Élőben bloggolt az eBay

Szerző: digibiz Forrás: The Wall Street Journal

Címkék: eBay | PayPal | blog | John Donahoe

2010.
07.26.
11:03

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az eBay élőben közvetítette értekezletét a PayPal-ról és az amerikai gazdaságot érintő aggodalmakról. A beszámolókból az is kiderült, hogy az oldal aukciós része épp úgy nyereséget hozott az elmúlt évben, mint a PayPal üzletág; mindezzel a cégnek sikerült felülmúlnia még a Wall Street-i várakozásokat is.

Az eBay a második negyedévben 412 millió dolláros nyereségről számolt be, ami a tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva 26%-os emelkedést jelent. A vállalat közlése szerint az üzletnek mind a PayPal része, mind pedig a főszerepet betöltő aukciós portál szegmense növekedést mutatott, ami az árbevételek 6%-os emelkedéseként jelentkezett a kimutatásokban. A PayPal ugyan gyors iramban növekedett ez idáig, de az eBay épp a jelentősebb méretű online piactér üzletágának átalakítására tett kísérletének kellős közepén jár - adta hírül a The Wall Street Journal.

"Kimagasló eredményeket produkáltunk a második negyedévben, amivel ismét bebizonyítottuk világméretű erősségünk, és azt, hogy fogyasztóinknak üzletágaink egyre szélesebb skálájával tudunk szolgálni." - nyilatkozta John Donahoe, az eBay vezérigazgatója. Elemzőket kért fel, hogy szót ejtsenek az elektronikus kereskedelemről, a PayPal növekedéséről, és az aukciós oldallal kapcsolatos fejlesztésekről. Donahoe arra is választ várt, hogy a vállalat miért vesz vissza az árbevételeire vonatkozó előrejelzések mértékéből.

A PayPal a várakozásokon felül teljesít

Az élőben közvetített értekezletet, mint mindig, most is a vezérigazgató, John Donahoe és a pénzügyi igazgató, Bob Swan vezette. A vezér kiemelte az eBay stratégiai céljait, miszerint a PayPal az online pénzügyi kifizetések területén a vezető szerepet, míg az aukciós oldal az elektronikus kereskedelemben az egyik vezető szerepet kell, hogy betöltse. A tavalyi évhez viszonyítva az árbevétel 15%-ot emelkedett, ha kivesszük a Skype-ot a számításokból (ellenkező esetben a már említett 6% mutatható ki).

google

A PayPal a negyedév minden hónapjában egymillió új ügyféllel gyarapodott, így pillanatnyilag összesen 87 millió aktív ügyfelet tudhat magáénak, ráadásul kilátásba helyezte az ázsiai piacon való terjeszkedést is. További lehetőség a PayPal háza táján a mobil fizetések korszerűsítése, fejlesztése, a mobiltelefon használat nyújtotta előnyök megragadása.

Ami az aukciós oldalt illeti, Donahoe elmondása szerint az elmúlt negyedévben az amerikai piac költései gyengültek, ami részben a megerősödött dollár árfolyam exportra gyakorolt hatásának eredménye, de nem lehet csupán erre fogni, a tapasztalt eredményeken mindenképpen javítani kell. A mobiltelefonok az aukciós portál szempontjából is lényegesek, az eBay applikációkat mintegy 11 millióan töltötték le iPhone-jukra az említett periódusban.

Swan továbbá hozzá tette, hogy a PayPal folyamatosan a várakozásokon felül teljesít, az online piactéren pedig Európáé a vezető szerep, jóval meghaladva az ázsiai és a jelentősen lemaradt amerikai piacokat. A pénzügyekkel kapcsolatos szolgáltatásokból származó árbevétel, a PayPal-t is beleértve, 22%-kal növekedett. Az elektronikus aukciós oldalhoz kötődő szolgáltatások árbevétele mindössze 11%-kal tudott emelkedni, aminek közel 60%-a ráadásul nemzetközi eladásokból realizálódott, és bár az oldalnak jelen pillanatban 92 millió aktív felhasználója van, az
eBay vezetősége az aktuális eredményeknél jobbat vár. "Az első félév némi elővigyázatosságra ösztönöz minket."- mondta Swan, és hozzátette: "Az európai valuták a továbbiakban is relatív gyengék maradnak, így az amerikai elektronikus kereskedelem piaca meglehetősen le fog lassulni."

Az online piactér kérdések-és-válaszok (Q&A) felületének megnövekedett használatával kapcsolatban Donahoe megemlítette, hogy a jelenség bizonyára az oldal folyamatos átalakulásához köthető, így tájékoztatják egymást a felhasználók a tapasztalataikról.

A hagyományos és a mobiltelefonos internet felhasználók között Donahoe abban látja a különbséget, hogy "a mobil megnöveli az aukciós oldallal való interakciók gyakoriságát", többször lépnek be az oldalra. A vezérigazgató nagy várakozásokkal tekint a vonalkód leolvasó vállalat, a RedLaser eBay általi bekebelezésére, ami "az eBay 200 millió áruféleségét teszi kód által is elérhetővé a fogyasztók számára", amikor egy valódi üzletben olvassák majd le a vonalkódot.

Donahoe úgy véli, hogy a PayPal azon al-üzletágán, amely az online kereskedőket szolgálja ki - akiknek a felületein a PayPal-lal és hitelkártyákkal is lehetséges a fizetés - "még van mit fejleszteni", ráadásul szerinte nagy hangsúlyt kellene fektetni arra, hogy a fogyasztók hozzászokjanak a PayPal rendszeréhez, és technológiai újdonságok segítségével a mobiltelefonos fizetés eredményeihez foghatókat tudjanak realizálni.

Kedvezményes árak bevezetése

A vezérigazgató úgy véli, bár a kutatásaik szerint erősíti a fogyasztói hűséget az eBay azon gyakorlata, miszerint garantálják az áru kicserélését vagy az árának visszafizetését, amennyiben a vásárló nem elégedett vele, erről sokan nem tudnak. Nagyobb hangsúlyt kívánnak tehát fektetni ennek kommunikálására.

Az eBay tovább gyarapítja kínálatát a kiárusított divatcikkek területén, ahol az értékes darabokat kedvezményes áron teszik elérhetővé. Ugyanezt az elvet szeretné Donahoe kiterjeszteni a technikai készülékekre és az autó alkatrészekre, kiegészítőkre is.

Dough Anmuth elemző az eBay véleményét kérte ki a makrogazdasági környezetről, és a már korábban is említett válaszokat kapta Swan-től, a pénzügyi igazgatótól, miszerint a gyengülő euró árfolyam miatt lecsökkent az európai import, és az amerikai lakosság költései is megcsappantak a második negyedévben, ami "május végén, június folyamán jelentős lassulást eredményezett" a vállalat pénzügyi növekedésében. Ez a tapasztalat az amerikai gazdaságra nézve sem kecsegtet sok jóval. Az utolsó kérdés is a külföldi valuták körül forgott, mivel az eBay üzleteinek több mint fele az USA-n kívüli partnerekkel történik. Ezek negatív hatása a részvényekre eső bevételekre vonatkoztatva éves szinten közel 10 cent lesz, ami sajnos kihat majd a nemzetgazdaság egészére is.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Bill Gates vagy Steve Jobs?

További villámkérdések  Szavazás állása

Önkormányzat vs. internet

A GKIeNET magyarországi önkormányzatok körében 2008-ban készített kutatása alapján számítógéppel rendelkező önkormányzatok 67%-a rendelkezik saját honlappal. Olvassa el a teljes cikket!

Mobil kontra vezetékes net Mobil kontra vezetékes net

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés