Chile: Egy másfajta elektronikus adóparadicsom

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu

Címkék: elektronikus ügyintézés | elektronikus adóbevallás

2010.
05.17.
15:14

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az egész világon egyre jobban terjed az e-bevallás lehetősége. Azonban mégsem a technikailag legfejlettebb országokban, mint Japán vagy Dél-Korea, hanem a nemrég hatalmas természeti katasztrófával sújtott Chilében a legnagyobb az e-adózók aránya.

A személyi jövedelemadó-bevallások 98%-át 2009-ben már a chilei adóhivatal online rendszerén keresztül küldték be. A 16 milliós ország egy hosszú és megfontolt folyamat eredményeként büszkélkedhet a világ legmagasabb e-adózó  arányával. Ehhez természetesen kormányzati szándékra, koncepcióra és hosszú távú tervezésre volt szükség.

 A chilei adóhivatal az internet fejlődésével párhuzamosan fejlesztette szolgáltatásait. A kilencvenes évek eleje óta próbálnak lépést tartani a technikai fejlődéssel, trendekkel. Sőt, szeretnek előre gondolkodni, hogy mi lesz az a technológia, amit két év múlva a legjobban tudnak hasznosítani.  Az adóhivatal az ország első hivatala volt, amely minden információt feltöltött magáról adatokat az internetre, még a hőskorszakban. Persze ez egy igen unalmas weboldal volt, de az akkori lehetőségek ezt tették lehetővé. Az internetpenetráció növekedésével aztán már fájlok formájában, emailben is befogadták az adóbevallásokat, de ez még mindig inkább csak az elektronikus bevallás offline korszakához sorolható.

Flickr fotoMára a rendszer ott tart, hogy az adóbevallás kitöltési és beküldési szakasza egy munkafolyamatban történik a visszaigényléssel vagy az esetleges befizetéssel. Mindez annak köszönhető, hogy banki szolgáltatásokat is integráltak a rendszerbe. Ennek más előnye is van. Amikor egy felhasználó belép az adózási rendszerbe, akkor az adatok jelentős része már ki van töltve, neki már csak el kell fogadni, illetve esetleg korrigálni azokat.

 A chilei adóhivatal elektronikus megoldásai csak előnyökkel járnak a hivatal szempontjából: rengeteg időt és munkaerőt takarítanak meg, a raktározási költségek és a tárolt adatok hozzáférhetősége összehasonlíthatatlan. Az adófizetők szintén elsősorban az előnyöket látják: sokkal gyorsabb az ügyintézés és a nap 24 órájában elérhető a rendszer. Szinte elképzelhetetlen, de a chilei bloggerek az adóhivatalt őszintén dicsérik bejegyzéseikben. Elsősorban a kényelmet és egyszerűséget, de a hivatalnokok segítőkészségét felkészültségét is.

Igaz ugyan, hogy nincs mindenkinek otthoni hozzáférése az internethez, azonban igenkönnyű áthidaló megoldásokat találni. Egyrészt mindenhol találhatóak internetkávézók, másrészt mobil irodákat is működtet az adóhatóság, ahol ingyenesen használható a rendszert és még segítségét is kaphatnak a hivatal dolgozóitól. Az igazi problémát korábban sem az internetelérés fizikai hiánya okozta, hanem annak az akadálynak az átlépése, hogy hogyan is lehet a technológiát használni. Hosszú távon mindenképpen megérte a felzárkóztatás: egyszer kell csak mindenkit a program használatára beoktatni, következő évben már magától csinálja a bevallását.

Az e-bevallás alkalmazásainak fejlesztésével, azok még magasabb fokú integrációjával rengeteg hiba kiküszöbölhető. És ezzel a munkával a chilei adóhivatal még most sem hagyott fel. Ráadásul az elektronikus adóbevallás során az adózók látják, hogy az adóhivatal mennyi mindent is tud róluk, ami pedig növeli az adózási morált, mert könnyedén kikövetkeztethető, hogy az esetleges adócsalás milyen könnyen derülhet ki és mennyire nem kifizetődő.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Biciklivel vagy autóval?

További villámkérdések  Szavazás állása

Fesztiválok online

A közösségi szájtokon való jelenlét a fesztiváloknak is létszükséglet, az oldalakat lájkolni és követni szinte kötelező. Az európai rendezvények szervezői emellett online fesztiváltévével, fesztiválos iPhone applikációval, a fesztiválhonlapba integrált repjegy- és autóbérlési lehetőséggel is előrukkoltak.

Közösségi oldalak a nagyszínpadon - online fesztiválkörkép Közösségi oldalak a nagyszínpadon - online fesztiválkörkép

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés