profilozzuk magunkat.

Hova lesznek a tárolt adatok?
A vállalat a Wave fejlesztését már most leállította, a szolgáltatás azonban a jelenlegi formájában az év végéig még biztosan elérhető marad. A webes platform komponenseinek egy részét "átmenekítik" más alkalmazásokba, Hölzle ezzel együtt megígérte, hogy a Wave-en elhelyezett tartalmak kigyűjtéséhez segítséget nyújtanak az ügyfeleknek. Könnyen lehet, hogy a Wave sorsára jut az idén februárban indult Buzz is, melynek megjelenésekor szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a két, hasonló célt szolgáló rendszer aligha fér majd meg egymás mellett.

Más hasonló rendszerek tovább működnek


A Wave körüli felhajtás idején több vállalat is bemutatott ehhez hasonló, infomunkások közötti valós idejű együttműködést lehetővé tevő rendszereket, például a Novell és az SAP is. A Novell hivatalos PR blogjában leszögezte, a Wave bezárása nem érinti saját megoldásának, a Pulse-nak a működését vagy fejlődését. A vállalat úgy véli, a Google megoldása iránt tanúsított érdektelenség ellenére idén megjelenő saját rendszere sikeres lesz a vállalatok, vállalati felhasználók körében. A Pulse egyébként kompatibilis a Google Wave-vel, a két rendszer átjárható, legalábbis amíg a Wave működik.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Linux vagy Windows?

További villámkérdések  Szavazás állása

Berobban az SMO

Az Amerikai Marketing Szövetség kutatása alapján a tengerentúli nagyvállalatok jövőre már jelentősen növelik éves marketing-költségvetéseiket. A következő öt évben, a teljes évi büdzsék 17,7 százalékéig dagadhat a közösségi médiára fordított összegek aránya.

2011 az SMO éve lesz 2011 az SMO éve lesz

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés