Szja: A svédeknél egyszerűbb

Szerző: digibiz Forrás: -ge-

Címkék: elektronikus ügyintézés | elektronikus adóbevallás

2010.
05.16.
18:07

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az adózás a szükséges rossz, ami a jóléti társadalmakat, az államot életben tartja. A svédeknél már egy sms-ben is el lehet intézni, míg itthon az egyszerűsítések ellenére is nehézkes folyamatnak számít. Megnéztük az elektronikus adóbevallás formáit, és hogy más európai országban milyen szélsőségek jellemzik.

Ahogy az emberek temperamentumán, úgy a társadalmi berendezkedéseken is meglátszik, hogy melyik szélességi kör közelében alakultak ki. Úgy tűnik a sarkvidéktől való távolság még az adózásra is kihat.

Nincs egység

A kontinens számos szempontból egységesnek tekinthető, azonban az adózás semmi estre sem sorolható ezekhez a témákhoz. Az Európai Unió csupán azt biztosítja, hogy a nemzeti adószabályok összhangban legyenek a foglalkoztatás ösztönzésére irányuló általános uniós elvekkel, és ne részesítsék tisztességtelen előnyben az egyik tagország vállalkozásait egy másik tagország vállalkozásainak rovására. Az adózási irányelvek idomulása, idomítása igen nagy eltéréseket mutat, mivel a nemzeti államoknak már meglévő rendszerekhez kell alkalmazni őket.

Feljebb egyszerűbb

Északról dél felé haladva, észrevehetően bonyolódik az adózási rendszer. Míg a világ egyik legmagasabb adókulcsot alkalmazó országának, a svédek adózási rendszerének felépítését, néhány mondatban el lehet magyarázni - és ami a legfontosabb azt meg is lehet érteni - addig például a magyar rendszer esetében ilyesmivel próbálkozni sem érdemes. Az egyszerűségének köszönhetően alap esetben az adóbevallás is végtelenül egyszerű és rövid. A svéd adóhivatal előre kitöltött bevallási formanyomtatványt juttat el az adózókhoz - mindössze két oldalas - amin minden a hivatal által ismert adat szerepel. Amennyiben az adózó egyetért a lapon szereplő adatokkal nincs más dolga, mint jóváhagyni azt, akár online vagy sms-ben. Persze az egyszerű alap esetet bonyolíthatja számos kivétel, amik külön adatlapok, kiegészítések csatolását teszik szükségessé.
A svédekéhez hasonló lehetőség a Nordisk E-Tax rendszerben (az egyik legintegráltabb, államok közötti, kettős adózást kiküszöbölő elektronikus rendszer a világon) részt vevő többi államban is létezik. Talán az izlandi séma nevezhető még közülük a legbonyolultabbnak. Magyarországon 2009 óta nekünk is megadatott valami ilyesmi: egyszerűsített eljárás keretében az adóhivatal a rendelkezésére álló adatok alapján készíti el az adóbevallását, és ha az adóalany egyetért a benne foglaltakkal, akkor csak el kellett fogadni azt. Ez azonban nem alanyi jogon jár, csak az veheti igénybe, aki egy munkáltatótól szerzett a tárgyév során jövedelmet és jó előre jelezni kell az igényt. Az első évben 332 ezren választották az adóbevallásnak ezt a módját.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

ADSL vagy mobilnet?

További villámkérdések  Szavazás állása

A hazai netezők nem fogékonyak a webkettőre

Szabó Mártonnal, az iWiW alapítójával és korábbi vezetőjével csendes leköszönése alkalmából beszélgettünk. Távozásának egyszerű az oka: 8 év alatt elfáradt. Továbbra is segíti tanácsaival az Origo-t de most inkább pihen és utazik. Twitterezni valószínűleg nem fog, de a blogírást elképzelhetőnek tartja. Mint mondja, sosem volt még ennyire érdekes a social media világa, a fejekben viszont volna mit helyére tenni. Mi nagyon örülnénk, ha belefogna, mert Marcit jó hallgatni. Nehezen is tudtuk abbahagyni, így a vele készült interjút két részletben közöljük, rövidített videóanyaggal spékelve.

"A hazai netezők nem fogékonyak a webkettőre" - interjú Szabó Mártonnal, az iWiW korábbi vezetőjével 

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés