E-voks: leghamarabb 4 év múlva

Szerző: digibiz Forrás: Aschenbrenner Sándor

Címkék: elektronikus voksolás | elektronikus ügyintézés | elektronikus aláírás | választás 2010

2010.
04.13.
08:28

1 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Kizárólagossá ugyan nem tehető az e-voksolás, viszont a külföldről voksolók és az igazolással szavazók a sorban állást biztosan elkerülhetnék, ha 2014-ben már elektronikusan adhatnák le szavazataikat. Ehhez azonban már most ki kellene alakítani a rendszert, állítják szakértők.


Ha az Egyesült Államokban, Hollandiában, Belgiumban, Nagy-Britanniában és Észtországban működik az elektronikus szavazás, miért ne használhatnák a magyarok is? Kevesen tudják, hogy itthon két kísérlet is történt az elektronikus aláírás bevezetésére (ez előfeltétele lehetne az e-voksnak), ám a parlamenti pártokon elbukott a kezdeményezés. Pedig megérné a bevezetése, jelenleg egy voks 5 Euróba kerül a magyar államnak, egy külföldi szavazat azonban 500 Euróba kóstál. Tóth Zoltán választási szakértő azonban nem látja annak a jelét, hogy a közeljövőben jobb belátásra térnének a pártok. Az Európai Választási Szakértők Egyesülete még ajánlásokat is kidolgozott az államok részére. Ugyan kivitelezhető lenne az otthoni PC-ről elküldött elektronikus szavazás is, az egyesület inkább a szavazókörből leadott e-voksolást ajánlja, például azért, hogy papíralapú másolat is rendelkezésre álljon arról, hogyan szavazott a választópolgár.  

Több variáció  is létezik az e-voksolásra. Például a szavazókörben papíralapon történik a szavazás, amit később beszkennelnek. A másik lehetőség, hogy érintőképernyőn történik a szavazás, amiről bizonylatot kap a választópolgár. Harmadik lehetőségként otthonról, az internet segítségével voksol. Hollandiában, Belgiumban és Észtországban mindegyikre létezik precedens, de például Nagy-Britanniában már telefonon és SMS-ben is szavaztak a polgárok, igaz nem túl eredményesen... Az USA-ban államonként más-más rendszert alkalmaznak arra, hogy milyen módon élhetnek választójogukkal a szavazók. Texasban például a félkarú rablóhoz hasonló berendezéssel voksolhatnak, Washington államban viszont az érintőképernyős rendszert fejlesztették ki. 
Tóth Zoltán választási szakértő véleménye szerint az elektronikus szavazás rögtön két problémát is felszínre hoz. Az egyik az, hogy a rendszer használatával a pártok nem tudják pontosan felmérni, kik lesznek az új szavazóik. Az idősebbek idegenkedhetnek az új rendszertől, a közép- és a fiatalabb korosztályra azonban pozitívan hathat. Nehézséget okozhat még az is, hogy egy ilyen bonyolult választási rendszer a jog és az informatika határmezsgyéjén helyezkedik el, ezért a kifejlesztése akkor lehet sikeres, ha nem csak informatikusok, hanem igazgatásszervezési szakemberek alakítják ki a követelményeket.  

Egy biztos, a szakértő szerint kizárólagossá nem tehető az elektronikus szavazás, viszont a külföldről voksolók és az igazolással szavazók kényelmesen és az állam szempontjából jóval olcsóbban adhatnák le szavazataikat. Sőt az e-voksolás bevezetésével akár azok a szavazók is megszólíthatók lennének, akik eddig távol maradtak az urnáktól. Magyarországon az otthonról történő, internetes alapú, elektronikus aláírással ellátott voksolás bevezetése a legvalószínűbb. Ahhoz viszont, hogy 2014-ben már így szavazhassunk, már most át kellene alakítani a rendszert, amihez Tóth Zoltán szerint szükséges lenne a politikai akarat is. 


A hazai website-ok forgalma a választások estéjén

    
1 hozzászólás 

2010.
04.13.
10:05

Némó
vasárnap este milyen jól jött volna...

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

iWiW vagy myVip?

További villámkérdések  Szavazás állása

Domainháború közeleg

Évtizedek óta kőbevésett szabályok uralták a domain piacot, csupán apróbb fejlődés, például újonnan létrejövő országoknak kiosztott domainek színesítették a palettát. Viszont a 2010-es évek elejére tervezett forradalmi változások napjainkban lettek aktuálisak, így már készülhetünk a nagy domainháborúkra.

Hamarosan elfelejthetjük a jelenlegi domain rendszert Hamarosan elfelejthetjük a jelenlegi domain rendszert

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés