Elismerte a Google a szabálytalan adatgyűjtést

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu / MTI

Címkék: Google | StreetView | adatvédelem

2010.
05.15.
21:40

2 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Google bejelentette, hogy a StreetView-t fényképező autók véletlenül gyűjtöttek össze engedély nélküli adatokat a jelszó nélküli Wi-Fi hálózatokról. A cég becslése szerint 2006 óta így mintegy 600 gigabájtnyi, azaz egy normál merevlemez kapacitásának megfelelő adatot gyűjtöttek össze.

A StreetView autók nemcsak panorámaképek készítésére alkalmasak, hanem a Wi-Fi-n közölt nyilvános adatok, így a hálózatok nevének és a számítógépek MAC-címének gyűjtésére is. Alan Eustache, a cég alelnöke elmondta: a gond az volt, hogy a járművek a wifi hálózatokon jelszó által nem védett információkat is rögzítettek.

AFP foto


"Mihelyt értesültük a problémáról, leállítottuk a StreetView-autókat, külön hálózatokon elkülönítettük ezeket az adatokat, amelyek azonnal lekapcsoltunk, hogy elérhetetlenné tegyük őket" - közölte a Google, amely az internetezők tevékenységeivel kapcsolatos adatok gyűjtésével korábban is aggodalmat váltott ki egyes megfigyelők körében. "A lehető leghamarabb megsemmisítjük ezeket az adatokat; konzultációt folytatunk a különböző országok illetékes hatóságaival arról, hogyan tudunk minél gyorsabban megszabadulni tőlük" - magyarázta blogján a kaliforniai vállalat.

A Google-vezető szerint az elkövetett hiba nem volt súlyos, annál is inkább, mert csak részinformációkhoz jutottak hozzá. A járművek Wi-Fi-berendezése ugyanis másodpercenként ötször vált csatornát, és nem gyűjtöttek adatokat a jelszóval védett hálózatokon. A cég mindazonáltal hangsúlyozta: a történtek ismételten felhívják a figyelmet a jelszó nélküli Wi-Fi hálózatok sérülékenységére.

Bizarr német megoldás

A német legfelsőbb bíróság döntése szerint a jövőben 100 euróig terjedő pénzbüntetéssel sújthatók azok, akik nem védik jelszóval otthoni vezeték nélküli internethálózatukat, és ezáltal lehetővé teszik, hogy harmadik fél hozzáférjen, és illegálisan közzétett tartalmakat töltsön le azon keresztül.

    
2 hozzászólás 

2010.
05.22.
09:49

ivén
Mit tudtok a Microsoft Windows 95-ös adatgyüjtéséről? A javított operációs rendszer már nem gyűjtötte a felhasználói merevlemez adatait, de nem emlékszem hogy a googlehoz hasonló adatmegsemmisítésről egyáltalán esett volna szó ...

2

2010.
05.22.
09:49

ivén
Mit tudtuk a Microsoft Windows 95-ös adatgyüjtéséről? A javított operációs rendszer már nem gyűjtötte a felhasználói merevlemez adatait, de nem emlékszem hogy a googlehoz hasonló adatmegsemmisítésről egyáltalán esett volna szó ...

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

iPhone vagy Blackberry?

További villámkérdések  Szavazás állása

Akcióban a szezonális termékek

A webáruházak többsége nem készül külön akcióval a nyárra, inkább az őszi és téli időszakhoz hasonlóan a szezonális termékeket kínálják kedvezménnyel. Az internetes üzletek a válság miatt nem változtattak az árazási szokásaikon, azonban így is növelték vásárlóik számát.

Nyári akciók nélkül is bővülnek a webshopok Nyári akciók nélkül is bővülnek a webshopok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés