Egész Európa szélessávot fejleszt

Szerző: digibiz Forrás: Bitport, Wall Street Journal, Digibiz

Címkék: szélessáv | mobil | internet

2011.
12.12.
15:36

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Miközben Nagy Britanniában a szolgáltatók az elmúlt egy évben 700 milliárd forintnak megfelelő összeget költöttek hálózatfejlesztésre, itthon a Magyar Telekom által bejelentett átfogó modernizációban 30 milliárd forintot költenek az infrastruktúra fejlesztésére 2 év alatt. A szélessáv fejlesztéseket az Európai Unió 9 milliárd euróval támogatja.

A legnagyobb angol mobilszolgáltató, az Everything Everywhere (EE) - amely a szigetországban egyszerre üzemelteti a France Telekom-hoz tartozó Orange és a Deutsche Telekom által tulajdonolt T-Mobile hálózatát - bejelentette, hogy az elkövetkező három évben 1,5 milliárd fontot, azaz mintegy 675 milliárd forintot szán hálózatának fejlesztésére, mivel a dinamikusan terjedő okostelefonok és a táblagépek egyre nagyobb sávszélesség igényt generálnak.

Olaf Swantee, a vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy az elmúlt  két évben 250 százalékkal nőtt a mobil adatforgalom, így befektetéseket kell végrehajtaniuk annak érdekében, hogy továbbra is megbízható szolgáltatást tudjanak nyújtani. A cég Nagy Britanniában a Vodafone-nal, az O2-vel és a Hutchinson Wampoával versenyez. Elemzők szerint a bejelentett forrás nagysága jelzi ugyan a szolgáltató elkötelezettségét, de a versenytársakhoz képest kevesebbet fektettek fejlesztésbe. Az EE 433 millió fontot költött az elmúlt egy évben, míg az O2 622 milliót, a Vodafone 557 milliót.

A britek úgy tűnik nem várnak külső segítséget, pedig az Európai Bizottság is támogat hasonló fejlesztéseket az elkövetkezendő években. A tervek szerint 9,2 milliárd eurót fektetne be egy egész Európát összekötő szélessávú internet programba, amelynek eredményeképpen 2020-ra minden európai háztartásnak rendelkeznie kell 30 Mbps sebességű internettel, a háztartások felének pedig ennél is gyorsabb, 100 Mbps sebességű hozzáférést kell biztosítani.

A projekt finanszírozására egy új, több milliárd eurós közös alapot hoznak létre, a Connecting Europe Facility (CEF) alapot, amely feladata a telekommunikációs cégek bátorítása a befektetésre, és új ágazatok; víz, szennyvíz és közmű vállalatok bevonása a szélessáv kiépítésébe.

Itthon némileg más nagyságrendben, de folynak a hálózati fejlesztések. A Magyar Telekom idén májusban indított egy 30 milliárd forintos hálózatfejlesztési programot, és december 7-én bejelentette, hogy az év végére nagyjából megháromszorozódik a 4G állomások száma, és 2012-ben Budapest egész területére kiterjesztik a lefedettséget. Sőt, az ígéretek szerint 2013 végéig már gyakorlatilag a teljes országban elméletileg 21 MBit/s sebességgel lehet majd mobilinternetezni, igaz nem 4G technológia alapján. A Vodafone eközben a metróhálózatra terjeszti ki 3G-s hálózatát.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Netbook vagy iPad?

További villámkérdések  Szavazás állása

Tud különbséget tenni?

Jelenleg 500 MB-os mobilnet csomagra havi 2000 forinttól elő lehet fizetni, a 3-4 GB-os csomagok ára 4000 forint, a 7-14 GB-osaké pedig 6000 forint körül van. Ezzel párhuzamosan a vezetékes előfizetések ára sebességtől és adatmennyiségtől függően 2800 (1 GB) és 14000 forint között mozog, de van olyan csomag is, amely 4000 forint körüli összegért biztosít korlátlan hozzáférést.

Mobil kontra vezetékes net Mobil kontra vezetékes net

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés