Elutasítja az EU az ACTA-t

Szerző: digibiz Forrás: Guardian.co.uk

Címkék: ACTA | internet | Európai Unió

2012.
05.10.
12:52

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Várhatóan nem fogja az Európai Parlement elfogadni az ACTA-t, vagyis a szerzői jogokat érintő kereskedelmi megállapodást, legalábbis erre utalt beszédében Neelie Kroes beszédében.

Az ACTA értelmében a hatóságok ellenőrizhetik a felhasználók adatforgalmát, és az illegális tartalmakért bárkit a törvény elé idézhetnek. Az illegális tartalmak pontos fogalmi meghatározása azonban továbbra is vita tárgyát képezi, a törvény ennek megítélésében szabad kezet adna az illetékes hatóságoknak, így nem igazán lehet tudni, hogy mely esetekben járna és járhatna el az állam a felhasználóval szemben. A rendszer révén az internet az állami hatóságok ellenőrzése alá kerülne.

A tervezet szerte Európában utcai tüntetések tárgyát képezte. Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke, egyben az EU távközlési biztosa, szerint nem fogják elfogadni azt. Ugyanakkor arra kérte a szabad internet harcosait, hogy ne hagyják abba a küzdelmet.

Pénteki beszédében kifejtette, hogy "egy SOPA (Stop Online Piracy Act) és ACTA nélküli világra vágynak". Az Acta-t (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) a 27 EU országból 22 aláírta, köztük az Egyesült Államok és Japán is. Azonban néhány aláíró országban a parlament elutasította, hogy ratifikálja azt a nyilvánosság nyomásának hatására.

Kroes szerint változásokra van szükség, ami nem jelent egyet azzal, hogy a szellemi termékek ingyenessé válnának. Nyitottnak kell lenni az újfajta megoldásokra, szabad és nyílt internetet kell megvalósítani, de olyan módon, hogy azon ne uralkodjanak "vadnyugati" állapotok. Ennek elősegítésére néhány napja már letiltották a MegaUploadot vagy a The Pirate Bay-t.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Abaqoos vagy PayPal?

További villámkérdések  Szavazás állása

Magyar fejlesztés az e-vámügy

Június közepe óta létezik egyablakos, elektronikus vámügyintézés Magyarországon, amitől az ügyintézés felgyorsulását és leegyszerűsödését várják, kisebb költségért. A magyar fejlesztés egyedi, sehol ennyi hatóságot nem hangoltak össze az EU projektjében. Szántó Tamást, a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központ elnökhelyettesét kérdeztük az új rendszerről.

Egyedi magyar fejlesztés az e-vámügyintézés Egyedi magyar fejlesztés az e-vámügyintézés

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés