Eddig kétezer honlap jelentkezett, a teljes lista még várat magára

Szerző: Madár Bea Forrás: digibiz

Címkék: web | nmhh

2011.
08.11.
12:52

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Eddig csaknem 2000 internetes újság és hírportál juttatta el regisztrációs kérelmét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatalához (NMHH). Ezek alapján több mint 1500 online sajtóterméket vett nyilvántartásba a médiahatóság augusztus elejéig, az adatok feldolgozása azonban még tart. Arról egyelőre nincs információ, hogy hány olyan honlap működik Magyarországon, melyre vonatkozik a regisztrációs kötelezettség; a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) sem tud olyan adatbázisról, mely összegyűjtené, rendszerezné az online sajtótermékeket.

Az új médiatörvény értelmében a nyomatott sajtótermékekhez hasonlóan a Magyarországon letelepedett médiatartalom-szolgáltató által kiadott internetes újságokat és hírportálokat is be kell jelenteni az NMHH Hivatalánál. Ez azt jelenti, hogy a domain végződésétől független a bejelentési kötelezettség, bár vélhetően a legtöbb érintett honlap .hu alatt delegált. A szóban forgó internetes sajtótermékek kiadóinak június 30-ig kellett regisztrációs kérelmüket elküldeniük.

A médiahatóság kommunikációs osztályának tájékoztatása szerint eddig körülbelül 2000 regisztrációs kérelem futott be a hivatalhoz, és ennek csaknem fele - egészen pontosan 900 - a határidő lejártának napján vagy azután érkezett. A beérkező honlap-bejelentések elbírálása még folyik, augusztus elejéig 1517 online sajtóterméket vett nyilvántartásba az NMHH. Erre egyébként 15 nap áll a hivatal rendelkezésére a kérelem beérkezését követően. A regisztráció utólag visszavonható összeférhetetlenség esetén, illetve akkor, ha a sajtótermék címe azonos vagy kifejezetten hasonló egy már nyilvántartásba vett másik sajtótermékével.

A médiahatóság várakozása szerint a regisztráltakat tartalmazó lista bővül a jövőben - figyelembe véve a még feldolgozásra váró kérelmeket, illetve a késve benyújtott dokumentumokat. Továbbá várnak még annak a 300, kérelmet benyújtó honlapkiadónak visszajelzésére is, amelyektől hiánypótlást, adatot kért a hivatal. Azok az internetes sajtóorgánumok, melyek eddig még nem tettek eleget bejelentési kötelezettségüknek, a határidő lejárta után is kérhetik nyilvántartásba vételüket, és büntetésre sem kell számítaniuk - közölte az NMHH.

Arra a kérdésre, hogy hány online újság és hírportál nem regisztrált kötelezettségük ellenére, a médiahatóság kommunikációs osztálya nem tudott választ adni arra hivatkozva, hogy a teljes adatbázis még nem áll rendelkezésre. Az ügyben megkerestük a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének elnökét, de Nádori Péter is arról tájékoztatott, hogy nincs tudomása olyan felmérésről, adatbázisról, mely a szerkesztett tartalommal bíró, kereskedelmi alapokon működő honlapokat gyűjtené össze, illetve a netes tartalmakat rendszerezné.

A szankcionálás csak a beérkezett kérelmek feldolgozása után indulhat el, amikor már összeállt a regisztrált netes sajtótermékek nyilvántartása. A folyamatosan bővülő lista egyébként nyilvános és megtekinthető az NMHH honlapján. A médiahatóság nem egy adatbázis alapján ellenőrzi majd a honlapokat, hanem bejelentések alapján indít vizsgálatot. Első körben csak figyelmeztetik a mulasztásra azokat a honlapkiadókat, amelyek elmulasztották a regisztrációt, azokra azonban bírságot szabhat ki a hivatal, amelyek regisztrációjukat késve sem kezdeményezik, illetve a figyelmezetésre sem reagálnak. A kommunikációs osztálytól azt is megtudtuk, hogy a weblap-nyilvántartással kapcsolatos ügyekkel az aktuális feladatokhoz igazítva változó számú szakember foglalkozik.

A Magyar Internetszolgáltatók Tanácsának adatai egyébként azt mutatják, hogy az elmúlt években dinamikusan nőtt a .hu közdomainek alatt delegált domainek száma. A testület statisztikája szerint 2011. elejére több mint 550 ezer ilyen domainnév regisztrációja történt meg. Az viszont kérdés, hogy ebből hány honlap működik ténylegesen, illetve, hogy a létező portálok szerkesztett tartalommal, gazdasági alapokon végzik-e tevékenységüket, tehát érvényes-e rájuk a regisztrációs kötelezettség a médiahatóság felé.

Jelenleg tehát csak azt lehet tudni, hogy hány online sajtóterméket regisztrált, illetve vett nyilvántartásba a médiahatóság. Arról azonban nincsenek pontos adatok, összesítések, hogy a végleges adatbázisba mennyinek kellene bekerülnie, azaz nem meghatározható, hogy hány olyan internetes újság és hírportál van Magyarországon, melynek az új médiatörvény szerint bejelentési kötelezettsége van működésével kapcsolatban.

Mint ismert, az év elejétől hatályos új médiatörvény szerint az internetes sajtótermékekről 2011-től nyilvántartást vezet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala. A korábbi sajtónyilvántartásban nem szereplő, de a médiatörvény hatálybalépésekor már működő netes sajtóorgánumoknak idén június végéig kellett nyilvántartásba vételi bejelentést tenniük. A médiatörvény hatálybalépésétől az online sajtó regisztrációját az NMHH Hivatala végzi, a nyomtatott sajtótermékek nyilvántartását csak 2012. január 1-jén veszi át az NMHH a feladatot korábban végző Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól (KÖH).
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Farmville vagy MaffiaWars?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hazai webshopok piaci helyzete

Az online üzletek többségének nem hogy ártott volna a recesszió, kifejezetten előnyükre vált. Az Év internetes kereskedője díj nyerteseit is megkérdezve körbejártuk, profiltól függően hogy állják a sarat az online boltok, és megnéztük azt is, milyenek lesznek az idei vásárlói trendek.

A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés