Egyiptomi bloggerek börtönben

Szerző: digibiz Forrás: RSF.org

Címkék: internet | Egyiptom | Google

2011.
02.01.
13:00

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Múlt hét péntek óta nincs internet Egyiptomban, ahol a jelenlegi vezetés ellen tüntetéseket szerveztek a közösségi oldalakon. A Google előállt egy megoldással, amin keresztül legalább twitterezni tudnak a lakosok. Eddig is komoly szigor és ellenőrzés övezte a világhálót, különösképpen a bloggereket, akik közül többet bebörtönöztek.

Példátlan internet korlátozást vezetett be a kormány Egyiptomban, hogy így próbálják meg visszaszorítani a felkelőket. Múlt hét pénteken az egyiptomi internetforgalom 97 százaléka eltűnt, miután a kormány a szolgáltatókat az internet teljes lekapcsolására utasította. Mindez nem egyik pillanatról a másikra történt, hanem először a Telecom Egypt kapcsolta le szolgáltatását, majd egy perccel később a Raya / Vodafone. Négy perccel később tűnt el a Link Egypt, majd két perc múlva az Etisalat Misr is csatlakozott hozzájuk.  

Csak egyetlen cég, a Noor Data Networks tartotta még magát, amelyik a kairói tőzsdét és több, az országban működő multinacionális nagyvállalatot, így például a Coca-Cola-t, az Exxon Mobil olajtársaságot vagy a Microsoftot is összeköti a külvilággal. Azonban ma reggelre ők is feladták.

A Riporterek határok nélkül elnevezésű szervezet 2006 óta az egyik legnagyobb internet ellenségként tartja nyílván Egyiptomot, többek között Észak-Korea, Irán és Kína mellett. Egyiptom azért került fel a feketelistára az RSF indoklása szerint, mert Hoszni Mubarak államfő "roppant nyugtalanító tekintélyelvűségről tesz bizonyságot" az internet tekintetében, és mert az egyiptomi hatóságok bebörtönöztek három blogírót, akik arról publikáltak, hogy demokratikus reformokra van szükség az országban.

A bloggerek száma nagy léptékben növekedett Egyiptomban az elmúlt évek alatt, akik arra használják a világhálót, hogy nyilvánosságra hozzák az emberi jogok elleni bűntetteket. Az egyik legnagyobb visszhangot Wael Abbas blogger váltotta ki, aki a rendőrségi erőszakról tett fel videó felvételeket oldalára.

A mostani, napok óta tartó utcai tiltakozások a közösségi oldalakon kezdtek szerveződni, elsősorban a Facebookon, ami erős motornak bizonyul. Tavaly április 6-át szimbolikusan a rendszerről máshogy gondolkozók napjának nyilvánították, miután ezen a napon a korábbi években több sztrájk is kitört.

2008-ban, több mint 500 bloggert letartóztattak a "állambiztonság veszélyeztetése" miatt.  A rajtaütés 2009-ben is folytatódott, és a rabokat gyakran embertelen bánásmódban részesítették. A legtöbbjüket azóta már elengedték, de két blogger továbbra is rács mögött van. 2009 januárja óta, átlagosan naponta egy panaszt nyújtanak be újságírók vagy bloggerek ellen.

A Kareem Amer becenevű blogger jelenleg is börtönben van november óta. Három évre ítélték, mert egy internetes hozzászólásában megsértette az elnököt, és további egy évre amiért gyűlöletet keltett az iszlám ellen. Egy másik blogger is számunkra szokatlan okból van rács mögött, ő Ahmed Abdel Fattah Mustafa. 2010 március elsején állították haditörvényszék elé - annak ellenére, hogy ő egy civil - blogja miatt, amiben az egyiptomi hadsereget az emberi jogok megsértésével vádolta. Magánzárkában tartják fogva, a hadseregről szóló álhírek terjesztéséért, és azért mert a vád szerint aláásta az emberek bizalmát a katonaság felé.

2007 elején a kormány megerősítette az internet felügyeletét a terrorizmus elleni harc nevében. A Facebookot szigorúan figyelték, így az aktivistákat le tudták tartóztatni. A hatóságok bármilyen bírósági végzés nélkül ellenőrizték az emberek emaileit és telefonhívásait.

2008-ban megváltoztatták a vezeték nélküli internet használati feltételeit. Elő kell rá fizetni, sőt még az email címet és a jelszót, valamint a felhasználó nevet is el kell küldeni a szolgáltatónak. A mobiltelefon társaságok kötelesek megszerezni az ügyfelek személyes adatait, mielőtt szerződnének velük.

A lakosság gyakran látogatja az internet kávézókat, azonban ott sem netezhettek nyugodtan, mert a hatóságok nyomást gyakoroltak a helyek vezetőire, akik kiadták a felhasználók személyes adatait.  

Az internet nélküliség sokáig nem tartható állapot. A Google a honlapján tegnap közölte, hogy három nemzetközi telefonvonalat létesítettek, amelyeken hangüzenetet lehet hagyni, s ezeket automatikusan átküldik a Twitter honlapjára. Az érdeklődők ugyanezeket a számokat felhívva meghallgathatják az üzeneteket, vagy bárhol a világban elolvashatják a twitter.com/speak2tweet című oldalon.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Linux vagy Windows?

További villámkérdések  Szavazás állása

Közösségi médaikonzerv

A myVIP-re naponta 220.000 hozzászólás és 200.000 képfeltöltés érkezik, több mint 40 millió képet és 700.000 videót tárolnak, ez átlagosan 200.000 képfeltöltést jelent. Az iWiW jelenleg 56 millió fényképet tárol, a felhasználók naponta 30 ezer képet kommentelnek, és 120 ezer új fotót töltenek fel az oldalra.

Alkalmazásban a jövő - hazai közösségi oldal körkép Alkalmazásban a jövő - hazai közösségi oldal körkép

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés