Elegendő egy ujjlenyomat a készpénzfelvételhez

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu

Címkék: elektronikus ügyintézés | ATM

2010.
06.04.
09:20

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Európában elsőként a lengyel ügyfelek vehetnek fel ujjlenyomat azonosítással készpénzt az utcai ATM-ekből. A technológia itthoni bevezetésére éveket várhatunk, ráadásul akad olyan hazai pénzintézet, ahol egyáltalán nem tartják biztonságosnak az új módszert.

Az ázsiai országokban az ügyfelek ujjlenyomattal történő azonosítását elegendőnek tartják bizonyos banki tranzakcióknál. Távol-Keleten közel három éve használják sikerrel a technológiát az ATM-es készpénzfelvételnél, amely azért is jelent könnyebbséget a felhasználóknak, mert az írásrendszerek közötti különbségek korábban komoly problémát okoztak. Mivel azonban az ujjlenyomat olvasás az írástól független megoldást kínál, keleten gyorsan elterjedt a biometrikus azonosítás. 

Csak a lengyel ujjlenyomatot fogadja el

A bankkártya nélküli módszert Európában először Lengyelországban vezették be. Az első ilyen automatát a lengyel BPS SA takarékszövetkezeti bank helyezte üzembe Varsóban, jövőre pedig további kétszáz beszerzését tervezik. A pénzintézet úgy népszerűsíti ügyfelei körében az új ATM-eket, hogy akkor is pénzhez juthatnak, ha véletlenül otthon hagyják a bankkártyájukat. Az azonosítás ugyanis ujjlenyomat alapján történik, majd a PIN-kód megadásával felvehető a kívánt összeg. 

Bár a japán Hitachi cég Finger Vein elnevezésű technológiája Távol-Keleten jól vizsgázott, mégis sokan idegenkednek a kártya nélküli tranzakciótól, mivel visszaélésektől tartanak. Megnyugtatásukra a bank biztonsági szakemberei elmondták, használat után beépített törlőberendezés tisztítja meg az érzékelőt, hogy elkerüljék a csalásokat, ráadásul a leolvasó nemcsak az ujjlenyomatot vizsgálja, hanem a bőr redőzetét és az ujj érhálózatát is. 

Nem ismerik vagy kételkednek

A hazai bankok egyelőre nem tervezik az ujjlenyomat-leolvasóval felszerelt ATM-ek beszerzését. Érdeklődésünket a legnagyobb pénzintézetek azzal hárították el, hogy a technológia újdonsága miatt erről a témáról nagyon kevés információval rendelkeznek, és nem szándékoznak egyelőre ilyen automatákat üzembe helyezni. Az UniCredit Banknál elmondták, hogy tapasztalatuk szerint az ügyfeleket nem igazán vonzzák az ujjlenyomat használatán alapuló megoldások, emellett nemzetközi szinten komoly szakmai vita folyik a technológia biztonságosságáról, ám részleteket nem árultak el. 

Új módszer, új csalások

"Hiába, a technológia európai megjelenése arra enged következtetni, hogy rövidesen itthon is találkozhatunk ilyen automatákkal - véli Homa Péter, a Bankkartya.hu ügyvezetője. Az ujjlenyomat-leolvasós ATM-ek elterjedése mellett szólnak a kényelmi és biztonsági szempontok is. Komfortos, mert a rendszer használatához nincs szükség a kártyánkra, emellett biztonságos, mert nem kell attól tartanunk, hogy illetéktelenek kezébe kerül a PIN-kódunk vagy a bankkártyánk."

Az új technológia bevezetése várhatóan eddig ismeretlen csalások megjelenését hozhatja. A mágnes-csíkot felváltó chipkártyák elterjedésekor is új trükköket dolgoztak ki a bűnözők, hogy könnyebben pénzhez jussanak. Bár a szakértő szerint nem létezik feltörhetetlen rendszer, az ujjlenyomat-leolvasóval felszerelt ATM-ek az Egyesült Államokban és Japánban jól vizsgáztak. 

Néhány év múlva itthon is megjelenik

Homa Péter elmondta, hogy egyelőre nincsen információja arról, hogy bármelyik bank ujjlenyomat-leolvasóval ellátott ATM üzembe helyezését tervezné, ám figyelembe véve a trendeket, néhány éven belül nálunk is megjelenhetnek az első automaták. A Bankkartya.hu ügyvezetője szerint a magyar lakosság konzervatív beállítottsága miatt időbe telhet a technológia elfogadtatása, bár azok a fogyasztói csoportok, például a fiatalok és a városi lakosság, akik kedvelik az innovatív megoldásokat, valószínűleg különösebb ráhatás nélkül használják majd az ujjlenyomat-leolvasós ATM-eket. 

Idővel eltűnhet a bankkártya

A szakértő szerint az ujjlenyomat-leolvasók elterjedése nem eredményezi a chipes bankkártyák visszaszorulását, jó néhány évig mindenképpen szükség lesz a plasztiklapokra is, hiszen jóval több az olyan ATM, amelyekből csak a hagyományos módon juthatunk pénzhez. Idővel azonban eltűnhet a bankkártya, ám a helyére - meglepő módon - nem a biometrikus azonosítás léphet, hanem a mobilfizetés.

Kevésbé futurisztikus - terjedőben az interaktív bankkártya

A kijelzővel és érintőgombokkal ellátott plasztikkártya számlaegyenleget közöl, internetes vásárláshoz használható egyszeri kódot generál, valamint számos más alkalmazás futtatására is lehetőséget biztosít. A ma bemutatott MasterCard Europe bankkártyán lévő kijelző segítségével a kártyabirtokos tájékozódhat bankszámlája egyenlegéről, aktuális hitelkeretéről, hűségpontjairól; internetes alkalmazásokhoz egyszer használatos jelszót kaphat, vagy megtekintheti előző tranzakcióinak listáját. A bankkártya egy beépített chipen tárolja az adatokat, amelyek POS terminálon történő kártyás fizetéskor vagy ATM használatkor frissülnek.


    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Twitter vagy Buzz?

További villámkérdések  Szavazás állása

Online pókerezik?

Idén májustól szigorodott a pókertermekre vonatkozó szabályozás, ami miatt szűkülnek a játéklehetőségek, már ami az élő játékot illeti. Megnéztük, mennyiben hajtja ez az online póker malmára a vizet.

Egymillió eurós rake-et hagyunk az illegális online pókertermekben Egymillió eurós rake-et hagyunk az illegális online pókertermekben

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés