E-lmaradó közigazgatás

Szerző: B.Á. Forrás: digibiz.hu

Címkék: elektronikus kereskedelem | elektonikus ügyintézés | elektronikus közigazgatás

2010.
12.02.
11:59

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Érdektelenség, szabályozatlanság, bizonytalan törvényi háttér. Szakemberek szerint ezek mind jellemzők a magyar elektronikus közigazgatásra. Szerencsére vannak jó példák, de számuk alacsony, és az önkormányzatok jelentős része sem ismerte fel az e-közigazgatás előnyeit.

Kígyózó sorok az okmányirodán. Lökdösődés, tolakodás, sorszám-húzás és szorongatás. Pár évvel ezelőtt még mindennaposak voltak az ilyen és ehhez hasonló jelenetek. Mára valamivel könnyebb és kulturáltabb lett az ügyintézés, de a helyzet koránt sem paradicsomi.

Ügyet intézni Szombathelyre kell menni...

Kifinomult, letisztult megjelenés, és egyszerű kezelhetőség. Ez jellemzi a szombathely.hu-t, amit 1997 óta fejlesztenek rendszeresen - és tudatosan. A mindennapi tartalom frissítése, a különböző adatok feltöltése egy háromfős csapat feladata. Az E-ügyfélszolgálat rovatban működik az okmányirodai időpontfoglalás és természetesen innen érhető el az ügyfélkapu is. A statisztikák szerint legtöbben az adózással kapcsolatos szolgáltatásokat keresik fel, a vállalkozásoknak nagy könnyebbség, hogy interneten intézik bevallásukat. A portál persze segít azoknak is, akik "magánszemélyként" indítják el elektronikus ügyintézésüket. Csak szociális területen csaknem 200 űrlapot vagy adatlapot lehet letölteni, de ha valaki házasságra adja fejét, esküvői időpontot is foglalhat. Házastársat nem tudnak biztosítani, azt mindenkinek saját magának kell vinnie az anyakönyvvezető elé.A portál üzemetetői elmondták, hogy a honlapra naponta csaknem kétezren kattintanak, a látogatókat az e-ügyintézés érdekli leginkább. Már megszokott, hogy a települési honlapok bemutatják az önkormányzat tagjait, de az ritkaságszámba megy, hogy a portálon megtalálható az összes hatályos rendelet, sőt a tisztségviselők heti hivatalos programját is figyelemmel lehet kísérni. Az informatikusok nyilvánosságra hozták a város szabályozási tervét, amihez térképet is mellékeltek.

A Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) 2008-ban a turisztika-település kategóriában díjazta a szombathely.hu-t. A portál bemutatja a város, a környék és Burgenland természeti szépségeit is. Keringer Zsolt, az önkormányzat informatikai irodájának vezetője azt mondta: szándékosan úgy alakították ki ezt a rovatot, hogy ne csak Szombathelyről szóljon.  - Azért adunk több információt, mert azt szeretnénk, hogy aki ellátogat hozzánk, az ne csak egy napra jöjjön, hanem nézze meg a sárvári fürdőt, kiránduljon Ausztriába és fedezze fel az Alpokalja szépségét - tette hozzá az informatikus. Az internetezők mellett a szakemberek is elismerik a szombathelyiek munkáját. A tavalyi e-Magyarország konferencián a portált E-közigazgatás díjjal jutalmazták. Keringer Zsolt azt mondja: vannak terveik a portál fejlesztésére. A hivatal már tárgyal a Szombathely tv-vel, azért, hogy a következő hónapokban több média-tartalmat jelenítsenek meg a honlapon, az élő közvetítések lehetőségéről sem mondanak le.

Hiába intelligens, nem rózsás

A e-közigazgatás magyarországi helyzete messze nem olyan rózsás, mint Szombathelyen. A megyeszékhelyek portáljai csak hírből ismerik az elektronikus ügyintézést, több weboldal pedig az alapvető információkat sem osztja meg a lakosokkal. Megkerestük az egyik legnagyobb szakmai szervezetet, az Intelligens Települések Országos Szövetségét (ITOSZ), hogy osszák meg tapasztalatukat az e-közigazgatás hazai elterjedésével kapcsolatban. A szervezet alelnöke, Németh Pál nem nyilatkozott, csak annyit üzent, hogy elfoglaltsága miatt egy hónap múlva tudna válaszolni kérdéseinkre. Valószínűleg az elfoglaltság az oka annak is, hogy az itosz.hu honlapon az utolsó hír májusban jelent meg, az e-világ rovatot pedig két éve nem frissítették...

Csak a görögöket előzzük meg...

Az infokommunikáció terén a helyzet elkeserítő - mondja Pajna Sándor, az Eközig Zrt. vezérigazgatója. A szakember felhívta a figyelmet egy nemrég készült vizsgálatra. A kérdezőbiztosok 27 európai országban arra voltak kíváncsiak, hogy a válaszadók mennyire szívesen választják az internetet vásárlásra, ügyintézésre. Az eredmény alapján a magyarok nem barátai a világhálónak. A listán hazánk a 26-ik lett, csak a görögöket előzzük meg. Pajna Sándor szerint elsősorban a szemlélettel van gond. Közigazgatásunk elaprózódik, a fejlődéshez egyértelműen egyszerűsíteni kellene a hivatali folyamatokat.

A szakember erre egy példával mutatott rá: szerinte furcsa, hogy más a szabályozása a környezetvédelmi engedélynek Zala megyében és más Pest megyében. Ráadásul az e-közigazgatás nemcsak az ügyfelek kiszolgálásáról szól - tette hozzá a szakember. Ha az önkormányzat működését elektronikus alapokra helyezik, akkor a döntések sokkal gyorsabbak, pontosabbak és nyomon követhetők lehetnek - így akár pénzt is spórolhatnak a települések. Ezzel szemben az a gyakorlat, hogy az önkormányzatnak kisebb gondjuk is nagyobb annál, hogy e-közigazgatás terén valamit is lépjenek.

Pajna Sándor és cége Hajdúszoboszlón uniós pénzből indította el az IKeR programot. A projekt célja az volt, hogy több települést behálózó integrált, korszerű, elektronikus kistérségi közigazgatási rendszert hozzanak létre és megvalósuljon egy kistérségi együttműködést, fejlesztést elősegítő térinformatikai erőforrás-térkép rendszer. A portál szolgáltatásait integrálták az ügyfélkapuval, több mint száz ügyet indíthatnak a hajdúszoboszlóiak, a telephely engedélyezéstől egészen az idegenforgalmi adó bevallásáig.

Új kormány, új tervek

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter nemrég egy konferencián elmondta: alapvető feladata a közigazgatásnak, hogy "az ügyintézésnek kell mennie a polgárhoz, nem a polgárnak az ügyintézéshez. A jól működő okmányirodai rendszerhez hasonlóan a kistérségi vagy járási szinteken is ügyfélszolgálati irodákat hoznak létre,  ezek januártól a megyei jogú városokban már működni fognak - tette hozzá a miniszter. Szemléletváltásra van szükség, az államigazgatásnak a polgárok javát kell szolgálnia - mondta a tárcavezető. Az első feladat, hogy az állampolgárok minél egyszerűbben, gyorsabban, áttekinthetőbben tudják elintézni ügyeiket, így működik igazán olcsón az állam - véli Navracsics - mert lehetővé teszi, hogy az emberek a lehető legkevesebb ideig foglalkozzanak az ügyintézéssel.

hirado.huA miniszter azt mondta: az állam által nyújtott szolgáltatások az egyik leggyengébb pontját jelentik Magyarország versenyképességének. Ha ez nem változik, a gazdaság szereplői sem fogják érzékelni a versenyképesség javulását, nem lesznek befektetők, általuk új munkahelyek, s így Magyarország nem fog tudni ismét felzárkózni - közölte Navracsics Tibor. Az már biztos, hogy még idén egy Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséget hoz létre a Fejlesztési Minisztérium. Nyitrai Zsolt informatikai államtitkár egy tanácskozáson elmondta: az új szervezet több mint 110 milliárd forint elköltéséről dönthet évente. Az államtitkár hozzátette: több korábbi intézmény egyesül, valamint a magyar és uniós informatikai fejlesztési forrásokat is egybevonják.

Nyitrai Zsolt a jövőbeni terveket is vázolta: azt szeretnék elérni, hogy 2014-re megduplázzák az E-ügyintézésben résztvevők számát, 2 millió főre számítanak, mert jelenleg csak egy millióan használják. Bevezetnek új szolgáltatásokat is: lesz eRecept, eTaj kártya, eFizetés, és eSzámlázás is.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Safari vagy Chrome?

További villámkérdések  Szavazás állása

Fesztiválok online

A közösségi szájtokon való jelenlét a fesztiváloknak is létszükséglet, az oldalakat lájkolni és követni szinte kötelező. Az európai rendezvények szervezői emellett online fesztiváltévével, fesztiválos iPhone applikációval, a fesztiválhonlapba integrált repjegy- és autóbérlési lehetőséggel is előrukkoltak.

Közösségi oldalak a nagyszínpadon - online fesztiválkörkép Közösségi oldalak a nagyszínpadon - online fesztiválkörkép

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés