Hatszor drágább az iPod nano

Szerző: digibiz Forrás: Appleblog.blog.hu/digibiz.hu

Címkék: iPod | Apple | iPhone

2010.
09.29.
20:11

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Elemzések szerint nem csak az Apple készülékek aránytalanul drágák, hanem a hatodik generációs iPod nano is, aminek gyártása töredékébe kerül a végső eladási árnak.

Az új iPod nano hatszoros áron talál gazdára mint amennyi az előállítási költsége volt. Ha hinni lehet a számadatoknak, akkor minden egyes darabot 9000 forintért gyártanak, majd 54 ezer forintért adják el őket, így végül óriási az Apple haszna a készüléken.

flickr.comA legdrágább a Flash memória, ami 14,5 dollárba kerül, a kijelző 11,5 dollár körül jut az Apple-höz, 5 dollár a processzor és a memória, 3,5 dollár a mindenféle csip, tuner, gyorsulásmérő, 2,5 dollár a kábel és a fülhallgató (ezt utólag kábé 50 dollárért lehet beszerezni), és van még egy rakás, kevéssé érdekes alkatrész. Mindez együtt 43,73 dollárba kerül, a gyártási költségekkel együtt sem költ többet 45,1 dollárnál az Apple az iPod nanóra, ami figyelemreméltó, tekintettel a 149 dolláros vételárra - vette végig részletesen a költségeket az Appleblog.

Bár ebben a számításban még nincsenek benne a fejlesztések és a szállítás költségei, de a haszon azokkal együtt is hatalmas. Korábban már mi is irtunk róla, hogy az Apple iPhone esetében is hatalmas aránytalanságra hivta fel a figyelmet T. Michael Walkley, a Canaccord Genuity elemzője.


Az Apple a mobiliparból keletkező tekintélyes profitjához képest rendkívül kevés iPhone-t ad el. Ez annak tudható be, hogy igen magas nettó haszonhoz jut a vállalat minden egyes készülékből; míg a legtöbb mobilgyártó már akkor végtelenül boldog, ha egyáltalán ki tudja hozni nyereségesre a készülékeit, vagy akár csak 10%-os működési eredményt el tudnak érni az árbevétel arányában, addig az Apple-nél ugyanez az érték az például az iPhone-ok esetében (a Canaccord becslései szerint) meghaladhatja a 30%-ot is.

Az Apple 8,4 millió iPhone készüléket adott el idén a negyedév során, ezzel 61%-os darabszám szerinti növekedést ért el az előző év azonos időszakához viszonyítva. A negyedév során eladott 9,41 millió iPod készülék a tavalyi harmadik negyedév eredményeihez képest 8%-os csökkenést jelent. A vállalat a most lezárt harmadik negyedév során kezdte meg az iPad modellek értékesítését. A készülékekből 3,27 millió darabot adtak el.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Netbook vagy iPad?

További villámkérdések  Szavazás állása

Önkormányzat vs. internet

A GKIeNET magyarországi önkormányzatok körében 2008-ban készített kutatása alapján számítógéppel rendelkező önkormányzatok 67%-a rendelkezik saját honlappal. Olvassa el a teljes cikket!

Mobil kontra vezetékes net Mobil kontra vezetékes net

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés