Egyre magasabb a mérce - interjú Dankovics Tamással, a Nokia üzletfejlesztési igazgatójával

Szerző: SzB. Forrás: digibiz.hu

Címkék: Nokia | interjú | okostelefon

2010.
12.09.
15:30

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Nokia novemberben jelentette be, hogy appstore-ja elérte a napi 3 millió letöltést. Erről és általában az okostelefonok jelenéről és jövőjéről valamint a Nokia egyéb irányú fejlesztéseiről beszélgettünk Dankovics Tamással, a Nokia üzletfejlesztési igazgatójával.

- A Nokia Siemens november elejei prognózisa szerint öt év múlva hatmillió okostelefon lesz Magyarországon. Ön szerint mennyire reális ez a felmérés, miért nőhet ilyen nagy mértékben az okostelefonok száma?

Hazánk ebben a tekintetben együtt halad a világtrendekkel. Az idei harmadik negyedévi pénzügyi jelentésünk szerint a Nokia ebben az időszakban, globálisan 26,5 millió okostelefont és mobil számítógépet értékesített. Ez a szám 2009 hasonló időszakához képest 61 százalékos növekedést mutat.
 
- Mivel az okostelefonok a fejlett online alkalmazások miatt szinte folyamatos hálózati kapcsolatot igényelnek, a mobilhálózatok terhelése a jelenlegi többszörösére nő. Milyen lehetőség van arra, hogy kevesebb hálózati terhelést okozzanak a mobilszolgáltatóknak?

Az online alkalmazások és a tartalmak egyre nagyobb térhódításával, egyértelmű, hogy a hálózati adatforgalom is arányosan nő. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hálózatok is folyamatosan fejlődnek, és a jövő adatátvitelének elvárásaihoz - a nagy sávszélességet igénylő szolgáltatásokhoz, tartalmakhoz - egy negyedik generációs mobil adatátviteli szabvány, az LTE (Long Term Evolution) már készen áll.  A WLAN hálózatok szélesebb körű elterjedése hozzájárulhat a mobilhálózatok tehermentesítéséhez.
 


- Mára világszerte négyszer több felhasználó internetezik mobiltelefonról, mint PC-ről. Mit jelent ez az üzleti szegmensre bontva?


Ez főként az olyan új kommunikációs formáknak köszönhető, mint a közösségi hálózatok iránti igény, amelyek most már mobilon is elérhetők. Ezt támasztja alá az IDC 2010. augusztusi felmérésének eredménye is, mely szerint egyre több szervezet teszi lehetővé munkavállalói számára, hogy azok saját okostelefonjukat is használják az üzleti információkhoz való hozzáféréshez, ez az üzleti mobil e-mail elterjedésének az egyik katalizátora. A mobilos ügyintézés kiválóan kiegészíti a hagyományos irodai munkavégzést, hiszen nagyon sokszor a telefonunkon kívül más kommunikációs eszközt nem viszünk magunkkal, mobilunkon viszont az üzleti e-mail, a vállalati IM mégis mindig velünk lehet, jelentősen növelve a munkavégzés hatékonyságát. Erre példa a Nokia és a Microsoft együttműködése, amelynek eredményeképp már most a Nokia E5, Nokia E52 és Nokia E72 üzleti készülékein elérhető az Office Communicator Mobile alkalmazás.
 
- Egyes vélemények szerint a Nokia lemaradt az okostelefonok fejlesztésében, hiszen csak nem rég lépett piacra új készülékkel. Hogyan hozható be a lemaradás, miközben olyan erős versenytársak tűntek fel, mint például a Samsung? Hogyan pozicionálja magát újra a Nokia? Nem fenyeget az a veszély, hogy a felnövekvő generációk számára már nem a mobiltelefonok csúcsa a Nokia?

A Nokia továbbra is őrzi vezető szerepét a mobilgyártók közötti rangsorban, 2010. második negyedévben globálisan 39,7 százalék volt a piaci részesedése.  Az okostelefonok és mobil számítógépek területén folyamatosan fejleszt, idén a Nokia N8 készüléken jelent meg az új Symbian platform olyan lehetőségekkel mint például a valódi multi-tasking, vagy a kétujjas zoomolás. A készülék személyre szabható kezdőlapot is kínál, melyek között egyszerűen lapozhatunk és melyeket telerakhatunk a Nokia Ovi-ból letölthető személyre szabott alkalmazásokkal és widgetekkel. A platform új 2D-s és 3D-s grafikai rendszerét a Nokia N8 hardveres grafikai gyorsítása teszi lehetővé, ezáltal gyorsan és érzékenyen reagáló felhasználói felületet nyújt. Az új Symbian teljesítményben is magasra teszi a mércét a hatékony memóriakezelés segítségével, amely új szintre emeli a multi-tasking rendszer által nyújtott felhasználói élményt.

Kiemelném még az Intel Linux alapokon nyugvó operációs rendszerének, a Moblinnak, és a Nokia Maemo-jának egybeolvadásaként kifejlesztett MeeGo-t. Ez egy nagyon fontos stratégiai együttműködés, melynek kapcsán a két cég a jövőben olyan eszközöket hoz a piacra, amelyek ezzel az új operációs rendszerrel működőnek majd, így például a Nokia Nseries mobil számítógépei.
 
- A készülékek mellett további erőfeszítések is kellenek, hogyan terjed a Nokia platformja? Nem tervezik az átállást Androidra?

Jelenleg több mint 175 millió Symbian-alapú Nokia okostelefont használnak világszerte. A Nokia elkötelezte magát a Symbian operációs rendszer mellett, ami mi sem bizonyít jobban, mint az hogy 2011 márciusától a Nokia átveszi a Symbian fejlesztését. Emellett az előbb említett Meego operációs rendszer fejlesztése is halad.
 
- Hogyan növekszik a Nokia Ovi forgalma, melyek a legnépszerűbbek alkalmazások?

A Nokia 2010 novemberében bejelentette, hogy alkalmazás boltja, az Ovi Áruház elérte a napi 3 millió letöltést, amely az egyre több rendszeres Ovi Áruház felhasználónak, valamint a Nokia új Symbian okostelefon-családjának köszönhető. A Nokia globális adatai alapján naponta legalább 200 ezer új felhasználóval bővül az Ovi Áruház felhasználói tábora, akik több tízezer ingyenes és fizetős alkalmazás és tartalom közül váltogathatnak. Az Ovi Áruház sikeréhez nagyban hozzájárul, hogy az Ovi App Wizard segítségével ma már bárki egyszerűen létrehozhatja saját alkalmazását és megoszthatja azt az Ovi Áruházban. A Nokia N8 kereskedelmi forgalomba kerülése óta, a legtöbbször letöltött, ingyenes alkalmazás világszerte a Q Torch volt az indiai CellApp Technolgytól, amely zseblámpává változtatja a készüléket. A legtöbbször letöltött fizetős alkalmazás az Angry Birds játék a finn Rovio Mobile-tól volt, illetve a harmadik legnépszerűbb alkalmazás a Need for Speed Shift HD autóverseny, az EA Mobile-tól.

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a magyar nyelvű alkalmazások és letöltések száma is folyamatosan növekszik, a magyar Ovi felhasználók olyan alkalmazásokat alkalmazásokat próbálhatnak ki, mint a Vatera első mobil alkalmazása Symbian platformra, melynek köszönhetően bárki könnyedén vaterázhat az erre alkalmas Nokia készülékén. Emellett a Nokia mobilt használók számára számos más helyi tartalom is rendelkezésre áll, az Accuweather alkalmazást használva az ország egyetlen pontján sem érhet minket meglepetés, az Iwiw alkalmazással pedig mindig kapcsolatban lehetünk barátainkkal. A Nokia N8 készüléken debütált a Magyar Televízió web TV alkalmazása is, melybe információs és szórakoztató műsorok kerülnek fel.
 
- Mennyire bizonyult jó döntésnek a beépített ingyenes GPS navigáció, ez visszaköszön az eladási számokban?

Az Ovi Térképek nagy népszerűségnek örvendenek világszerte, és egyre több új funkcióval bővül a szolgáltatás a felhasználói igényeknek megfelelően. Az autós és gyalogos navigáció már 78 országban érhető el 46 nyelven, és tartalmazza több mint 80 nagyváros tömegközlekedési információit, valamint olyan funkciókat, mint a check-in, ami a földrajzi helyzetet új közösségi kapocsként kezeli. Az Ovi Térképek útvonalait annyit használják naponta, mintha minden nap 80-szor megkerülnénk a Földet.
 
- A Nokia -saját bevallása szerint- a világon elsőként, egy új, az okostelefonok képességeihez illeszkedő funkciókkal látta el a GSM hálózatokat. Mit lehet erről tudni? Mire jó az új funkció?

Általánosságban annyit tudunk mondani, hogy a Nokia szabványosító szervezeteken keresztül vesz reszt új technológiák fejlesztésében, mint például a korábban már említett LTE.
 
Milyen fejlesztések, technológiai megoldások várhatóak a közeljövőben a Nokiánál?

A korábban említett Symbian és Meego fejlesztések mellett, más területeken is folyamatosan fejleszt a Nokia. Új beviteli módok jelennek meg, például a Touch & Type, amely egyesíti az érintőképernyőt és a hagyományos 12 gombos telefon-billentyűzetet.
 
- Manapság még meglehetősen magas árakon lehet hozzájutni egy-egy okostelefonhoz. Várható a jövőben valamilyen változás?

A Nokia demokratizálja a mobiltelefon piacot, ami azt jelenti, hogy még szélesebb réteg számára teszi elérhetővé az okostelefonokat. Például, az Nokia 5230 érintőképernyős okostelefonhoz kártya függetlenül akár 43.000 Ft-ért is hozzá lehet jutni, de szolgáltatótól akár nulla forintért is kapható
 
- Mit gondolnak a piac fejlődéséről, és benne a Nokia szerepéről, lehetőségeiről?

Ahogy Stephen Elop, a Nokia új CEO-ja mondta a 2010. harmadik negyedéves pénzügyi jelentés kapcsán: "A Nokia számos kiemelkedően fontos erősséggel, és felmúlhatatlan eredményekkel rendelkezik az iparágban. Ennek ellenére a vállalat és a teljes iparág számára ez egy kihívásokkal teli időszak, ezért nekünk is újra kell gondolnunk a szerepünket és az iparági megközelítésünket. A Nokiában nagy lehetőségek vannak a jövőben is."
 
- Hová fejlődhet az okostelefónia?

Nagyon nehéz erre a kérdésre válaszolni, hiszen gondoljunk bele 10 évvel ezelőtt még eszünkbe sem jutott, hogy lesz színes vagy érintés érzékeny kijelző. Bizonyos technológiákban biztosan lesznek forradalmi áttörések, amelyek elsősorban a felhasználói élményt javítását szolgálják majd.
 
- A magyarországi K+F bázisukon a magyar mérnökök is részt vesznek az újabb telefonok fejlesztésében? Van-e olyan rendszerelem, amelyek a hazai mérnökök munkáján alapul?

A K+F tevékenységet a 2007-ben létrejött Nokia Siemens Networks végzi, de a Nokia természetesen számos felsőoktatási intézménnyel és vállalattal együttműködik Magyarországon. Erre példa a Budapest Műszaki és Gazdasági Egyetemen nemrégen átadott új Nokia Operációs Rendszerek és Alkalmazások Laboratóriuma. 2010 októberében adtuk át a laboratóriumot, melynek célja, hogy a Nokia segítségével a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke felkészült, a legújabb technológiákban jártas utánpótlást biztosítson a magyarországi mobilalkalmazás fejlesztői társadalomnak, illetve hogy minél több hallgató kerüljön be az Ovi Áruház fejlesztői közé.

Büszkén említhetjük azt is, hogy egy leendő ifjú mérnök harmadik díjat nyert a Nokia globális Calling New Innovators alkalmazásfejlesztés versenyén. Alkalmazása, az "Ébressz fel!" már letölthető a Nokia Ovi Áruházból,
 
Befejezésül beszéljünk a Nokia által a fejlesztők számára kínált üzleti rendszerről, az ecosystemről…

A Nokia Magyarországon is arra ösztönzi a fejlesztőket, hogy éljenek a Nokia globális fejlesztői programja (forum.nokia.com) által nyújtott tudással és eszközökkel - például a Qt szoftverfejlesztő csomaggal - és az Ovi Áruház adta lehetőségekkel, hogy fejlesztéseiket még több emberhez juttathassák el szerte a világon.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Twitter vagy Buzz?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hogyan lesz ebből kopogtatócédula?

Azt már természetesnek fogadjuk el, hogy gyakorlatilag nincs a hazai webnek olyan eldugott szakmai szeglete, ahol ne bukkanna fel valami napi politikai szál. De mi a helyzet a parlamenti pártok saját online információs központjaival? Az elmúlt héten több ízben gyarapítottuk az odakattintók táborát. Arra voltunk kíváncsiak, miként tükröződik a szűk másfél hónap múlva esedékes önkormányzati választások tematikája a pártok oldalain.

A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés