Új alapokra kerül az online videózás - interjú a juj.hu eladásáról

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu

Címkék: online video | Holman Endre | jujj.hu | interjú

2010.
04.08.
15:10

4 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A hazai online videózásnak és a netes közösségeknek bőven van hová fejlődnie. Az ezekben rejlő lehetőségekről, a nagy bevásárlásokról és portfólióbővítésről beszélgettünk Holman Endrével, a juj.hu-t és Cotcot.hu-t nemrég megvásárló Generál Média ügyvezetőjével.

Jelenleg közel negyven szájtot birtokolnak, melyik volt közülük az első?

A Mellesleg.hu, amely még 2000-ben indult. Négy évvel később, azaz 2004-ben megvásároltuk a Chat.hu-t, Magyarország legnagyobb chatközösségi-oldalát, 2005-ben pedig szerződést kötöttünk az [origo]-val és a T-online-nal, így a Chat.hu ezen szájtok hivatalos és kizárólagos chatszolgáltatója lett. Mindkét szerződés hosszútávra szólt, az együttműködés 2008 év végén szűnt meg.

A portfóliót időközben tovább bővítettük, 2005-ben megvettük a Jojatek.hu-t, a legnagyobb hazai játékközösségi-oldalt, 2005 végén pedig meg szerettük volna vásárolni az iWiW-et is. Amikor azonban láttuk, hogy ez nem fog menni, illetve megpróbálták fölnyomni az árat, úgy döntöttünk, inkább saját közösségi portált építünk. 2005 végén kezdtük fejleszteni a myVIP-t, a szájttal pedig 2006 áprilisában jöttünk ki. Ez hatalmas áttörés volt a cégcsoport életében.


A két legújabb szerzemény pedig a juj.hu és Cotcot.hu...


Így van, ezt a két oldalt nemrég vásároltuk meg. A Cotcot-ot azért vettük meg, mert az oldal a 18-29 éves, nagyvárosi, főleg budapesti nők közösségi oldala, nagyon lelkes olvasótáborral, aktív tagokkal rendelkezik. Ezzel ezt a célcsoport-elérésünket szerettük volna erősíteni, hiszen a 18 év alatti korcsoportot tökéletesen elérjük a DonnaLight.hu-val, a 30+ korosztályt pedig a Donna.hu-val, de ezt a köztes korcsoportot eddig csak leginkább a myVIP-n értük el. A kettő közé pont passzolt a Cotcot.hu. Másrészt a szájt az [origo] fiatal női közösségi oldala volt, így ők már bevezették a brandet.

És a juj.hu hogy jött a képbe?

Nyitunk az online videózás felé, a juj.hu pedig egyedi stílust vezetett be Magyarországon - amit ők a bulvár vonalon megteremtettek, azt szeretnénk mi átvinni más vonalakra is. Persze nyilván nem ugyanabban a stílusban, minden témakörnek megteremtenénk az egyedi tematikáját. A juj.hu stábját egyébként egy az egyben átvettük, bővítettük, a célunk pedig, hogy ebből kiindulva létrehozzuk a Generál Média internetes videózási platformját, és letegyük a még gyerekcipőben járó hazai internetes videózás alapjait.

A juj.hu látogatottsága milyen volt a vásárláskor, és milyen most?

Most volt három éves a szájt, és amikor megvásároltuk, napi 20-30 ezer egyedi látogatója volt. Tegnap, nem egész egyhetes kampány után az egyedi látogatók száma fölkúszott közel 80 ezerre.

Miből állt a kampány?

Egy-két videót kihelyeztünk a myVIP-ra, és egy-két hivatkozást átvettek más szájtok is. Egyszerű kampányról van szó, mert nagyon profi tartalom készül az oldalra. Úgy is fogalmazhatnék, hogy ez a tartalom populáris, nagy rá az érdeklődés, főleg, hogy a Kiszel Tünde botrányt is mi rögzítettük - ezt a Velvet.hu-tól kezdve a kereskedelmi tévékig mindenki átvette, így még többen megismerték az oldalt.

Vételárakról kérdezhetem?

Persze, csak nem válaszolok... Annyit mondhatok, hogy mindkét esetben hosszútávú együttműködésről van szó, nem egyszerű vásárlásról. A juj.hu stábját ugye átvettük, és a Cotcot-nál is egy hosszútávú szerződés mellett történt a vásárlás.

Terveznek még további portfólióbővítést, fejlesztést?

Igen, a Cotcot egy hónap múlva teljesen új motort kap, bővítjük a stábját, és még több tartalommal látjuk el, beleértve a videós tartalmakat is. A juj.hu-nál is lesznek fejlesztések, ott a témaköröket fogjuk bővíteni. 2010-es terveinkben még további site-ok létrehozása is szerepel, melyekkel elérjük azt idén, hogy minden szegmenseben tudunk majd tartalmat szolgáltatni.

Van miből fejleszteniük, a 2008-as évet szép eredménnyel zárták. Megtriplázták a 2007-es árbevételt, azaz 600 milliós nettó bevételre tettek szert, a nyereségüket pedig közel megnyolcszorozták, hiszen 44 milliós eredménnyel zárták a 2008-as évet. Hasonló volt a növekedés a tavalyi évben is?

A bevételeket megdupláztuk, azaz közel 1,3 milliárd forintra növeltük. A nyereségről még nincs pontos adat, de mindenképpen növekedett. A nyereséget egyébként évről évre visszaforgatjuk a cégbe, azért is kezdtünk el vásárolni - és azért tervezünk újabb vásárlásokat is -, mert szeretnénk bővíteni a portfóliót. A vásárlások mellett idén még nagyjából 30 saját fejlesztésű oldallal is kijövünk.

Milyen jellegűekkel?

Lesz köztük értékesítési oldal, autós oldal, ingatlan témájú oldal, játék oldal, gazdasági oldal - egyszóval mindenféle. Az év elején a meglévő oldalainkat is elkezdtük felfrissíteni, valamint elkezdtünk fejleszteni egy teljesen egyedi motort, amelyre fölhúzzuk majd az új közösségi oldalainkat. A közeljövőben nagyjából hetente jönnek majd ki az új szájtjaink.

A jelenlegi oldalaik közül melyik termeli a legtöbb bevételt? A legnagyobb reklámbevételű portál a myVIP, és kimagasló az Ingatlanok.hu is. Mekkora most a látogatottságuk?

A portfólióba tartozó oldalak belföldi egyedi látogatóink száma januárban és februárban 2,6-2,7 millió volt, januárban pedig a negyedik legolvasottabb szájtcsoport voltunk. A leglátogatottabb oldalunk a myVIP a maga 550-600 ezer napi egyedi látogatójával, aztán következik a Freeweb csoport napi 220-240 ezer egyedi látogatóval. Ez utóbbit most újítottuk meg, még minimális fejlesztés vár az oldalra, aztán nagyjából egy hónap múlva megindul az intenzív kampány - ez utóbbi oldallal egyedüliként maradtunk az ingyenes tárhelyek piacán; az Extra.hu becsukta a boltot, a többi piaci szereplő pedig elhanyagolható. A harmadik legolvasottabb szájtunk az Ingatlanok.hu, 70 ezer körüli napi egyedi látogatószámmal, a negyedik pedig a Love.hu a maga napi 60 ezrével. És persze ott a juj.hu is...

Nem tervezik, hogy összekapcsolják a portfólióba tartozó oldalakat?

Tervezzük, de majd a későbbiek folyamán.

Milyen egyéb terveik vannak?

Elindultunk az e-kereskedelem irányába a book.hu-val, másrészt több nagy céggel is együttműködünk. Tavaly épp a Microsoft-tal dolgoztunk együtt, a messengert integráltuk a myVIP-be. Ez kimagasló együttműködés volt, a redmondi központ is fölfigyelt rá, ami a magyarországi Microsoft-ot kiemelt pozícióba helyezte. Tavaly szeptemberben létrehoztunk egy online alkusz céget a biztositok.hu oldalunkhoz, mellyel az online alkuszok versenyében - köszönhetően portfoliónk erejének - a harmadik-negyedik helyen végeztünk a kötelezőbiztosítás-váltási időszakban.

Mi a helyzet a külföldi terjeszkedéssel?

Komoly terveink vannak hosszútávon, jelenleg keressük a potenciális lehetőségeket. A startolás dátuma még képlékeny, egyelőre itthon szeretnénk oldalakat indítani, a hazai pozícióinkat szeretnénk még jobban erősíteni. Ami a külföldi terjeszkedést illeti, konkrét célországban nem gondolkodunk, angol nyelven, nemzetközi szinten indulunk majd. A myVIP-val voltak már romániai és szlovákiai próbálkozásaink, de ezekben az országokban elég nehezen fogadják a magyar jelenlétet, így nem is fektettünk komoly energiát a terjeszkedésbe. Külföldre egyébként olyan fejlesztésekkel mennénk, amelyek nemzetközi szinten is egyedülállóak, vagy megvannak ugyan, de nem használták még ki az előnyeiket. Több ötletünk is van, ezek alapja mindenképpen a közösség lesz, ebben látunk nagy fantáziát.

    
4 hozzászólás 

2010.
04.11.
09:37

Egyszeregy
Úgy látszik, Portik Tomiék ismét tele vannak zsetonnal :)

4

2010.
04.10.
11:29

bumbi
Nem teljesne értem, hogy ekkora nyereség mellett hogyan lehet ennyi oldalt összevásárolni illetve kifejleszteni. Miből finanszírozzák mindezeket? A nyereség erre túl kevés.

3

2010.
04.08.
23:34

samu
Az is benne van a cikkben: 1,3 milliárd.
Szép növekedés!

2

2010.
04.08.
15:24


Melleslegtől a Microsoftig:-)
Mi a helyzet a 2009-es bevételekkel, mennyi bevétele volt a General Medianak a válság évében?

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Safari vagy Chrome?

További villámkérdések  Szavazás állása

Visszanyalt a fagyi

A Buzz jogsértései miatt indított jogi hajcihőt végül peren kívül sikerült rendeznie a Google-nek, de így is 2 milliárd forintnak megfelelő összegbe és egy fájóan népszerű videó elterjedésébe került az azóta megbukott termékük agresszív bevezetőkampánya.

Google: ingyenfagyi-osztásért 8 millió dollár büntetés Google: ingyenfagyi-osztásért 8 millió dollár büntetés

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés