Egész Európa szélessávot fejleszt

Szerző: digibiz Forrás: Bitport, Wall Street Journal, Digibiz

Címkék: szélessáv | mobil | internet

2011.
12.12.
15:36

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Miközben Nagy Britanniában a szolgáltatók az elmúlt egy évben 700 milliárd forintnak megfelelő összeget költöttek hálózatfejlesztésre, itthon a Magyar Telekom által bejelentett átfogó modernizációban 30 milliárd forintot költenek az infrastruktúra fejlesztésére 2 év alatt. A szélessáv fejlesztéseket az Európai Unió 9 milliárd euróval támogatja.

A legnagyobb angol mobilszolgáltató, az Everything Everywhere (EE) - amely a szigetországban egyszerre üzemelteti a France Telekom-hoz tartozó Orange és a Deutsche Telekom által tulajdonolt T-Mobile hálózatát - bejelentette, hogy az elkövetkező három évben 1,5 milliárd fontot, azaz mintegy 675 milliárd forintot szán hálózatának fejlesztésére, mivel a dinamikusan terjedő okostelefonok és a táblagépek egyre nagyobb sávszélesség igényt generálnak.

Olaf Swantee, a vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy az elmúlt  két évben 250 százalékkal nőtt a mobil adatforgalom, így befektetéseket kell végrehajtaniuk annak érdekében, hogy továbbra is megbízható szolgáltatást tudjanak nyújtani. A cég Nagy Britanniában a Vodafone-nal, az O2-vel és a Hutchinson Wampoával versenyez. Elemzők szerint a bejelentett forrás nagysága jelzi ugyan a szolgáltató elkötelezettségét, de a versenytársakhoz képest kevesebbet fektettek fejlesztésbe. Az EE 433 millió fontot költött az elmúlt egy évben, míg az O2 622 milliót, a Vodafone 557 milliót.

A britek úgy tűnik nem várnak külső segítséget, pedig az Európai Bizottság is támogat hasonló fejlesztéseket az elkövetkezendő években. A tervek szerint 9,2 milliárd eurót fektetne be egy egész Európát összekötő szélessávú internet programba, amelynek eredményeképpen 2020-ra minden európai háztartásnak rendelkeznie kell 30 Mbps sebességű internettel, a háztartások felének pedig ennél is gyorsabb, 100 Mbps sebességű hozzáférést kell biztosítani.

A projekt finanszírozására egy új, több milliárd eurós közös alapot hoznak létre, a Connecting Europe Facility (CEF) alapot, amely feladata a telekommunikációs cégek bátorítása a befektetésre, és új ágazatok; víz, szennyvíz és közmű vállalatok bevonása a szélessáv kiépítésébe.

Itthon némileg más nagyságrendben, de folynak a hálózati fejlesztések. A Magyar Telekom idén májusban indított egy 30 milliárd forintos hálózatfejlesztési programot, és december 7-én bejelentette, hogy az év végére nagyjából megháromszorozódik a 4G állomások száma, és 2012-ben Budapest egész területére kiterjesztik a lefedettséget. Sőt, az ígéretek szerint 2013 végéig már gyakorlatilag a teljes országban elméletileg 21 MBit/s sebességgel lehet majd mobilinternetezni, igaz nem 4G technológia alapján. A Vodafone eközben a metróhálózatra terjeszti ki 3G-s hálózatát.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Google Docs vagy Dropbox?

További villámkérdések  Szavazás állása

A hazai netezők nem fogékonyak a webkettőre

Szabó Mártonnal, az iWiW alapítójával és korábbi vezetőjével csendes leköszönése alkalmából beszélgettünk. Távozásának egyszerű az oka: 8 év alatt elfáradt. Továbbra is segíti tanácsaival az Origo-t de most inkább pihen és utazik. Twitterezni valószínűleg nem fog, de a blogírást elképzelhetőnek tartja. Mint mondja, sosem volt még ennyire érdekes a social media világa, a fejekben viszont volna mit helyére tenni. Mi nagyon örülnénk, ha belefogna, mert Marcit jó hallgatni. Nehezen is tudtuk abbahagyni, így a vele készült interjút két részletben közöljük, rövidített videóanyaggal spékelve.

"A hazai netezők nem fogékonyak a webkettőre" - interjú Szabó Mártonnal, az iWiW korábbi vezetőjével 

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés