Egyedülálló megoldás: hazai netes színházközvetítés

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu

Címkék: online videó | online közvetítés | netszínház.com | Youtube

2010.
06.02.
09:17

1 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Szervezett formában online koncertközvetítésekkel Magyarországon eddig nem találkoztunk, leginkább csak kísérleti stádiumban levő kezdeményezésekről beszélhettünk. Egy fiatal hazai kezdeményezés élőben közvetít színházi előadásokat, fizetős rendszerben. Kulcsár Lászlót, a Netszínház.com vezetőjét kérdeztük.

Mióta létezik az oldal?

2009. Október 23-án debütáltunk, a szolnoki Szigligeti Színház Bánk Bán előadását közvetítettük. Az előadás előtt egy héttel vettük fel a kapcsolatot a színház igazgatójával, Balázs Péterrel. Lényegében nyitott kapukat döngettünk, szó nélkül beleegyeztek az online közvetítésbe, amivel leginkább a határon túli színházkedvelő magyarokat szerettük volna elérni. Az első közvetítésünk ingyenes volt, 628-an nézték a közvetítést, zömmel Amerikából és a környező országokból.

Milyen külföldi mintát követtek?

Ez teljesen saját ötlet. Hasonlót azonban csinál a New York-i Metropolitan opera; egy hónapban egyszer közvetítenek egy előadást a világ számos pontjára, így a Művészetek Palotájában is élvezhetőek ezek az előadások kivetítőn. Ez ad egyfajta közösségi élményt a nézőknek. Olyan jellegű közvetítés még nincs, ahol valaki a lakásából nézheti az adott színdarabot, ilyen tekintetben úttörő vállalkozásunk.

Milyen technikai feltételekkel valósítható meg egy közvetítés?

Kell egy nagy sávszélességű  internetes kapcsolat a közvetítés helyszínéről. Ha ez nincs meg az adott helyszínen, akkor mi építjük ki. Az előadásokat 3 kamerával rögzítjük és a helyszínen élőben vágjuk egy keverőpulton. Innen elmegy egy szerverszolgáltató felé, ami szétdobja annyi irányba, amennyi irányból nézik az előadást. Főleg vidéki színházak esetében előfordul, hogy lekapcsoljuk az adott megye felhasználói felé a szolgáltatásunkat, mert nem szeretnénk, ha az online közvetítés miatt maradnának távol az emberek az előadástól.

Mióta fizetős a szolgáltatás?

Csak az első előadásunk volt ingyenes. Szeretnénk, hogy megszokják az emberek, hogy értékért kapnak értéket, hiszen mai világunkban a kultúra értéke devalválódik. Természetesen a költségeinket is fedeznünk kell, hiszen a közvetítés és a jogdíjak megfizetése hatalmas összegeket emésztenek fel.

Milyen áron válthatunk jegyeket?

 A "jegyek" ára 5 és 11 euró között mozog, az előadás ára mindig attól függ, hogy milyen megállapodást tudunk kötni az adott színházzal.

Nézőszám?

Változó. Ha sokat játszunk egy előadást, akkor eddigi tapasztalataink alapján beáll a nézőszám. Sokat játszottuk a Leányvásár című előadást, ahol a nézőszám 20-40 közötti főre állt be alkalmanként. A legnézettebb műsorunk egy kassai gálaest volt, több mint 400 jegyet adtunk el. Úgy tapasztaljuk, hogy a nézők számára a humoros táncos gálaestek a legvonzóbbak, az ilyen jellegű előadásokra adjuk el a legtöbb jegyet. Szolgáltatásunk még nagy újdonság, az idei évadban csak az interneten tudjuk reklámozni szolgáltatásainkat. Jelentősebb bővülést a következő évadtól kezdve várunk.

Koncertközvetítésre gondoltak?

Olyannyira, hogy 1 hónapon belül indul a netkoncert.com oldalunk. Ide most töltjük fel a felvett koncerteket, ezen kívül a Budapest Jazz Clubbal kötöttünk szerződést, ahonnan minden este közvetítjük élőben a koncerteket. A jazz műfajában látunk fizetőképes keresletet, hiszen ebben a műfajban jelentkezik legkevésbé a nyelvi korlát. Reményeink szerint megfelelő marketingstratégiával hamarosan a nemzetközi zenerajongókat is szélesebb körben érhetjük el.

Távlati tervek?

Kísérleti projektként működtetjük az oldalakat. Az élet majd megmutatja, hogy bírjuk-e erőforrásokkal. Most a legfontosabb, hogy megfelelő választékot szolgáltassunk. Ha a szolgáltatásra 1-2 éven belül nem sikerül felépítenünk egy kellően erős bázist, akkor kénytelenek leszünk komolyan elgondolkodni a folytatáson.

Sok munkánk van még a megfelelő technikai feltételek biztosításával. Full HD felbontással szeretnénk közvetíteni, amit még a Youtube sem tud biztosítani. Mi a távolkeleti és az amerikai közönség magas igényeit is ki szeretnénk elégíteni. Célunk, hogy egy HD televízión nézve is a legkitűnőbb élményt nyújtsa egy-egy koncert vagy színházi előadás közvetítése. 
    
1 hozzászólás 

2010.
06.02.
17:14

bpelhos
1. Hasznos a cikk, valamiért nem találkoztam velük eddig.
2. Safari alatt szétesik az oldal

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Safari vagy Chrome?

További villámkérdések  Szavazás állása

Menő a netes TV

Egyre többen néznek televíziót internetes platformon, ám messze még az idő, amikor a felhasználók minden tekintetben e verzió mellett teszik majd le voksukat. Az online tévézés ettől függetlenül máig kiaknázatlan reklámlehetőségeket rejt.

Az online tévénézők a jelenleginél több reklámot is eltűrnének Az online tévénézők a jelenleginél több reklámot is eltűrnének

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés