E-közigazgatás: ugye, nem csak a nevek változnak?

Szerző: W.J. Forrás: digibiz.hu

Címkék: elektronikus kereskedelem | elektonikus ügyintézés | elektronikus közigazgatás

2010.
10.26.
13:00

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány utolsó egy-két évét leszámítva Magyarországon sohasem volt egy kézben a kormányzati informatika, a minisztériumok önállóan gazdálkodtak ilyen tárgyú beruházásaikkal. Igazi koncentráció az új kormány színre lépésével sem következett (még) be.

Amíg a fejlesztés csak hazai forrásokra támaszkodott, nem is változott meg a helyzet. A változást az Európai Unió által finanszírozott projektek megjelenése hozta, illetve hozhatta volna. Jóllehet Baja Ferenc kormánybiztosként felügyelte a kormányzati infokommunikáció területét, a kétpólusúság megmaradt, mert egyrészt ott volt a Miniszterelnöki Hivatalon belül működő Elektronikuskormányzat-központ, másrészt a fejlesztésekért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Ahogy a téma egyik szakértője fogalmazott: "Baja Ferenc gyártotta a gondolatot, de a pénztár kulcsa az NFÜ-ben az Elektronikus Kormányzat Operatív Programjáért felelős Bálint Ákosnál volt." (Korábban kifejezetten egységesebb volt a rendszer, hiszen a Meggyesi és az első Gyurcsány kormány alatt az IHM és a MEH felelt az informatikáért. A nagy különbség most inkább az, hogy korábban az NFÜ mögött állt az azt "alapító" Bajnai Gordon, ezért az NFÜ jelentős hatalmi tényező volt, addig most inkább végrehajtói szerepkört alakítanak ki a hivatal számára. - a szerk. )

Örökül hagyva


Hogy például milyen - a dolgok jellegéből fakadóan igen bonyolult és így érthetően elhúzódó projektekkel kell(ene) megbirkózniuk a kormányzati-közigazgatási informatikáért jelenleg felelős szervezeteknek? Ilyen a KGR (Költségvetés Gazdálkodási Rendszer), ami elméletileg az év végén zárul a majd, a Téba (a családtámogatási ellátások folyósításának korszerűsítésére hivatott rendszer) - amelynek közbeszerzését kétszer indították el és végül, de nem utolsósorban ilyen a "112". Ebben az esetben különösen az a figyelemre méltó, hogy mintha az érintett szervezetek - mentők, rendőrség, tűzoltóság, katasztrófavédelem és persze a kormányzat - kissé felszínesen tanulmányozták volna a vonatkozó EU-direktívát.  Az ugyanis egy, az egyes szakmai szervek felett álló modellt vázol fel, nagyon erős jogosítványokkal, valódi irányítási kompetenciával. Ezzel szemben Magyarországon a megvalósítás projektjét külön-külön ígérték oda, hol a mentősöknek, hol a rendőröknek, hol a tűzoltóknak, hol a katasztrófaelhárítási szerveknek. Ahelyett tehát, hogy szervezetten, egységesen működő vészhelyzeti riasztási infrastruktúra épülne ki, nagyobb esélye van négyféle "maszek 112-esnek", s minden érdekelt akkor ér oda egy-egy esemény helyszínére, amikor az az ő rendszere szerint indokolt. Hogy ennek mi a vége? A jelenlegi helyzethez képest semmi sem változik, egy végzetes esetben pedig elkezdődik az egymásra mutogatás. Az egyetlen remény, hogy ez talán csak a szakértők borúlátása…

Ki kicsoda, és mit felügyel?

A jelenlegi e-közigazgatási kormányzati felelősség ismét kétfelé oszlik. Az egyik oldalon értelemszerűen ott áll a Fellegi Tamás vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, államtitkárként Nyitrai Zsolt fogja össze az ilyen irányú tevékenységeket. Nyitrai Zsolt két helyettese közül az egyik a korábban a Magyar Telekom (Matáv) szabályozási igazgatójaként hosszú éveket eltöltő, majd a Nemzeti Hírközlési Hatóságnál főigazgatói posztot viselő Vasváriné Menyhárt Éva, a másik pedig a VPOP-tól érkezett Vályi Nagy Vilmos. Kettejük között értelemszerűen a szabályozás marad az előbbinél (legfeljebb a Nemzeti Digitális Közmű valamilyen folytatásával kiegészülve), míg az esetleges nagyobb kormányzati informatikai projektek az utóbbi kezében futnak össze.

Szervezeti kiépítését tekintve jóval erőteljesebbnek látszik a Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A minisztériumban Gál András Levente államtitkárságához tartozik ugyanis az erős jogosítványokkal bíró KEKKH (Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala - elnök: Ignácz István), valamint a volt magyar telekomos pénzügyi igazgató, Pásztory Tamás irányította Kopint-Datorg. Utóbbinál ráadásul a vezérigazgató-helyettesi pozíciót is egy sokat tapasztalt szakember, Oláh István tölti be. Tekler Vilmos az E-közigazgatásért Felelős Helyettes Államtitkárságot vezeti a minisztériumon belül. A helyzetet bonyolítja, hogy a KEKKH feldarabolásáról is folynak találgatások, mondván, hogy a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium szeretné magához vonni többek között a személyi igazolványok kibocsátását, ez pedig informatikai háttér nélkül aligha kivitelezhető.

Egyelőre nem látszik, hogy kihez tartozik a terület, zajlanak az egyeztetések. Egyes hírek szerint a körvonalazódó megállapodások értelmében a stratégiai irányítás lenne a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumé (hiszen itt zajlik majd a közigazgatási reform megalapozása és végrehajtása), a végrehajtás pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumé, ám a pontos határok még nem ismerhetők. És ennek ellentmondani látszanak a jelenlegi szervezetbeli erőviszonyok is.

Nem véletlen, hogy nemrégiben az IVSZ által szervezett hagyományos MENTA találkozón mindkét oldal igen hangsúlyosan képviseltette magát. Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége aktívan részt vesz a kormányzat készülő infokommunikációs stratégiájának kialakításában - erősítette meg előadásában mind a hírközlésért és audiovizuális médiáért felelős helyettes államtitkár, Vasváriné Menyhárt Éva, mind pedig Vályi Nagy Vilmos, a kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkár. Gál András Levente, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a közigazgatás reformjának fő irányait ismertette a szakemberek előtt; ebben a korszerű informatikai alkalmazásoknak is kulcsszerepük lesz.

Szárnyra kaptak hírek a kormányzaton belül munkálkodó olyan erőkről is, amelyek egy-egy nagy informatikai beruházás tenderének nyílt meghirdetése helyett inkább azok "házon belüli" megvalósítását preferálják. Vagyis saját projektteameket hoznának létre, és szoros ellenőrzésük alatt tartanának bizonyos fejlesztéseket. Természetesen az ilyen felvetéseket sietve cáfolták az illetékesek…

Kulcskérdés: hol a pénz?

Hogy hol van a pénz, amelyik a valamilyen irányból érkező tervek, projektek finanszírozására hivatott? Továbbra is a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél, felügyeleti szerve pedig a hasonló nevű minisztérium. Az ügynökség új vezetést kapott, de például a fentebb már említett Bálint Ákos helyére a korábban az E-Group vezetőjeként tevékenykedő Csapody Dániel, került. A kormányváltással ugyanakkor stratégiaváltozás is bekövetkezni látszik: a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium a nagyobb projektek támogatása helyett a kis- és középvállalkozásokat igyekszik helyzetbe hozni, és ez a tárcavezető szándékai szerint kiterjedhet az it-szférára is (más kérdés, hogy Matolcsy Györgynek - eltérő okokból - számos elemző nem jósol túl hosszú jövőt a minisztérium élén). És persze mindehhez Brüsszelnek is lehet egy-két szava. Vagyis a látszólag kétpólusú e-kormányzati felelősségi kör kiegészül egy harmadik, negyedik, sőt ötödik elemmel is, s azt, hogy mikor melyik kerül előtérbe, a mindenkori erőviszonyok döntik majd el. A helyzet tehát cseppet sem egyszerűsödött, jóllehet a kormányváltástól sokan reméltek valamiféle egységes irányvonalat az it-fejlesztések vonatkozásában is. Mindazonáltal az IVSZ találkozóján elhangzott ígéret szerint október elejére - vagyis a napokban - elkészül a kormányzati e-stratégia, s társadalmi vitát követően az év végétől el is kezdhet új alapokon működni az e-közigazgatás.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Foursquare vagy Gowalla?

További villámkérdések  Szavazás állása

Iparági fúziók I-II

A fúziók, licencek, bevásárlások témakörében annyi az esemény, hogy halandó újságíró a legjobb szándékkal is csak jellemzőnek vélhető részleteket tud kiragadni a folyamatok áradatából. Ezúttal nem napjaink felvásárlásai között tallóztunk, hanem az iparág (közel)múltjából ragadtunk ki néhány tanulságos példát.

It-iparági fúziók I.rész: Méretes pofonok a segítő kéztől It-iparági fúziók I.rész: Méretes pofonok a segítő kéztől

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés