Enyhítettek a vitatott internetes törvényen

Szerző: digibiz Forrás: Index

Címkék: internet

2011.
12.16.
11:55

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Tegnap került az amerikai szenátus elé a Stop Online Piracy Act elnevezésű törvény tervezet, azonban néhány nappal a szavazás előtt Lamar Smith szenátor komoly változatásokat eszközölt benne.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az időszakban nagy port kavart a SOPA névre keresztelt törvénytervezet, amelyet Lamar Smith texasi republikános neve fémjelez. A Wikileaks nemrég bejelentette, hogy weboldala elsötétítésével tiltakozna a törvény bevezetése ellen. Míg a szórakoztatóipar támogatja a digitális lopás ellen fellépő tervezetet, addig az internetes cégek azzal érvelnek ellen, hogy hatására eltűnne az internet közösségekre és felhasználói tartalomra épülő formája.
 
Úgy tűnik, hogy az utóbbi cégek célbe értek - részben a Google lobbijának köszönhetően -, mert a szenátus elé került tervezet szövegéből eltűntek a legkritikusabb részek, bár vitára okot adó pontokban még most is bővelkedik a szöveg.
 
A változtatások értelmében bírói döntés lenne szükséges ahhoz, hogy egy jogsértéssel gyanúsított oldal ellen beinduljon a pénzügyi bojkott és az internetszolgáltatók szűrése. Az eredeti szöveg szerint már a vád elég lett volna ehhez.
 
Lényegesen leszűkítették a tervezett tűzfalon kívül rekeszthető weboldalak körét is: a "külföldi oldal" kifejezést Smith úgy pontosította, hogy nem tartoznak bele a .com, .org és .net domének alá tartozó oldalak.
 
A harmadik változás már jóval kisebb hatású: szabad kezet adnak az internetszolgáltatóknak a jogsértés miatt letiltott oldalak blokkolásának technikai megoldására.
 
Ennek ellenére azonban  a törvény még mindig tágan értelmezhető, ráadásul ugyanúgy a kormány kezében marad a hatalom a jogellenes oldalak keresőből való eltávolításával kapcsolatban. Életbe lépéséhez  nem csak a szenátus elfogadása szükséges, hanem a képviselőháznak is jóvá kell hagynia. Jelenleg Ron Wyden szenátor a legnagyobb ellenzője, aki ellenjavaslattal állt elő, amely azonban egyelőre csupán kezdeti tervezet fomájában létezik.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Vatera vagy Teszvesz?

További villámkérdések  Szavazás állása

A hazai netezők nem fogékonyak a webkettőre

Szabó Mártonnal, az iWiW alapítójával és korábbi vezetőjével csendes leköszönése alkalmából beszélgettünk. Távozásának egyszerű az oka: 8 év alatt elfáradt. Továbbra is segíti tanácsaival az Origo-t de most inkább pihen és utazik. Twitterezni valószínűleg nem fog, de a blogírást elképzelhetőnek tartja. Mint mondja, sosem volt még ennyire érdekes a social media világa, a fejekben viszont volna mit helyére tenni. Mi nagyon örülnénk, ha belefogna, mert Marcit jó hallgatni. Nehezen is tudtuk abbahagyni, így a vele készült interjút két részletben közöljük, rövidített videóanyaggal spékelve.

"A hazai netezők nem fogékonyak a webkettőre" - interjú Szabó Mártonnal, az iWiW korábbi vezetőjével 

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés