Enyhítettek a vitatott internetes törvényen

Szerző: digibiz Forrás: Index

Címkék: internet

2011.
12.16.
11:55

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Tegnap került az amerikai szenátus elé a Stop Online Piracy Act elnevezésű törvény tervezet, azonban néhány nappal a szavazás előtt Lamar Smith szenátor komoly változatásokat eszközölt benne.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az időszakban nagy port kavart a SOPA névre keresztelt törvénytervezet, amelyet Lamar Smith texasi republikános neve fémjelez. A Wikileaks nemrég bejelentette, hogy weboldala elsötétítésével tiltakozna a törvény bevezetése ellen. Míg a szórakoztatóipar támogatja a digitális lopás ellen fellépő tervezetet, addig az internetes cégek azzal érvelnek ellen, hogy hatására eltűnne az internet közösségekre és felhasználói tartalomra épülő formája.
 
Úgy tűnik, hogy az utóbbi cégek célbe értek - részben a Google lobbijának köszönhetően -, mert a szenátus elé került tervezet szövegéből eltűntek a legkritikusabb részek, bár vitára okot adó pontokban még most is bővelkedik a szöveg.
 
A változtatások értelmében bírói döntés lenne szükséges ahhoz, hogy egy jogsértéssel gyanúsított oldal ellen beinduljon a pénzügyi bojkott és az internetszolgáltatók szűrése. Az eredeti szöveg szerint már a vád elég lett volna ehhez.
 
Lényegesen leszűkítették a tervezett tűzfalon kívül rekeszthető weboldalak körét is: a "külföldi oldal" kifejezést Smith úgy pontosította, hogy nem tartoznak bele a .com, .org és .net domének alá tartozó oldalak.
 
A harmadik változás már jóval kisebb hatású: szabad kezet adnak az internetszolgáltatóknak a jogsértés miatt letiltott oldalak blokkolásának technikai megoldására.
 
Ennek ellenére azonban  a törvény még mindig tágan értelmezhető, ráadásul ugyanúgy a kormány kezében marad a hatalom a jogellenes oldalak keresőből való eltávolításával kapcsolatban. Életbe lépéséhez  nem csak a szenátus elfogadása szükséges, hanem a képviselőháznak is jóvá kell hagynia. Jelenleg Ron Wyden szenátor a legnagyobb ellenzője, aki ellenjavaslattal állt elő, amely azonban egyelőre csupán kezdeti tervezet fomájában létezik.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Torrent vagy iTunes?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kétmilliós netbankos körkérdés

Jóval kétmillió fölött jár már az internetbanki szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek száma. Megnéztük, a kutatások szerint kikről is van szó, és összevetettük az adatokat a bankoktól kapott információkkal. Kiderült, hogy az összképet erősen árnyalják az egyes bankok közti különbségek.

Kétmilliós körkérdés: kik használják az online banki szolgáltatásokat? Kétmilliós körkérdés: kik használják az online banki szolgáltatásokat?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés