Új alapokra kerül az online videózás - interjú a juj.hu eladásáról

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu

Címkék: online video | Holman Endre | jujj.hu | interjú

2010.
04.08.
15:10

4 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A hazai online videózásnak és a netes közösségeknek bőven van hová fejlődnie. Az ezekben rejlő lehetőségekről, a nagy bevásárlásokról és portfólióbővítésről beszélgettünk Holman Endrével, a juj.hu-t és Cotcot.hu-t nemrég megvásárló Generál Média ügyvezetőjével.

Jelenleg közel negyven szájtot birtokolnak, melyik volt közülük az első?

A Mellesleg.hu, amely még 2000-ben indult. Négy évvel később, azaz 2004-ben megvásároltuk a Chat.hu-t, Magyarország legnagyobb chatközösségi-oldalát, 2005-ben pedig szerződést kötöttünk az [origo]-val és a T-online-nal, így a Chat.hu ezen szájtok hivatalos és kizárólagos chatszolgáltatója lett. Mindkét szerződés hosszútávra szólt, az együttműködés 2008 év végén szűnt meg.

A portfóliót időközben tovább bővítettük, 2005-ben megvettük a Jojatek.hu-t, a legnagyobb hazai játékközösségi-oldalt, 2005 végén pedig meg szerettük volna vásárolni az iWiW-et is. Amikor azonban láttuk, hogy ez nem fog menni, illetve megpróbálták fölnyomni az árat, úgy döntöttünk, inkább saját közösségi portált építünk. 2005 végén kezdtük fejleszteni a myVIP-t, a szájttal pedig 2006 áprilisában jöttünk ki. Ez hatalmas áttörés volt a cégcsoport életében.


A két legújabb szerzemény pedig a juj.hu és Cotcot.hu...


Így van, ezt a két oldalt nemrég vásároltuk meg. A Cotcot-ot azért vettük meg, mert az oldal a 18-29 éves, nagyvárosi, főleg budapesti nők közösségi oldala, nagyon lelkes olvasótáborral, aktív tagokkal rendelkezik. Ezzel ezt a célcsoport-elérésünket szerettük volna erősíteni, hiszen a 18 év alatti korcsoportot tökéletesen elérjük a DonnaLight.hu-val, a 30+ korosztályt pedig a Donna.hu-val, de ezt a köztes korcsoportot eddig csak leginkább a myVIP-n értük el. A kettő közé pont passzolt a Cotcot.hu. Másrészt a szájt az [origo] fiatal női közösségi oldala volt, így ők már bevezették a brandet.

És a juj.hu hogy jött a képbe?

Nyitunk az online videózás felé, a juj.hu pedig egyedi stílust vezetett be Magyarországon - amit ők a bulvár vonalon megteremtettek, azt szeretnénk mi átvinni más vonalakra is. Persze nyilván nem ugyanabban a stílusban, minden témakörnek megteremtenénk az egyedi tematikáját. A juj.hu stábját egyébként egy az egyben átvettük, bővítettük, a célunk pedig, hogy ebből kiindulva létrehozzuk a Generál Média internetes videózási platformját, és letegyük a még gyerekcipőben járó hazai internetes videózás alapjait.

A juj.hu látogatottsága milyen volt a vásárláskor, és milyen most?

Most volt három éves a szájt, és amikor megvásároltuk, napi 20-30 ezer egyedi látogatója volt. Tegnap, nem egész egyhetes kampány után az egyedi látogatók száma fölkúszott közel 80 ezerre.

Miből állt a kampány?

Egy-két videót kihelyeztünk a myVIP-ra, és egy-két hivatkozást átvettek más szájtok is. Egyszerű kampányról van szó, mert nagyon profi tartalom készül az oldalra. Úgy is fogalmazhatnék, hogy ez a tartalom populáris, nagy rá az érdeklődés, főleg, hogy a Kiszel Tünde botrányt is mi rögzítettük - ezt a Velvet.hu-tól kezdve a kereskedelmi tévékig mindenki átvette, így még többen megismerték az oldalt.

Vételárakról kérdezhetem?

Persze, csak nem válaszolok... Annyit mondhatok, hogy mindkét esetben hosszútávú együttműködésről van szó, nem egyszerű vásárlásról. A juj.hu stábját ugye átvettük, és a Cotcot-nál is egy hosszútávú szerződés mellett történt a vásárlás.

Terveznek még további portfólióbővítést, fejlesztést?

Igen, a Cotcot egy hónap múlva teljesen új motort kap, bővítjük a stábját, és még több tartalommal látjuk el, beleértve a videós tartalmakat is. A juj.hu-nál is lesznek fejlesztések, ott a témaköröket fogjuk bővíteni. 2010-es terveinkben még további site-ok létrehozása is szerepel, melyekkel elérjük azt idén, hogy minden szegmenseben tudunk majd tartalmat szolgáltatni.

Van miből fejleszteniük, a 2008-as évet szép eredménnyel zárták. Megtriplázták a 2007-es árbevételt, azaz 600 milliós nettó bevételre tettek szert, a nyereségüket pedig közel megnyolcszorozták, hiszen 44 milliós eredménnyel zárták a 2008-as évet. Hasonló volt a növekedés a tavalyi évben is?

A bevételeket megdupláztuk, azaz közel 1,3 milliárd forintra növeltük. A nyereségről még nincs pontos adat, de mindenképpen növekedett. A nyereséget egyébként évről évre visszaforgatjuk a cégbe, azért is kezdtünk el vásárolni - és azért tervezünk újabb vásárlásokat is -, mert szeretnénk bővíteni a portfóliót. A vásárlások mellett idén még nagyjából 30 saját fejlesztésű oldallal is kijövünk.

Milyen jellegűekkel?

Lesz köztük értékesítési oldal, autós oldal, ingatlan témájú oldal, játék oldal, gazdasági oldal - egyszóval mindenféle. Az év elején a meglévő oldalainkat is elkezdtük felfrissíteni, valamint elkezdtünk fejleszteni egy teljesen egyedi motort, amelyre fölhúzzuk majd az új közösségi oldalainkat. A közeljövőben nagyjából hetente jönnek majd ki az új szájtjaink.

A jelenlegi oldalaik közül melyik termeli a legtöbb bevételt? A legnagyobb reklámbevételű portál a myVIP, és kimagasló az Ingatlanok.hu is. Mekkora most a látogatottságuk?

A portfólióba tartozó oldalak belföldi egyedi látogatóink száma januárban és februárban 2,6-2,7 millió volt, januárban pedig a negyedik legolvasottabb szájtcsoport voltunk. A leglátogatottabb oldalunk a myVIP a maga 550-600 ezer napi egyedi látogatójával, aztán következik a Freeweb csoport napi 220-240 ezer egyedi látogatóval. Ez utóbbit most újítottuk meg, még minimális fejlesztés vár az oldalra, aztán nagyjából egy hónap múlva megindul az intenzív kampány - ez utóbbi oldallal egyedüliként maradtunk az ingyenes tárhelyek piacán; az Extra.hu becsukta a boltot, a többi piaci szereplő pedig elhanyagolható. A harmadik legolvasottabb szájtunk az Ingatlanok.hu, 70 ezer körüli napi egyedi látogatószámmal, a negyedik pedig a Love.hu a maga napi 60 ezrével. És persze ott a juj.hu is...

Nem tervezik, hogy összekapcsolják a portfólióba tartozó oldalakat?

Tervezzük, de majd a későbbiek folyamán.

Milyen egyéb terveik vannak?

Elindultunk az e-kereskedelem irányába a book.hu-val, másrészt több nagy céggel is együttműködünk. Tavaly épp a Microsoft-tal dolgoztunk együtt, a messengert integráltuk a myVIP-be. Ez kimagasló együttműködés volt, a redmondi központ is fölfigyelt rá, ami a magyarországi Microsoft-ot kiemelt pozícióba helyezte. Tavaly szeptemberben létrehoztunk egy online alkusz céget a biztositok.hu oldalunkhoz, mellyel az online alkuszok versenyében - köszönhetően portfoliónk erejének - a harmadik-negyedik helyen végeztünk a kötelezőbiztosítás-váltási időszakban.

Mi a helyzet a külföldi terjeszkedéssel?

Komoly terveink vannak hosszútávon, jelenleg keressük a potenciális lehetőségeket. A startolás dátuma még képlékeny, egyelőre itthon szeretnénk oldalakat indítani, a hazai pozícióinkat szeretnénk még jobban erősíteni. Ami a külföldi terjeszkedést illeti, konkrét célországban nem gondolkodunk, angol nyelven, nemzetközi szinten indulunk majd. A myVIP-val voltak már romániai és szlovákiai próbálkozásaink, de ezekben az országokban elég nehezen fogadják a magyar jelenlétet, így nem is fektettünk komoly energiát a terjeszkedésbe. Külföldre egyébként olyan fejlesztésekkel mennénk, amelyek nemzetközi szinten is egyedülállóak, vagy megvannak ugyan, de nem használták még ki az előnyeiket. Több ötletünk is van, ezek alapja mindenképpen a közösség lesz, ebben látunk nagy fantáziát.

    
4 hozzászólás 

2010.
04.11.
09:37

Egyszeregy
Úgy látszik, Portik Tomiék ismét tele vannak zsetonnal :)

4

2010.
04.10.
11:29

bumbi
Nem teljesne értem, hogy ekkora nyereség mellett hogyan lehet ennyi oldalt összevásárolni illetve kifejleszteni. Miből finanszírozzák mindezeket? A nyereség erre túl kevés.

3

2010.
04.08.
23:34

samu
Az is benne van a cikkben: 1,3 milliárd.
Szép növekedés!

2

2010.
04.08.
15:24


Melleslegtől a Microsoftig:-)
Mi a helyzet a 2009-es bevételekkel, mennyi bevétele volt a General Medianak a válság évében?

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Biciklivel vagy autóval?

További villámkérdések  Szavazás állása

Tud különbséget tenni?

Jelenleg 500 MB-os mobilnet csomagra havi 2000 forinttól elő lehet fizetni, a 3-4 GB-os csomagok ára 4000 forint, a 7-14 GB-osaké pedig 6000 forint körül van. Ezzel párhuzamosan a vezetékes előfizetések ára sebességtől és adatmennyiségtől függően 2800 (1 GB) és 14000 forint között mozog, de van olyan csomag is, amely 4000 forint körüli összegért biztosít korlátlan hozzáférést.

Mobil kontra vezetékes net Mobil kontra vezetékes net

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés